Κύπρος

Το ψευδοκράτος ανοίγει τμήμα της παραλίας των Βαρωσίων

Το άνοιγμα ενός τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο από την ερχόμενη Πέμπτη ανακοίνωσε την Τρίτη, πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές στα κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ από την Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα των Βαρωσίων και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα», είπε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι «ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη και η Οδός Δημοκρατίας με την επίσκεψη στην περιοχή να είναι δυνατή από την Πέμπτη».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στηρίζει απολύτως την απόφαση των Τουρκοκυπρίων. «Γνωρίζω την σημασία του ανοίγματος των Βαρωσίων για τους τουρκοκυπρίους. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχληθούν κάποια κέντρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι τ/κ ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα για αυτήν την υπομονή. Πλέον κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική λύση. Καιρός για να οικοδομηθεί ένας νέος οδικός χάρτης πάνω στις νέες πραγματικότητες. Το Βαρώσι ανήκει στους τ/κ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η ενέργεια αυτή παρεμβαίνει το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 1984, βάσει του οποίου η διαχείριση των Βαρωσίων παραχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό την επανεγκατάσταση των κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο, που είχαν εκδιωχθεί. Κάτι με το οποίο δεν συμφώνησε η Τουρκία αλλά διατηρούσε ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού ζητήματος.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button