Απόψεις

Νταβός και φιλίες

Στον πηγεμό για το Νταβός
«Για πρώτη φορά ένας πρόεδρος των Τ/κ ήλθε εδώ. Ακόμη και αν η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την ΤΔΒΚ, υπάρχει μια παρουσία Τουρκοκυπρίων.» Τάδε έφη, Μουσταφά Ακιντζί. Ούτε καν οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι δεν διεκδικούν αναγνώριση λόγω Νταβός, ούτε καν προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την παρουσία τους εκεί για να τύχουν αναγνώρισης.

Κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές όμως επιμένουν να μιλούν για αναβάθμιση έστω και αν τέτοιοι όροι είναι δημιουργήματα φαντασίας. Ας μας πει επιτέλους κάποιος τι σημαίνει αναβάθμιση.

Θα το λέω μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μου. Η αναγνώριση ΚΡΑΤΟΥΣ γίνεται ανεπιφύλακτα, ρητά, ονομαστικά ΚΑΙ με κάθε επισημότητα. Και μόνο με ταυτόχρονη ταύτιση όλων μαζί των πιο πάνω στοιχείων.

Τα περί «αναβάθμισης» ενός πολιτικού ηγέτη σε ηγέτη κράτους με τις προσφωνήσεις είναι plain and simple κουραφέξαλα. Και δεν τα ανακάλυψα εγώ αυτά, σε αντίθεση με τις ατυχέστατες αυθαιρεσίες που ακούμε από διάφορους κύκλους. Το διεθνές δίκαιο είναι εν ολίγοις δημιούργημα της πολιτικής βούλησης των κρατών και των ηγετών τους.

Πριν ο Τζώρτζ Μπους μιλήσει για «προληπτική αυτοάμυνα» στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, κάτι τέτοιο δεν ήταν αποδεκτό ούτε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (υπόθεση Νικαράγουα κατά ΗΠΑ).

Με τις συνεχείς του αναφορές όμως σε αυτό τον όρο, προκάλεσε ακριβώς αυτό που ήθελε: ακαδημαϊκή, νομική και πολιτική συζήτηση για το αν όντως κάτι τέτοιο θα ευσταθούσε. Εν τέλη καθιερώθηκε σαν ένα εύλογο ερώτημα και θέμα διεθνούς δικαίου. Αυτό ακριβώς τον κίνδυνο βλέπω τώρα από τους γνωστούς πολιτικούς κύκλους.

Στο τέλος, η δημιουργία μιας τέτοιας συζήτησης είναι αυτή που θα δώσει ουσία σε κάτι που δεν προσμετράτε πουθενά ως ουσιώδες παρά μόνο στην φαντασία και τις σκοπιμότητες. Και το χειρότερο είναι ότι αυτοί που επικαλούνται τέτοια επιχειρήματα το κάνουν έχοντας τα πιο πάνω υπόψη τους.

Ποιοι Φίλοι;
Οι φίλοι μας οι Ρώσσοι σκοτώνουν άμαχους στη Συρία, σε ένα πόλεμο που δημιούργησαν οι άλλοι μας φίλοι οι Αμερικάνοι, ο οποίος πόλεμος προκάλεσε μεταξύ άλλων εκατομμύρια πρόσφυγες τους οποίους οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι για να τους αφήσουν να πνίγονται μες τις θάλασσες πληρώνουν δισεκατομμύρια στους Τούρκους που βομβαρδίζουν, σφάζουν και φυλακίζουν άμαχους και αθώους μες τα δικά τους σύνορα.

Εν το μεταξύ έχουμε κάτι άλλους φίλους, τους Ισραηλίτες, που σφάζουν μωρά 13 χρονών, και κάτι άλλους, τους Αιγύπτιους, που έχουν κυβέρνηση που προέκυψε από στρατιωτικό πραξικόπημα εκμεταλλευόμενο λαϊκή εξέγερση.

Στο μεταξύ καθόμαστε και ‘μείς μες την μέση απ’ όλα αυτά και προσπαθούμε να ‘φκάλουμε κούππες άπαννες’ που λέμε στην Κυπριακή, εκείνους τους ‘φίλους’ που είναι πιο κοντά στις ιδεολογικές μας αγκυλώσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει την έγνοια μας, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μας αγάπησε ξαφνικά, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν βάζει τον ανθρώπινο πόνο πάνω που το συμφέρον του. Χωνέψετε το και οι μπλε και οι κόκκινοι. Δεν ειν’ ανάγκη να αγαπήσουμε κανένα.

Η πολιτική, όπως και η ζωή είναι γεμάτη διχοτομίες. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε μέσω των πράξεων μας απόλυτα πιστοί στα πιστεύω μας.

Ας μην ερωτευθούμε τζάμπα. Για να λύσουμε το Κυπριακό, κάποιοι άλλοι θα υποφέρουν. Εχθρούς δεν είμαστε σε θέση να έχουμε. Φιλίες και αγάπες με δαύτους όλους όμως ούτε. Συνεργασίες ναι. Φέρτε ειρήνη, να φτιάξουμε τόπο μας. Να γίνει η Κύπρος φάρος της συνεργασίας, της ευημερίας και της ενότητας μέσω της διαφορετικότητας (l’unité dans la diversité) στους γείτονες της. Κρούω λοιπόν τον κώδωνα στους δύο ηγέτες της Κύπρου.

Θέλουμε πραγματική ανεξαρτησία. Χωρίς εγγυήσεις, χωρίς μνημόνια, χωρίς ξεπούλημα και της τελευταίας ικμάδας πλούτου τούτου του τόπου. Για όλους έχει τούτος ο τόπος. Μια φορά να βάλετε το δάχτυλο μες το μέλι αντί να το λουστείτε.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Neoclis Neocleous

Ο Νεοκλής Νεοκλέους είναι απόφοιτος του Grammar School Λευκωσίας. Απέκτησε πτυχίο νομικής και μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο University of Leicester. Τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα υποκείμενα του Διεθνούς Δικαίου, την εθνική κυριαρχία, την αναγνώριση και ίδρυση κρατών και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος, ακαδημαϊκός ερευνητικός συνεργάτης και διδάσκει business, commercial και corporate law στο Cyprus Institute of Marketing.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close