Κύπρος

Βραβείο καλύτερου προγράμματος στην Ευρώπη για την κυπριακή Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων

Το βραβείο του καλύτερου προγράμματος στην Ευρώπη για την προώθηση της συμμετοχής των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων στα πανευρωπαϊκά βραβεία SALTO PI Awards έλαβε την Πέμπτη η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων (ΒτΝΑ), συνδιοργάνωση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth DiplomaCY.

Ο τελικός των βραβείων επρόκειτο να διεξαχθεί στο Ταλίν της Εσθονίας αυτή την εβδομάδα, εξαιτίας ωστόσο της κατάστασης που επικρατεί σε όλο τον κόσμο λόγω του COVID-19 πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακά. Σε αυτόν έλαβαν μέρος συνολικά 11 προγράμματα από όλη την Ευρώπη, τα οποία επιλέχθηκαν ανάμεσα από 70 αρχικές υποψηφιότητες και συναγωνίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες.

Η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων βραβεύθηκε στην κατηγορία Νεανική Συμμετοχικότητα και Ενδυνάμωση των Νέων (Youth Participation, Empowerment), στην οποία έλαβαν μέρος προγράμματα από Ιταλία, Τσεχία, Εσθονία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ισλανδία, Σερβία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία, Σουηδία και Αυστρία.

Το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν στον τελικό, η Χριστιάνα Ξενοφώντος εκ μέρους του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου και η Ιωάννα Δημοσθένους εκ μέρους του Cyprus Youth DiplomaCY.

[Παρακολουθήσετε σε μαγνητοσκόπηση τον τελικό των βραβείων μέσω της σελίδας του SALTO PI].

Τι είναι το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων

Το πρόγραμμα της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων είναι μια ιδιότυπη προσομοίωση των εργασιών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των νέων με το ρόλο του κοινοβουλευτισμό αλλά και η ευκαιρία να έχουν λόγο. Οι 56 νέοι βουλευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χωρίζονται σε 5 κοινοβουλευτικές επιτροπές, κάθε μια από τις οποίες καταπιάνεται με ένα θέμα σχετικό με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς των νέων και συγγράφει μια έκθεση.

Η έκθεση κάθε κοινοβουλευτικής επιτροπής παρουσιάζεται στην ολομέλεια των 56 βουλευτών και τίθεται σε ψηφοφορία μετά από συζήτηση. Εάν η έκθεση υπερψηφιστεί, αυτή παραδίδεται στον αρμόδιο Υπουργό (Υπουργό της πραγματικής Κυβέρνησης) και άλλους τεχνοκράτες, ως η άποψη των νέων για τα συγκεκριμένα ζητήματα, με την εντολή να λάβει υπόψη την έκθεση και να την εντάξει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου του. Έχοντας πλέον θεσμοθετηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, το πρόγραμμα λαμβάνει κρατική χορηγία μέσω του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.

Από το 2016 όταν ξεκίνησε τις εργασίες της, μέχρι και σήμερα, η ΒτΝΑ έχει ανοίξει τις πόρτες τις σε περισσότερους από 300 νέους και νέες της Κύπρου, δίνοντας τους έτσι την ευκαιρία να γίνουν συνδιαμορφωτές της πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά το κυριότερο, δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί ενεργούς πολίτες που νοιάζονται για τα κοινά, ανοίγοντας παράλληλα διαύλους επικοινωνίας των νέων με αξιωματούχους και τεχνοκράτες.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button