Κύπρος

Στην Κύπρο τα ειδικά ψυγεία για τα εμβόλια κορωνοϊού Pfizer/BionTech

Τα εμβόλια κορωνοϊού των Pfizer/BioNtech διατηρούνται σε ειδικά ψυγεία, με θερμοκρασία στους -75 βαθμούς Κελσίου.

Έφθασαν στην Κύπρο το πρωί του Σαββάτου τα δύο ειδικά ψυγεία, στα οποία θα γίνεται η αποθήκευση των εμβολίων κατά του κορονωϊού που ανέπτυξαν οι Pfizer/BioNTech, λίγες μόλις ημέρες πριν δοθεί το πράσινο φως για έγκριση της χρήσης του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η μεταφορά των δύο ειδικών ψυγείων, αξίας 30 χιλιάδων ευρώ, έγινε με το Μαλτέζικο εμπορικό πλοίο MSC Lausanne, από το λιμάνι της Χάβρης στη Γαλλία προς το λιμάνι της Λεμεσού στην Κύπρο. Ακολούθως, τα ειδικά ψυγεία εκφορτώθηκαν και στάλθηκαν στη Λευκωσία, όπου θα φυλαχθούν σε άγνωστη τοποθεσία.

Τα εμβόλια κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNtech διατηρούνται σε ειδικά ψυγεία, με θερμοκρασία στους -75 βαθμούς Κελσίου. Σε κάθε ψυγείο, μπορούν να αποθηκεύονται περίπου 130,000 δόσεις εμβολίου.

«Τα ψυγεία διαθέτουν όλα τα προβλεπόμενα συστήματα ασφαλείας που θα καλύπτουν όλο το 24ωρο», είπε ο Κώστας Χειμώνας, λειτουργός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Κύπρου, σε δήλωση που έκανε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Πρόσθεσε, ότι εάν παραστεί ανάγκη θα ενημερώνεται η ομάδα που έχει συσταθεί από αρμόδιους Λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα για αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος.

Ο λειτουργός των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Κύπρου είπε ακόμα ότι σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του Υπουργείου, «τα εμβόλια θα φυλάγονται σε κεντρικό σημείο και θα διανέμονται στα Κέντρα Εμβολιασμού παγκύπρια».

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο κορωνοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech τη Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 και εντός δύο ημερών αναμένεται να δοθεί η έγκριση για χρήση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού προηγηθεί μελέτη της γνωμοδότησης του ΕΟΦ και διαβούλευσης με τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα εμβόλια κορωνοϊού των Pfizer/BioNTech αναμένεται να παραληφθούν στην Κύπρος τέλος Δεκεμβρίου και οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται από καταρτισμένο νοσηλευτικό προσωπικό και επισκέπτριες υγείας στα 38 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν σε όλες τις επαρχίες – υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσουν μέχρι και 100 συνεργεία.

Η φύλαξη των εμβολίων θα παρακολουθείται μέσω λογισμικού, το οποίο θα καταγράφει τη διαδρομή από τον χώρο αποθήκευσης μέχρι το κέντρο εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί στην Κύπρο, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα γίνουν με σειρά προτεραιότητας σε όσους επείγει να εμβολιαστούν, βάσει της λίστας που περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 του Υπουργείου Υγείας.

Πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και και οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής (ΜΕΘ, Θάλαμοι COVID-19, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ΤΑΕΠ).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button