OE TEAM STUFF

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις που έκανε από το Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 είναι ισοσκελισμένος, πλεονασματικός και χωρίς φόρους και επιβαρύνσεις.

«Πρόκειται για άλλο ένα προϋπολογισμό χωρίς ελλείμματα. Οι κακές εκείνες πρακτικές του παρελθόντος έχουν οριστικά μείνει πίσω. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, πλεονασματικός, δεν απαιτούνται μέτρα, νέοι φόροι, νέες επιβαρύνσεις», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι μέσω του προϋπολογισμού θα είναι εφικτή η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος καθώς και νέων πολιτικών, όπως η δημιουργία επενδυτικού Ταμείου για χρηματοδότηση νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, η σύσταση Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και άλλα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο νέος κρατικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, με πιο σημαντική την αύξηση στη φορολογική απαλλαγή για φυσικά πρόσωπα στο 20%, για συνεισφορές σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στις δαπάνες υγείας, λόγω της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και της λειτουργίας του ΟΚΥΠΥ, ως αυτόνομου οργανισμού που διαχειρίζεται τα κρατικά νοσοκομεία.

Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες, προκειμένου να ξεκινήσει να λειτουργεί σωστά όλο το Σύστημα και τα δημόσια νοσοκομεία να τιμολογούν τις υπηρεσίες που προσφέρουν.

Αναφορικά με τις δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν σε σχέση με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο και άμεσο δημοσιονομικό κίνδυνο που μπορεί να κλονίσει τη δημοσιονομική σταθερότητα

Πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες είναι στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικα, θα παρουσιαστούν οι παραδοχές πάνω στις οποίες αυτός ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί και ανέφερε ότι πριν κατατεθεί στη Βουλή, θα εξασφαλιστεί η γνώμη και του Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις από το Brexit στην κυπριακή οικονομία, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι σήμερα έγινε συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Θα είναι αρνητική εξέλιξη μια έξοδος χωρίς συμφωνία. Όμως, αυτό το ενδεχόμενο είναι σε ένα μεγάλο βαθμό το βασικό σενάριο σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο έβδομος και τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός που κατατίθεται από τον υπουργό Χάρη Γεωργιάδη, αφού τον Δεκέμβριο του 2019 θα αποχωρήσει από το Υπουργείο Οικονομικών.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)