Κύπρος

Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» παραμένει ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών

Ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών στη χώρα παραμένει σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» προειδοποίησε την Τετάρτη το Τμήμα Δασών, και κάλεσε το κοινό να αποφύγει τη χρήση εργαλείων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα.

«Θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση», ανέφερε το Τμήμα Δασών σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, παρότρυνε το κοινό να τηλεφωνεί άμεσα στο Τμήμα Δασών (1407) ή στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (112) σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι υπάρχει καπνός ή φωτιά.

Σημειώνεται ότι το άναμμα φωτιάς, η εγκατάλειψη άσβεστης φωτιάς, η πρόκλησης πυρκαγιάς καθώς επίσης η ρίψη αποτσίγαρων ή αναμμένων σπίρτων σε κρατικό δάσος απαγορεύονται και συνιστούν αδίκημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση έως 10 χρόνια ή με πρόστιμο έως €50.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Σε ό,τι αφορά το άναμμα φωτιάς για παρασκευή φαγητού, εξαιρούνται όσοι εξασφαλίζουν άδεια από δασικούς λειτουργούς και μόνο εάν γίνεται σε ειδικά διαρρυθμισμένους χώρους, όπως ψησταριές των εκδρομικών χώρων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button