Πολιτική

Εγγυήσεις μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητά και η Άγκυρα

Το μήνυμα ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως η ώρα για επίλυση του Κυπριακού έχει φτάσει και πως η ίδια θέλει να τελειώνει με αυτό το ζήτημα, αντιλαμβανόμενη τα πολλαπλά πλεονεκτήματα που έχει να αποκομίσει, μετέφερε ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και την αντιπροσωπεία του κόμματος που τον συνόδευε στην Κωνσταντινούπολη.

Ενδεικτικό αυτής της προσέγγισης ήταν και το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά δεν ήγειρε ένσταση ούτε σε ένα από τα σημεία που της τέθηκαν, με μόνη αξίωση να έχει λόγο στη συζήτηση για αλλαγή των εγγυήσεων.

Συζητά τις εγγυήσεις
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, αλλά και στο δείπνο που ακολούθησε, το βράδυ του Σαββάτου σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης, η Άγκυρα κατέστησε σαφές στον κ. Κυπριανού πως μια λύση η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές στην Κύπρο ικανοποιεί και την ίδια πλήρως και πως το μόνο ζήτημα στο οποίο εκείνη θα ήθελε να έχει άμεσο ρόλο στην πορεία των συνομιλιών είναι το ζήτημα των εγγυήσεων.
Αυτό, όπως πληροφορούμαστε, ήταν και το βασικότερο αντικείμενο συζήτησης των δύο ανδρών, με τον Άντρο Κυπριανού να κομίζει συγκεκριμένες εισηγήσεις της ε/κ πλευράς στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών ξεκαθάρισε στον Άντρο Κυπριανού πως η Τουρκία δεν εμμένει στη άλλοτε θέση της για συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων με τη σημερινή τους μορφή. Άλλωστε, ο κ. Τσαβούσογλου είχε προ μηνών δηλώσει και δημόσια, για πρώτη φορά από τουρκικής πλευράς, ότι η χώρα του είναι έτοιμη για αλλαγή στο ζήτημα αυτό.

«Ναι» στην ΕΕ ως εγγυήτρια;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως έχει και το γεγονός πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στη διάρκεια του δείπνου και σε αναφορά Τούρκου αξιωματούχου στο θέμα εμπλοκής του ΝΑΤΟ στις εγγυήσεις, υπέδειξε πως η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας παράλληλα πως οι εγγυήσεις είναι καλύτερο να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκει η Κύπρος. Κάτι που ίσως δίνει και το στίγμα της σημασίας την οποία εκ νέου αποδίδει η Άγκυρα στην προσέγγισή της με την Ενωμένη Ευρώπη.

Περιουσιακό-εδαφικό
Ένα άλλο σημείο το οποίο κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως, κατά τη συζήτηση των υπόλοιπων πτυχών του Κυπριακού, ο Μεβλούτ Τσαβόσογλου συμφώνησε με τον Άντρο Κυπριανού ότι το περιουσιακό και το εδαφικό συνδέονται άμεσα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήθελε να αποδεχθεί δημόσια η τουρκική πλευρά. Ο Άντρος Κυπριανού κόμισε και εδώ συγκεκριμένες ιδέες για το πώς μπορεί να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να ξεκαθαρίζει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους και πως εκεί που οι Τουρκοκύπριοι είναι σύμφωνοι η Άγκυρα δεν φέρει ένσταση. Κάτι που επαναλήφθηκε αρκετές φορές, όπως σημείωσε η ίδια πηγή.

Ο χρόνος και η λύση
Αναφορικά με τον χρονικό ορίζοντα μιας λύσης, εάν και εφόσον εξευρεθεί, η Άγκυρα δεν έδειξε να ενοχλείται από τη δημόσια αναφορά του Άντρου Κυπριανού, ότι δεν προβλέπει λύση πριν τον Μάη και τις εκλογές στην Κύπρο, και ούτε έθεσε ζήτημα διάσκεψης, είτε τετραμερούς είτε πενταμερούς.
Το ζήτημα των οικονομικών της λύσης και της τουρκικής συνεισφοράς ετέθη επίσης από τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, με την τουρκική πλευρά να δείχνει πρόθυμη να αναλάβει μέρος του, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, η συζήτηση επ’ αυτής της πτυχής δεν ήταν δυνατόν να γίνει εις βάθος λόγω του περιορισμένου χρόνου.
Παράλληλα, η Άγκυρα έδειξε να κατανοεί πλήρως τον δεύτερο άξονα επί του οποίου κινήθηκε ο Άντρος Κυπριανού, όπως έγραψε και χθες ο «Πολίτης», δηλαδή τη σημασία της πρώτης μέρας της λύσης. Η Λευκωσία ιεραρχεί ψηλά αυτό το θέμα, θέλοντας η λύση που θα παρουσιαστεί στον λαό, εάν επιτευχθεί, να μην παρουσιάζει χρονικές ασάφειες όπως το σχέδιο Ανάν και να μην αφήνει σε βάθος χρόνου την υλοποίηση είτε, λ.χ., της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής είτε της επιστροφής των εδαφών της πράσινης γραμμής και άλλα κρίσιμα σημεία το οποία η Λευκωσία θέλει να είναι λυμένα και έτοιμα από την πρώτη μέρα μιας λύσης.
Ο κ. Τσαβούσογλου αντίκρισε το ζήτημα με κατανόηση, συμφωνώντας πως όλοι οι θεσμοί, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρέπει να είναι απολύτως έτοιμοι μέχρι τη λύση και όχι μετά από αυτήν, στον όποιο χρονικό ορίζοντα.

Ξεκαθάρισε δε πως η τουρκική πλευρά στηρίζει και εμπιστεύεται απόλυτα τον Μουσταφά Ακιντζί, παρά τις όποιες διαφωνίες είχαν στο παρελθόν.

Πολύ σημαντική η επίσκεψη Κοτζιά
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και από τουρκικής πλευράς η σημερινή επίσκεψη στη χώρα του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, μια επίσκεψη εργασίας με ιδιαίτερη, ωστόσο, σημασία, καθώς, όπως τόνιζε έγκυρη πηγή, θα έχει ως κύριο αντικείμενό της το ζήτημα των εγγυήσεων. Ο κ. Κοτζιάς φτάνει στην Τουρκία με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις στο θέμα, για τις οποίες η Λευκωσία είναι και ενήμερη και σύμφωνη. Άλλωστε, η Αθήνα και ειδικά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν βοηθήσει τη Λευκωσία ιδιαίτερα σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την εξεύρεση μιας φόρμουλας η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Το κλίμα και τα απρόοπτα
Η υποδοχή της οποίας έτυχε η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ήταν ιδιαίτερα θερμή και ο διάλογος ειλικρινής και άμεσος, κάτι που δήλωσε και ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού επανειλημμένα στους δημοσιογράφους. Ωστόσο, ο γ.γ. του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως το Κυπριακό δεν λύνεται απλώς με τέτοιες επισκέψεις ούτε και με καλές κουβέντες, όπως είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε δε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι οι συνομιλητές του ενέμειναν στη σημασία του ρόλου του ΑΚΕΛ για την επίλυση του Κυπριακού και επιβεβαίωσε πως τόσο με τον κύριο Τσαβόσογλου, με τον οποίο τον συνδέει μακρόχρονη γνωριμία, όσο και με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συμφωνήθηκε να διατηρηθεί επαφή.
Το μόνο προβληματικό σημείο της όλης επίσκεψης ήταν οι συχνές αλλαγές, ειδικά την τελευταία μέρα, της ώρας και του σημείου της συνάντησης με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, κάτι που προκάλεσε προβλήματα ειδικά στους δημοσιογράφους οι οποίοι προσπαθούσαν να προλάβουν τις κυριακάτικες εκδόσεις. Τελικά, το μυστήριο λύθηκε αργότερα, όταν μάθαμε πως η εγγονή του Αχμέτ Νταβούτογλου είχε εισαχθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο έχοντας καταπιεί έναν βόλο και υποβαλλόταν σε μακρά χειρουργική επέμβαση. Κάτι που ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέφερε στον κ. Κυπριανού απολογούμενος για τις αλλαγές και ζητώντας την κατανόησή του.

Θετική αποτίμηση από ΔΗΣΥ
Με θετικό φακό αντιμετώπισε ο ΔΗΣΥ την επίσκεψη του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυρπιανού στην Κωνσταντινούπολη. Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι «επειδή γνωρίζουμε και θεωρούμε ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Τουρκία, θεωρούμε ότι βρίσκονται προς τη θετική κατεύθυνση οι επαφές του γ.γ. του ΑΚΕΛ στην Τουρκία, γιατί μόνο με πιέσεις, επαφές και συναντήσεις με την Τουρκία, που είναι η πηγή του προβλήματος, μπορούμε να επιτύχουμε δικαίωση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος». Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Άντρου Κυπριανού ότι χρειάζεται ακόμη να γίνει πολλή δουλειά, ο κ. Χριστοφόρου είπε πως «το καθήκον όλων μας -και πιστεύω αυτό το πράττει πρώτος και καλύτερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- είναι να αξιοποιούμε την κάθε ευκαιρία, την κάθε δυνατότητα, τον κάθε μοχλό πίεσης προς την κατεύθυνση για την προώθηση και επίλυση της εθνικής μας υπόθεσης».

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)