Πολιτική

Δημόσιο «ντιμπέιτ» Χριστοδουλίδη-Τσαβούσογλου για ΔΔΟ

Ένα δημόσιο «ντιμπέιτ» για το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος, επιχείρησε να ανοίξει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας συναντήθηκαν τυχαία σε διάδρομο της έδρας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, την ώρα που ο δεύτερος έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Εκεί, ο Κύπριος υπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να παρέμβει, προκαλώντας το Τούρκο ομόλογο του να δώσουν τα χέρια για λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ) και μάλιστα μπροστά στις κάμερες.

«Μην πιστεύετε ό,τι σας λέει», είπε χαριτολογώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδουλίδης, δίνοντας έναυσμα για συζήτηση με τον κ. Τσαβούσογλου.

«Ξεχάστε τα δύο κράτη ή τη συνομοσπονδία», συνέχισε ο Κύπριος υπουργός, ρωτώντας ευθέως τον Τούρκο ομόλογο του, «Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν, η άτυπη πολυμερής;».

«Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε το τι θα διαπραγματευθούμε», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε», τον πρόλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακολούθως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, είχε τεθεί επί τάπητος η λύση συνομοσπονδίας. Κάτι το οποίο αρνήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας πάνω από οκτώ φορές τη λέξη «όχι» και κουνώντας δεξιά-αριστερά τον δείκτη του χεριού του.

«Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία. Υπάρχει Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία… Ας σφίξουμε τα χέρια και να συμφωνήσουμε να εργαστούμε γι’ αυτό. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;», είπε ο Κύπριος υπουργός, προκαλώντας τον Τούρκο ομόλογο του να δώσουν τα χέρια και να «σφραγίσουν» – έστω και άτυπα – τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Αντ’ αυτού, κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να υπενθυμίσει ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο Ανάν και το Κραν Μοντανά.

«Απέτυχαν! Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία… Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα (διαπραγμάτευση)», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος υπουργός είπε πως «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία».

Άμεση ήταν η απάντηση του Κύπριου υπουργού, ο οποίος απάντησε χωρίς περιστροφές πως «Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση. Υπάρχει μόνο η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία».

«Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε (για να) πάμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επίσης την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας –τον Κοτζιά– και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης την τριμερή συνάντηση των εγγυητριών», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Η ανεπίσημη και αναπάντεχη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου και της Τουρκίας διήρκεσε περίπου δυόμιση λεπτά και μαγνητοσκοπήθηκε από τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων.

Ο διάλογος διεκόπη από έναν ανήσυχο συνεργάτη του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να βιντεοσκοπούν και είπε στον Τούρκο υπουργό πως είναι ώρα για την επόμενη συνάντηση του.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close