Παιδεία

Μαθητές διαδήλωσαν έξω από το Προεδρικό κατά των εξετάσεων τετραμήνων

Εκατοντάδες μαθητές από όλες τις επαρχίες συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ) για παγκύπρια κινητοποίηση ενάντια στον θεσμό των εξετάσεων ανά τετράμηνο.

Η διαδήλωση ξεκίνησε στις 10:30 με συγκέντρωση σε σημείο επί της λεωφόρου Αθαλάσσας και συνεχίστηκε με πορεία προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά των οργανωμένων μαθητών προς την κυβέρνηση.

«Η νέα γενιά δεν σκύβει το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλι» και «Δεν θα περάσει Υπουργέ» ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που φώναξαν οι μαθητές έξω από το Προεδρικό, ενώ στα χέρια τους κρατούσαν πλακάτ και πανό στα οποία αναγράφονταν μεταξύ άλλων «Όχι στις εξετάσεις τετραμήνων» και «Θέλουμε σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα και όχι να εξοντώνει».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γιάννης Λαπήθιος, σε ομιλία που απηύθυνε προς τους μαθητές έξω από το Προεδρικό είπε πως «με τη σημερινή μαζική μας κινητοποίηση, στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλουμε ένα σχολείο της ολόπλευρης μόρφωσης και όχι ένα σχολείο εξεταστικό κέντρο».

«Στέλνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες μας που αψήφησαν τις απειλές του Υπουργείο Παιδείας για απουσίες και αποβολές και στέλνουν βροντερό μήνυμα πως το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται να λυγίσει και να υποταχθεί. Για μια ακόμη φορά δεν μπορούμε να μην διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και η κυβέρνηση το μαθητικό κίνημα», είπε συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Ανέφερε πως για τρία χρόνια οι οργανωμένοι μαθητές αγωνίζονται ενάντια στις εξετάσεις ανά τετράμηνο με δημοψήφισμα, αποχές από τα μαθήματα, συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις έξω από Βουλή και Υπουργείο.

«Καταθέσαμε πάρα πολλές φορές τη θέση μας στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή Αξιολόγησης του μαθητή. Δεν μας έλαβαν υπόψη. Θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλάβουν ότι δεν παζαρεύουμε το μέλλον μας, ότι δεν παζαρεύουμε με την παιδεία, ότι θέλουμε ολόπλευρη μόρφωση», είπε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ.

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως δεν θέλουν το προηγούμενο σύστημα.

«Αγωνιζόμαστε για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο, που στόχο θα έχει την ολόπλευρη μόρφωση και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και όχι τη βαθμοθηρία και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μαθητών», είπε.

Ως ΠΣΕΜ, συνέχισε, «δεν μείναμε μόνο στην κριτική ενάντια στο μέτρο αλλά καταθέσαμε και συμβιβαστική πρόταση για διενέργεια 90λεπτων διαγωνισμάτων ενδοσχολικά και χωρίς εξεταστική περίοδο, ώστε να μειωθεί το άγχος και ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών και να δίνεται περισσότερη σημασία στους εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης του μαθητή».

Όπως είπε, «προϋπόθεση για να εφαρμοστεί αυτή η πρόταση είναι η τροποποίηση της νομοθεσίας και η κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο. Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση δεν έλαβαν ποτέ υπόψη την πρόταση μας, ενώ μας κορόιδευαν για την απαίτηση μας να τροποποιηθεί η νομοθεσία. Τελικά τροποποίησαν τη νομοθεσία οι ίδιοι, φέρνοντας την στα μέτρα τους, με αποτέλεσμα όλοι οι μαθητές να βιώσουμε μια κατάσταση άγχους και πίεσης τους προηγούμενους μήνες».

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ ανέφερε, επίσης, ότι «στον αγώνα για κατάργηση των εξετάσεων ανά τετράμηνο δεν είμαστε μόνοι. Εκατοντάδες γονείς και καθηγητές είναι στο πλευρό μας, ενώ παράλληλα παρά τις επιμέρους διαφορές μας με τους οργανωμένους γονείς και τους οργανωμένους καθηγητές μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για ολόπλευρη μόρφωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να βροντοφωνάξουμε για ακόμα μια φορά ότι οι εξετάσεις ανά τετράμηνο δεν μπορούν να είναι το μέλλον της παιδείας στον τόπο μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι μαθητές σε πειραματόζωα, σε ρομπότ που θα σκέφτονται μόνο το βαθμό. Δεν μπορεί να είναι το μέλλον της παιδείας μας η αύξηση του άγχους και της πίεσης, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μαθητών και η αύξηση της παραπαιδείας», είπε.

«Δηλώνουμε με τη μαζική μας παρουσία σήμερα», ανέφερε, «ότι απαιτούμε το σχολείο, που θα μας καλλιεργεί ολόπλευρη μόρφωση και κριτική σκέψη, το σχολείο που θα δίνει βαρύτητα σε εναλλακτικούς τρόπους αξιολόγησης και όχι μόνο στο γραπτό, το σχολείο που θα έχει στο επίκεντρο τους μαθητές».

Καταλήγοντας, είπε ότι «ο αγώνας μας είναι δίκαιος, γι’ αυτό δεν μας τρομάζουν ούτε οι απουσίες, ούτε οι απειλές. Δεν υποτασσόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε. Παλεύουμε ενωμένοι για να ανατραπούν οι εξετάσεις ανά τετράμηνο. Στέλνουμε ξεκάθαρο το μήνυμα πως, δεν θα τους περάσει. Όλοι και όλες μαζί, για να χτίσουμε το σχολείο που μας αξίζει».

Ακολούθως αντιπροσωπεία των μαθητών συναντήθηκε με τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, ο κ. Πάλμας προέτρεψε τους μαθητές να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια ζητήματά τους και για τα όσα, οι ίδιοι πιστεύουν, ότι είναι κακώς έχοντα προκειμένου να προσπαθήσουν να τα αλλάξουν.

«Να διατηρήσετε το δυναμισμό σας και τους αγώνες σας σε ένα υψηλό επίπεδο, άλλωστε σε δημοκρατικά πολιτεύματα, όπως είναι η Κύπρος, είναι αυτονόητο δικαίωμα ο κάθε πολίτης, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται, να διεκδικεί και να αγωνίζεται», είπε ο υφυπουργός.

Κάλεσε επίσης τους μαθητές να προσπαθήσουν να αντιληφθούν ότι η Κυβέρνηση «προσπαθεί να κάνει κάποιες μεταρρυθμίσεις, κάποιες αλλαγές μόνο για το καλό των πολιτών και στην προκειμένη περίπτωση των μαθητών».

«Το θέμα των τετραμήνων είναι ένα ζήτημα το οποίο – έχει δηλώσει και χθες ο Υπουργός ότι – βρίσκεται κάτω από αξιολόγηση», είπε ο κ. Πάλμας, σημειώνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δούμε τα αποτελέσματα, τότε η Κυβέρνηση θα προβεί σε μια «οριστική τοποθέτηση γύρω που τούτο το θέμα και όχι μόνο, αλλά και για πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα».

«Τούτο είναι καθήκον και υποχρέωση της κυβέρνησης να κάμει. Σας ευχαριστώ και πάλι, συνεχίστε τους αγώνες σας με ανιδιοτέλεια, με δημοκρατικότητα και πάντοτε μέσα στα πλαίσια του πολιτικού πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Πάλμας.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close