Ελλάδα

Η διακωμώδηση της παρέλασης στη Νέα Φιλαδέλφεια και η εξήγηση των 10 κοριτσιών

Μία ομάδα κοριτσιών παρέλασε αλά Μόντι Πάιθον, θέλοντας να διακωμωδήσει τη μαθητική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις.

Αρχικά είχε ειπωθεί ότι επρόκειτο για μαθήτριες του Λυκείου της Χαλκηδόνας, αργότερα ωστόσο διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μία ομάδα κοριτσιών που υποδύθηκαν τις μαθήτριες.

Το περιστατικό συνέβη τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας Fx-news, τα κορίτσια παρεισέφρησαν ανάμεσα στις ομάδες μαθητών του 3ου Γυμνασίου Νέας Φιλαδέλφειας & του Γενικού Λυκείου Νέας Χαλκηδόνας, λίγο πριν τα σχολεία φτάσουν στην κεντρική πλατεία που βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων.

Όταν η ομάδα των κοριτσιών έφτασε μπροστά από τους επίσημους, τότε άρχισαν να κάνουν μιμήσεις, με διαφορετικό μοτίβο η κάθε μια, και βηματισμό αλά Μόντι Πάιθον.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αμέσως μετά διαδόθηκε αστραπιαία, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, σχολιάζοντας το περιστατικό μέσω Facebook, ανάφερε πως η κίνηση αυτή προσέβαλε «τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του 1940 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας».

«Δυστυχώς τη χθεσινή μεγαλειώδη επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στον Δήμο μας, της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στιγμάτισε μια μικρή μερίδα γελοίων υποκειμένων χλευάζοντας και προσβάλλοντας τη μνήμη των πεσόντων στο έπος του ’40 και μάλιστα υπό τη σκέπη της ελληνικής σημαίας. Τα άτομα αυτά φορώντας στολή παρέλασης παρεισέφρησαν από κάποιο στενό της Λεωφόρου Δεκελείας ανάμεσα στα σχολεία της πόλης που παρήλαυναν κανονικά. Η ταυτοποίηση αυτών των αξιολύπητων νεαρών κοριτσιών έχει ξεκινήσει καθώς ο Δήμος υποχρεούται να υπερασπιστεί στο ακέραιο την αξιοπρέπειά του», είπε ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

Η εξήγηση των 10 κοριτσιών

Τα δέκα κορίτσια που συμμετείχαν στη διακωμώδηση της παρέλασης, έδωσαν τη δική τους εξήγηση μέσα από κείμενο που απέστειλαν στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στο κείμενο τους έκαναν λόγο για «καλλιτεχνική επέμβαση», εξήγησαν την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής και απάντησαν στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κίνηση τους.

Αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο των κοριτσιών:

«Στρατιωτάκια ακούνητα, μέρα ή νύχτα;

Στρατιωτάκια ακούρδιστα, μέρα ή νύχτα;

Πώς στα παιδικά παιχνίδια εμπλέκονται οι αρχηγοί, οι στρατοί και τα στρατιωτάκια τους; Στρατοί που κάνουν πολέμους, βομβαρδισμούς, επεμβάσεις.

Και εμείς επέμβαση εκτάκτου ανάγκης κάναμε αλλά χωρίς την παραμικρή άσκηση βίας. Καλλιτεχνική επέμβαση, κάτι σαν παιχνίδι.

Υπήρξαμε για λίγο στρατιωτάκια που αρχίζουν να ξεκουρδίζονται, να βραχυκυκλώνουν απέναντι στις διαταγές, τα παραγγέλματα, τα εμβατήρια. ίσως γιατί πλέον δεν μας πείθουν οι ιδέες που ενσαρκώνονται σε όλα αυτά.

Τι κοινό μπορεί να’χει ο μιλιταρισμός με την ελευθερία; Τι σχέση μπορεί να’χει η υπεράσπιση της ελευθερίας ενός λαού με τον πατριωτισμό που διδασκόμαστε από μικρά παιδιά; Στα σχολεία, στις παρελάσεις, παντού.

Ο πόλεμος του ανθρώπου για την ελευθερία του δεν είναι έπος ούτε τραγωδία. Είναι η ίδια η ζωή εν κινήσει. Κίνηση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και να μπει σε καλούπια.

Γι’ αυτό και εμείς μπήκαμε στην παρέλαση ακαλούπωτοι… Υπό την πνευματική μπαγκέτα του μεγάλου στρατάρχη της αγγλικής κωμωδίας, John Cleese και όσων μας έχουν διδάξει οι Monty Python. Με το δικό μας silly walk και ρυθμό.

Στα μάτια των επισήμων και πολλών θεατών, είδαμε την περιέργεια, την έκπληξη αλλά και την υποτίμηση. Άλλοι μας γιούχαραν, άλλοι μας πέρασαν για “προβληματικά παιδιά”. Αυτά ακριβώς είναι τα όρια του πατριωτισμού τους. Η πατρίδα των κανονικών, των προβλέψιμων, των άριστων.

Εμείς ήρθαμε από άλλες πατρίδες. τις πατρίδες των περιττών, των απρόβλεπτων, των ζωντανών. Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί ελευθερίας, λοιπόν.

Υ.Γ. Επιλέξαμε να πάμε στο δήμο της Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας σε μια γειτονιά χτισμένη από πρόσφυγες, τους κατεξοχήν περιττούς και απόβλητους της ελληνικής κοινωνίας και τότε και τώρα.

10 “στρατιωτάκια” της υπο-κριτικής τέχνης».

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close