Μουσική

Οι 10 καλύτερες θέσεις της Κύπρου στη Eurovision

Σε ρυθμούς Eurovision κινούμαστε μετά και την παρουσίαση του «Replay» της Τάμτα που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 64ο διαγωνισμό τραγουδιού.

Η τεράστια επιτυχία που πέτυχε πέρσι η Κύπρος με το «Fuego» της Ελένης Φουρέιρα έχει αυξήσει κατά πολύ το ενδιαφέρον των Κυπρίων για το διαγωνισμό.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και να δούμε ποιες ήταν οι 10 καλύτερες θέσεις που πήρε η Κύπρος στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

Ακολουθούν αναλυτικότερα οι καλύτερες θέσεις της Κύπρου στη Eurovision.

10. S.O.S. – Έλενα Πατρόκλου

Το 1991 η Έλενα Πατρόκλου εκπροσώπησε την Κύπρο με το τραγούδι «S.O.S» σε στίχους του Ανδρέα Χρίστου και μουσική του Κύπρου Χαρλάμπους.

Στέλνει περιβαλλοντικό μήνυμα, τραγουδώντας για την καταστροφή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος στον πλανήτη. Εξ ου και οι στίχοι του ρεφρέν «Εδώ πλανήτης Γη – SOS».

Το τραγούδι έλαβε 60 βαθμούς και την 9η θέση από τις 22 χώρες που συμμετείχαν.

9. Στη Φωτιά – Άλεξ Παναγή

Ο Άλεξ Παναγή εκπροσώπησε την Κύπρο το 1995 με το τραγούδι «Στη Φωτιά» σε στίχους και μουσική του ιδίου. Διευθυντής ορχήστρας στην τότε ζωντανή Eurovision ηταν ο γνωστός σε όλους μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους.

Το τραγούδι έλαβε 79 βαθμούς και την 9η θέση ανάμεσα σε 23 χώρες.

8. Μόνο Για Μας – Κωνσταντίνος Χριστοφόρου

Ένα χρόνο μετά, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται σε ημιτελική και τελική φάση.

Ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου κάνει την πρώτη του εμφάνιση στον διαγωνισμό του 1996 (ακολούθησαν άλλες δύο) με το «Μόνο Για Μας» σε στίχους της Ροδούλας Παπαλαμπριανού και μουσική του Ανδρέα Γιωργαλλή.

Το τραγούδι έλαβε 72 βαθμούς και την 9η θέση επίσης ανάμεσα σε 23 χώρες.

7. Άσπρο Μαύρο – Αλέξια

Η αμέσως επόμενη καλύτερη κυπριακή συμμετοχή ήταν αυτή του 1987.

Η Αλέξια Βασιλείου ερμήνευσε «Άσπρο Μαύρο» σε στίχους Μαρίας Παπαπαύλου και μουσική Ανδρέα Παπαπαύλου.

Οι στίχοι μιλούν για ένα κορίτσι που θυμάται έναν άνδρα που είδε στο τρένο αλλά τον φέρνει στη μνήμη της μόνο παίζοντας πιάνο. Για αυτό μάλλον και η επιλογή του τίτλου.

Το τραγούδι έλαβε 80 βαθμούς και την 7η θέση ανάμεσα σε 22 χώρες.

6. Μόνικα – Island

Το 1981 ήταν η πρώτη χρονιά που συμμετείχε η Κύπρος στον διαγωνισμό!

Την παρθενική εκπροσώπηση ανέλαβε το γκρουπ Island, στο οποίο συμμετείχαν η Αλεξία Βασιλείου, η Αρετή Κασσάπη Χαρλαμπίδου, ο Άριστος Μοσκοβίας, ο Ρότζερ Λι και ο Δώρος Γεωργιάδης.

Το τραγούδι «Μόνικα», που ήταν σε στίχους του Σταύρου Σιδερά και μουσική του Δώρου Γεωργιάδη, έλαβε 69 βαθμούς και την 6η θέση ανάμεσα σε 20 χώρες.

5. Gimme – ONE

Κανείς δεν θα ξεχάσει τον ανεβαστικό και χορευτικό ρυθμό του «Gimme» των One, σε στίχους και μουσική του Γιώργου Θεοφάνους.

Το 2002 ήταν η πρώτη φορά που η κυπριακή αποστολή συμμετείχε με αγγλικό στίχο και δεν τα πήγε καθόλου άσχημα, αφού το τραγούδι έλαβε 85 βαθμούς και την 6η θέση.

4. Μόνο η Αγάπη – Άννα Βίσση

Το 1982 η εκπροσώπηση της Κύπρου ανατέθηκε στην Άννα Βίσση, η οποία είχε εμφανιστεί στη Eurovision τον προηγούμενο χρόνο για την Ελλάδα («Autostop»).

Το τραγούδι «Μόνο η Αγάπη», το οποίο ήταν σε στίχους και μουσική της Άννας Βίσση, έλαβε 85 βαθμούς και την 5η θέση ανάμεσα σε 18 χώρες.

3. Μάνα Μου – Χαρά & Ανδρέας Κωνσταντίνου

Μία από τις πιο πετυχημένες κυπριακές συμμετοχές της Κύπρου ήταν αυτή του 1997.

Η Χαρά και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου κατάφεραν με το τραγούδι «Μάνα Μου» να λάβουν τους περισσότερους βαθμούς που πήρε έως τότε η Κύπρος – μετά τη Βίσση.

Το τραγούδι, που ήταν σε στίχους και μουσική της Κωνσταντίνας Κωνσταντίνου, έλαβε 98 βαθμούς και την 5η θέση ανάμεσα σε 25 χώρες.

2. Stronger Every Minute – Lisa Andreas

Το 2004 η Κύπρος πήρε τη δεύτερη καλύτερη θέση που είχε ποτέ στον διαγωνισμό.

Η Lisa Andreas με τη δυναμική μπαλάντα «Stronger Every Minute», σε στίχους και μουσική του Μάικ Κονναρή, έλαβε 170 βαθμούς και πήρε την 5η θέση ανάμεσα σε 24 χώρες.

Από εκείνη την χρονιά και έπειτα η Eurovision διεξάγεται σε δύο ημιτελικούς και ένα τελικό.

1. Fuego – Ελένη Φουρέιρα

Μετά από 37 χρόνια συμμετοχής η Κύπρος βρίσκεται μόλις μία θέση από τη νίκη.

Το 2018 η Ελένη Φουρέιρα με το «Fuego», σε στίχους και μουσική του Άλεξ Παπακωνσταντίνου, πετυχαίνει την καλύτερη θέση που είχε ποτέ η Κύπρος στον διαγωνισμό.

Το τραγούδι έλαβε 436 βαθμούς και τη 2η θέση ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αναμένουμε με αγωνία τον φετινό διαγωνισμό με τη συμμετοχή της Τάμτας με το «Replay» για να δούμε αν θα καταφέρουμε να πάρουμε για πρώτη φορά την πρωτιά!

Οι δύο ημιτελικού της Eurovision 2019 θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 16 Μαΐου, αντίστοιχα, ενώ ο μεγάλος τελικός στις 18 Μαΐου.

Show More

Christina Kapnisi

Ονομάζομαι Χριστίνα Καπνίση με καταγωγή από τον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς και είμαι 28 χρονών. Είμαι απόφοιτη του τμήματος κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Μου αρέσει η συγγραφή, να διαβάζω βιβλία και να ταξιδεύω.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close