Κύπρος

Το μπέρδεμα με τους αριθμούς ημερησίων περιστατικών κορωνοϊού

Από τις 16 Νοεμβρίου, όταν άρχισαν οι παράλληλες εξετάσεις με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid tests), παρατηρείται μπέρδεμα με τους αριθμούς των ημερησίων περιστατικών που μεταδίδονται από ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε διαδίκτυο και τηλεόραση. Αυτό οδηγεί σε στρέβλωση της εικόνας των δεδομένων, αφού εσφαλμένα γιγαντώνονται τα ημερήσια περιστατικά. Ενδεχομένως να υπάρχει σύγχυση λόγω της δομής των ανακοινώσεων του Υπουργείου Υγείας, εντούτοις οι αριθμοί που ανακοινώνονται επίσημα είναι ξεκάθαροι.

Η είδηση «ανακοινώθηκαν 471 νέα κρούσματα, 318 από PCR + 153 από rapid tests» είναι παραπλανητική εις διπλούν. Πρώτον, τα χθεσινά ημερήσια περιστατικά (κρούσματα) ήταν 318 – όλα με τη μέθοδο μοριακής εξέτασης (rt-PCR). Τα 186 προέκυψαν από εξετάσεις που γίνονται από την αρχή (ιχνηλάτηση, ιδιωτική πρωτοβουλία, ειδικά προγράμματα ομάδων πληθυσμού κλπ.), και τα 132 από επαληθεύσεις θετικών αποτελεσμάτων των rapid tests, προηγούμενων ημερών.

Δεύτερον, τα θετικά αποτελέσματα που εντοπίζονται από τα rapid tests δεν καταγράφονται στα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού, αφού χρειάζεται πρώτα να υποβληθούν σε μοριακή εξέταση (rt-PCR) ώστε να επαληθευτεί ότι είναι πράγματι θετικά. Αυτή τη διαδικασία ακολουθεί το Υπουργείο, παρόλο που τα rapid tests καταγράφουν υψηλό ποσοστό εγκυρότητας έως τώρα – τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Συνεπώς, όταν αθροίζουμε τα επαληθευμένα rapid tests (132 χθες) και βάζουμε στην εξίσωση τα ημερήσια θετικά αποτελέσματα (153 χθες), τότε θα έχουμε διπλή καταγραφή – τόσο στα ημερήσια, όσο και στα συνολικά περιστατικά κορωνοϊού. Κι αυτό διότι τα χθεσινά θετικά αποτελέσματα θα προσμετρηθούν ως επαληθευμένα τις αμέσως επόμενες μέρες.

Επιπλέον, ακόμα κάτι που παρατηρείται, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες αλλά συχνά, είναι η αναφορά περί ρεκόρ περιστατικών στη χώρα. Πριν φτάσουμε σε αυτή τη διαπίστωση θα πρέπει να δούμε το ποσοστό θετικότητας. Δηλαδή πόσα τεστ έγιναν και πόσα από αυτά ήταν τα θετικά. Για παράδειγμα, εάν έγιναν 10.000 τεστ και τα 300 είναι θετικά, το ποσοστό θετικότητας είναι 3%. Αν αυτό το ποσοστό είναι το πιο ψηλό που έχει καταγραφεί έως τώρα, τότε θα μιλάμε για ρεκόρ περιστατικών.

Είναι σημαντικό να γίνεται σωστή ενημέρωση, ούτως ώστε οι πολίτες να μπορούν να προσανατολίζονται, να είναι σωστοί και υπεύθυνοι, και να μην παρασύρονται από ψευδείς ειδήσεις.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button