Πολιτική

Δεν θα πάψω να εργάζομαι για την επίλυση του Κυπριακού διαβεβαιώνει ο ΠτΔ

Τη διαβεβαίωση ότι δε θα πάψει να εργάζεται για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, έδωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Στο διάγγελμά του για την 59η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαμήνυσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά έδωσε πολλάκις αδιαμφισβήτητα δείγματα της απόλυτης ετοιμότητας και πολιτικής βούλησης για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

Ξεκαθάρισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στις Συμφωνίες Κορυφής, στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αλλά και των μέχρι στιγμής συγκλίσεων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση πρέπει να οδηγεί πρώτα και πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, το οποίο θα επανενώνει την πατρίδα και θα την απαλλάσσει από τα κατοχικά στρατεύματα, τα επεμβατικά δικαιώματα και τις εξαρτήσεις από τρίτες χώρες.

«Ένα κράτος, που θα επιτρέπει στο σύνολο των νόμιμων κατοίκων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, να συμβιώσουν αρμονικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.», είπε.

Παράλληλα, επανέλαβε την στήριξη της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, επανέλαβε την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Τόνισε ότι στις σημαντικές επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη έθεσε τις απαράδεκτες κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις και ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και τις εντεινόμενες παραβιάσεις στη νεκρή ζώνη.

Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκύπριους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους κάλεσε να συνειδητοποιήσουν ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται εγγυήσεις και εγγυητές.

«Η λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι απολύτως εφικτή, εάν οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας συνειδητοποιήσουν πως δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις και εγγυητές, δεν χρειαζόμαστε εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.», είπε.

Στο διάγγελμα του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέμνησε ακόμη ότι η παράταση της εκκρεμότητας του κυπριακού ζητήματος και η άκαρπη πάροδος του χρόνου παγιώνουν και εδραιώνουν το απαράδεκτο υπάρχον καθεστώς (status quo) και τα τετελεσμένα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση ότι αιρόμενος στο ύψος της ιστορικής του ευθύνης και σεβόμενος πρώτα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού, θα πράξει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να μπορέσει να παραδώσει μία πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, ειρηνική και ευημερούσα.

Με την ευκαιρία της 59ης επετείου της ανακήρυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και απευθυνόμενος στον Κυπριακό λαό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απότισε «φόρο τιμής προς όλους όσους με τους αγώνες, τον ηρωισμό και τη θυσία τους απάλλαξαν την πατρίδα μας από τον αποικιακό ζυγό, θέτοντας τα θεμέλια της οικοδόμησης του Κυπριακού κράτους».

«Φόρο τιμής οφείλουμε επίσης προς όλους όσοι υπερασπίστηκαν, όταν απαιτήθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία και τη νομιμότητα.», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι αυτή την ώρα, «Η σκέψη μας στρέφεται και στους συγγενείς των αγνοουμένων μας, βεβαιώνοντας τους πως θα συνεχίσουμε τις άοκνες προσπάθειες ούτως ώστε να εξακριβωθεί η τύχη των οικείων τους.»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο διάγγελμα του εξέφρασε αισθήματα σεβασμού, εκτίμησης και περηφάνιας για όλα όσα έχει πετύχει συλλογικά ο Κυπριακός λαός.

«Χάρη στις θυσίες, την εργατικότητα και τις δημιουργικές αρετές που χαρακτηρίζουν το λαό μας, τη σημαντική προσπάθεια και συμβολή των προκατόχων μου Προέδρων και κυβερνήσεων, και παρά τις ομολογουμένως κρίσιμες ιστορικά στιγμές τις οποίες διήλθε διαχρονικά ο τόπος μας, από το 1960 και εντεύθεν: Επιτεύχθηκαν υψηλά επίπεδα ανάπτυξης και προόδου, κρατήθηκε αλώβητη η κρατική οντότητα, ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση, ενώ, με αποκορύφωμα το επίτευγμα της ένταξής της πατρίδας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενισχύθηκε το κύρος της ως εποικοδομητικού και αξιόπιστου εταίρου της ενωμένης Ευρώπης.», είπε.

Όλα όσα προανέφερε, είπε, υπαγορεύουν την ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας μεταξύ όλων «προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές τις οποίες δέχεται η χώρα».

«Ιδιαιτέρως σήμερα, που οι συνεχιζόμενες για 45 και πλέον χρόνια συνθήκες της παράνομης Τουρκικής εισβολής και κατοχής κρατούν ακόμη την πατρίδα μας μοιρασμένη, αποστερώντας από τους πολίτες τα πλέων στοιχειώδη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Κυπριακή Δημοκρατία από την εγκαθίδρυση της έχει επιτύχει πολύ σημαντική πρόοδο. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, συλλογικά έχουμε ξεπεράσει μία βαθιά οικονομική κρίση. Δεν αρνούμαστε ότι πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συγκλίνουν οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, πέραν της διαχείρισης του εθνικού θέματος, θέτοντας ως στόχο τον συνολικό εκσυγχρονισμό της χώρας στη βάση σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Στον τομέα της υγείας, της οικονομίας, της απονομής δικαιοσύνης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της παιδείας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της έρευνας – καινοτομίας, καθώς και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Ταυτόχρονα, είπε ότι, παράλληλα με την πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας προχωράμε στην υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος, παρά τις απειλές και τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και στη σύναψη σημαντικών επωφελών περιφερειακών συμφωνιών, που καθιστούν την πατρίδα μας γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία, ώστε μέσα από συλλογική προσπάθεια να επιτευχθούν μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπιστούν τα διαχρονικά προβλήματα, παθογένειες και αγκυλώσεις, προς όφελος των πολιτών.

«Ολοκληρώνοντας θα ήθελα εκ νέου να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα πάψω να εργάζομαι για την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος ενώ ταυτόχρονα θα συνεχίσω με αποφασιστικότητα να επιδιώκω την ευημερία και την προκοπή της χώρας μας.», κατέληξε.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close