ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΥΠΡΟΣ

Δωρεάν εξετάσεις για ρευματικές παθήσεις στην κοινότητα

Με το σύνθημα «Μην αργείς. Κατέγραψε τα συμπτώματα σου τώρα», το τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) ξεκινά από το ερχόμενο Σάββατο δωρεάν εξετάσεις για ρευματικές παθήσεις.

Νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από το τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ θα επισκέπτονται κατά τους επόμενους μήνες επιλεγμένες κοινότητες και γειτονίες σε όλη την Κύπρο, προκειμένου να διεξάγουν ανιχνευτικό έλεγχο συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι, όπου χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση θα γίνεται παραπομπή για εξέταση χωρίς κόστος από Ειδικό Ρευματολόγο-Μέλος της Ρευματολογικής Εταιρείας Κύπρου.

Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης rECORD με θέμα: «Συχνότητα των ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων στον Κυπριακό πληθυσμό και η επιβάρυνση τους στη καθημερινή λειτουργικότητα και στη ποιότητα ζωής».

Η μελέτη γίνεται σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τη Ρευματολογική Εταιρεία Κύπρου και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο.

Ο πρώτος σταθμός της μελέτης θα είναι η κοινότητα της Κυπερούντας, το Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2019, με τη συμμετοχή ομάδας νοσηλευτών, ιατρών, φοιτητών και εθελοντών από τους τέσσερις φορείς.

Από τη μελέτη θα ενισχυθούν οι προσπάθειες της Ρευματολογικής Εταιρείας και του Αντιρρευματικού Συνδέσμου για ευαισθητοποίηση των Κυπρίων πολιτών σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις, ενώ τα επιστημονικά ευρήματα της μελέτης θα παρέχουν πολύτιμη πληροφόρηση για την επιβάρυνση αυτών των παθήσεων στο Κυπριακό πληθυσμό και τις ανάγκες των ατόμων με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, αναφέρει το ΤΕΠΑΚ.

Τονίζει πως, η ανταπόκριση των πολιτών στον ανιχνευτικό έλεγχο, είτε οι ίδιοι αντιμετωπίζουν κάποια συμπτώματα είτε όχι, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού από την εθελοντική συμμετοχή όλων εξαρτάται η αντιπροσωπευτικότητα των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να στηρίξουν τη δράση.

«Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων, η ορθή διάγνωση και η έγκαιρη έναρξη κατάλληλης θεραπείας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλύτερη πρόγνωση της νόσου», αναφέρει.

Στην ανακοίνωση, το ΤΕΠΑΚ αναφέρει ακόμη ότι οι ρευματικές παθήσεις είναι πολλές και τα συμπτώματα ποικίλλουν. Εξηγεί ότι είναι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και του συνδετικού ιστού, με κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα τον πόνο, τη δυσκαμψία και τον περιορισμό των κινήσεων στις αρθρώσεις. Σημειώνει ότι, ορισμένες δεν περιορίζονται στο μυοσκελετικό σύστημα, αλλά προσβάλλουν διάφορα άλλα όργανα ή συστήματα.

«Με βάση τα στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογίας, μέχρι και 87% του πληθυσμού δεν φαίνεται να γνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις, ούτε ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε ρευματολόγο όταν παρουσιάσει πόνο σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις, σε τένοντες, στη μέση ή στον αυχένα», αναφέρει το ΤΕΠΑΚ.

Περαιτέρω, αναφέρει ότι «διεθνώς, συγκαταλέγονται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα και οι περισσότερες είναι αγνώστου αιτιολογίας. Περιλαμβάνονται, στις κυριότερες αιτίες επιβάρυνσης της υγείας, αφού επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής και αποτελούν την μεγάλη αιτία ανικανότητας παγκοσμίως αφού εκτιμάται ότι ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% των απουσιών από την εργασία και το 20% των ιατρικών επισκέψεων».

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)