Διεθνή

Ο Ντόναλντ Τραμπ παραπέμφθηκε σε δίκη με την έγκριση της Αμερικανικής Βουλής

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη.

Story Highlights
  • Με πλειοψηφία 230 και 229 ψήφων
  • Ρεπουμπλικανοί: Οι Δημοκρατικοί δεν ξεπέρασαν την ήττα τους το 2016
  • Οι κατηγορίες εις βάρος του Αμερικανού προέδρου αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου
  • Τώρα ο λόγος είναι στη Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη - πιθανότατα για τον Ιανουάριο του 2020

Ιστορικές στιγμές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δύο κατηγορίες σε βάρος του Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κατηγορίες αφορούν στην κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Λίγο μετά τις 3:00 τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου-Ελλάδας), ξεκίνησε η ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το πρώτο άρθρο στην πρόταση μομφής, που αφορά την κατάχρηση εξουσίας.

Μετά από ολιγόλεπτη διαδικασία, η Αμερικανική Βουλή ψήφισε κατά πλειοψηφία την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη για την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. Οι θετικές ψήφοι ήταν 230, 14 περισσότεροι από τις 216 που απαιτούνταν, ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας για το δεύτερο άρθρο της μομφής κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου, που αφορά την παρακώλυση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου.

Κατά την ψηφοφορία επικράτησαν και πάλι οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι με 229 ψήφους παραπέμπουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο σε δίκη και για την κατηγορία του δεύτερου άρθρου.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι ανακοινώνει την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ σε δίκη.

Ο Τραμπ είναι ο τρίτος πρόεδρος στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη. Άντριου Τζόνσον (1868) και Μπίλ Κλίντον (1998) ήταν οι δύο προηγούμενοι.

Τον λόγο τώρα έχει η Γερουσία, η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει τη δίκη, η οποία ενδέχεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, η Γερουσία ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, το οποίο έχει ήδη διαμηνύσει ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα αθωωθεί.

Νωρίτερα, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Κογκρέσο για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης, πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «συνεχής απειλή» για «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

«Οι ανεύθυνες πράξεις του προέδρου κατέστησαν απαραίτητη τη σύνταξη κατηγορητηρίου σε βάρος του, δεν μας άφησε άλλη επιλογή» επισήμανε η Νάνσι Πελόζι ενώπιον των βουλευτών.

Λίγες ώρες πριν αρχίσει η ψηφοφορία, ο Ντόναλντ Τραμπ διακήρυξε για άλλη μια φορά την αθωότητά του.

«Μπορείτε να πιστέψετε πως θα τεθώ σήμερα υπό κατηγορία από τη ριζοσπαστική αριστερά, τους Δημοκρατικούς που δεν κάνουν τίποτα, ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΚΑΚΟ! Απαίσιο πράγμα. Αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί σε κανέναν άλλο πρόεδρο» έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητώντας από τον αμερικανικό λαό να προσευχηθεί.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για αυθαιρεσία εξουσίας και δήλωσε ότι «οι Δημοκρατικοί δεν ξεπέρασαν ποτέ την ήττα του 2016».

Είπε ακόμη πως ο «πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και θα είναι και μετά το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ», υπενθυμίζοντας ότι το 2016, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ψηφίστηκε από 63 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες.

Το ρεπορτάζ είναι σε εξέλιξη. Επιστρέψτε ξανά σε λίγο.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close