Κύπρος

Διευθυντής έδιωξε μαθήτρια από λύκειο λόγω μαντήλας

Την ώρα που δεκάδες σχολεία άνοιγαν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους μαθητές, ο διευθυντής ενός λυκείου στην επαρχία Λευκωσίας θέλησε να αφήσει εκτός μία τελειόφοιτη μαθήτρια επειδή φορούσε μαντήλα. 

Το περιστατικό συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα στο Στρόβολο και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συμμαθητών της, οι οποίοι χαρακτήρισαν ρατσιστική τη συμπεριφορά του διευθυντή τους.

Η μαθήτρια έχει μεταναστευτικό προφίλ και διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι τελειόφοιτη και όπως αναφέρθηκε πρόκειται για μια εκ των αρίστων του λυκείου, τόσο στους βαθμούς της, όσο και στη διαγωγή της, ενώ σέβεται τη διαδικασία της πρωινής προσευχής, παρότι δεν είναι Χριστιανή.

Οι μαθητές του σχολείου ανέφεραν ότι η συγκεκριμένα μαθήτρια δεν προκάλεσε ούτε σήμερα, ούτε τα προηγούμενα χρόνια φοίτησης της, εξ ου και αντέδρασαν έντονα.

Σε σχετικό ρεπορτάζ που μετέδωσε ο Alpha Κύπρου, οι μαθητές στέκονται στον χώρο συγκέντρωσης και φωνάζουν κατά της ενέργειας του διευθυντή.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση, η μαθήτρια εισήλθε το πρωί στο σχολείο και ο διευθυντής χωρίς να την καλημερίσει, την ρώτησε αν είναι μαθήτρια και αφού του απάντησε καταφατικά της είπε να περάσει έξω και να επιστρέψει εάν κι εφόσον αφαιρέσει τη μαντήλα.

Η μαθήτρια εξήγησε στο διευθυντή ότι φοιτά στο σχολείο τα τελευταία τρία χρόνια και πως δεν παρουσιάστηκε ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα με την ενδυμασία της.

Στη συνέχεια ο πατέρας της μαθήτριας επισκέφθηκε το σχολείο, προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις από τον διευθυντή, ο οποίος φέρεται να ανέφερε ότι δεν επιτρέπει ούτε τους σταυρούς διότι διαφωνεί με την προβολή θρησκευτικών χαρακτήρων στο σχολείο.

Ο Διευθυντής του Λυκείου, Λοίζος Σέπος, σε δήλωση που έκανε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη θρησκεία της μαθήτριας και το μόνο που της είπε είναι να βγάλει οτιδήποτε έχει στο κεφάλι.

«Μίλησα με βάση τον νομό του Υπουργείου Παιδείας και είπα ότι οι μαθητές πρέπει να έχουν ακάλυπτο το κεφάλι τους. Μετά ήρθε ο πατέρας της μαθήτριας και του είπα αν έχει οποιοδήποτε παράπονο να το αναφέρει στο Υπουργείο. Εγώ απλά τηρώ τους νομούς», είπε.

Διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εναντίον του διευθυντή

Ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, σε δηλώσεις που έκανε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι διατάχθηκε πειθαρχική έρευνα εναντίον Διευθυντή Λυκείου της Λευκωσίας που εκδίωξε σήμερα από το σχολείο μαθήτρια που φορούσε μαντήλα.

«Έχω διατάξει άμεσα πειθαρχική έρευνα για να διερευνηθεί η εικόνα μέσα από την οποία έγινε το συμβάν. Στον βαθμό που αληθεύει το γεγονός ότι μίλησε με απρέπεια ενώπιον κι άλλων μαθητών προς τη μαθήτρια, θα δούμε ακριβώς μέσα στο συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, ποιες είναι οι ευθύνες του συγκεκριμένου Διευθυντή», είπε ο κ. Λούης.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, σημείωσε, κατ’ αρχήν διαχωρίζει τη θέση του από τη συμπεριφορά αυτή του συγκεκριμένου Διευθυντή, που δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική αυτή που εφάρμοσε.

«Ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια του συγκεκριμένου Διευθυντή», είπε ο κ. Λούης.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι την εκπαιδευτική πολιτική την καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας και είναι συγκεκριμένη.

«Το κύριο χαρακτηριστικό της εκπαιδευτικής πολιτικής είναι ο διαπολιτισμικός χαρακτήρας, η πολυπολιτισμιτικότητα, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην ανάπτυξη της ταυτότητας του κάθε μαθητή, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση και καταγωγή ή ακόμη και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Δεν είναι ο ενδυματολογικός κώδικας, ο οποίος καθορίζει αυτή τη στιγμή τη θέση του κάθε μαθητή στη σχολική μονάδα», συμπλήρωσε.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close