Απόψεις

Δεν είναι δικαίωμα του Μερκή;

Το να θέλει κάποιος να πανηγυρίσει με τη σημαία οποιασδήποτε χώρας είναι δικαίωμα του. Πόσο μάλλον όταν αυτή η χώρα αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας του – ή αυτής που έχει διδαχθεί, τέλος πάντων.

Συνεπώς, είναι άστοχοι και αχρείαστοι οι όποιοι χαρακτηρισμοί προς αυτόν που το πράττει. Για κανένα λόγο δε σε καθιστά ούτε ρατσιστή, ούτε σωβινιστή, ούτε μισάνθρωπο και όλα τα συνακόλουθα.

Ο Γιώργος Μερκής επέλεξε να πανηγυρίσει τη νίκη-πρόκριση του ΑΠΟΕΛ επί της Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν με την Ελληνική σημαία, αιτιολογώντας την ενέργεια αυτή ως απάντηση στην πρόκληση του Αζέρου αντιπάλου του (σ.σ. σύμφωνα με τον ίδιο του είπε: «Θυμάσαι τί σας έκαναν οι Τούρκοι;»).

Βέβαια, ανεξάρτητα από το περιστατικό και τις πεποιθήσεις του, θα μπορούσε να προβάλει την χώρα στην οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε, διδάχθηκε, ζει και εργάζεται. Την χώρα που εδώ και 45 χρόνια παραμένει μοιρασμένη και αποζητάει ευρωπαϊκή και διεθνή προσοχή για την επίτευξη λύσης του δικού της εθνικού προβλήματος.

Δε παύει όμως η ενέργεια αυτή να αποτελεί προσωπικό του δικαίωμα. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει στον άλλο με ποια σημαία θα πανηγυρίσει. Όπως επίσης δε μπορεί κανείς να πει σε κάποιον αν είναι σωστό ή λάθος να λέει ότι δεν κλαίει γιατί είναι Έλληνας.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι με το να βρίζεις και να χαρακτηρίζεις έναν άνθρωπο για τις απόψεις του -οι οποίες δεν περιέχουν προσβολή- και όλους τους άλλους που τις υποστηρίζουν, δεν πετυχαίνεις τίποτε. Μάλλον, όχι. Πετυχαίνεις να γιγαντώσεις την άποψη που θεωρείς ότι πολεμάς αλλά και να εξομοιώσεις τον εαυτό σου με αυτή, ανοίγοντας μια αχρείαστη συζήτηση που όλοι γνωρίζουμε που καταλήγει.

Με αγανάκτηση, εξαγρίωση και εξώθηση δεν μπορείς να έχεις ουσιαστική αλλαγή και αποκατάσταση της αλήθειας και της πίστης στην ανθρωπότητα. Εάν κι εφόσον είναι αυτό το ζητούμενο.

Δεν γίνεται να συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά για να κανένα λόγο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να στηθούν «φούρνοι», στους οποίους θα ρίχνουμε τους συνανθρώπους μας γιατί διαφωνούμε μαζί τους.

Ν.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close