Απόψεις

Είναι έμφυλη βία

Δεν είναι μόνο μία από εσάς αλλά και μία από εμάς. Δεν παίζουμε άνδρες vs γυναίκες. Μην το μετατρέψετε σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

*Γράφει ο Παναγιώτης Χαραλάμπους.

Δεν είναι βία κατά των γυναικών. Είναι έμφυλη βία. Σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και κοινωνικές συνθήκες εμφανίζεται πότε κατά των γυναικών και πότε κατά των ανδρών.

Είναι το χθεσινό περιστατικό αποτέλεσμα έμφυλης βίας; Ναι είναι. Είναι τα πτώματα της λίμνης και του Μιτσερού προϊόντα έμφυλης βίας; Ναι είναι. Είναι άλλα τόσα περιστατικά κακοποίησης γυναικών απότοκο έμφυλης βίας; Φυσικά και είναι! Όπως όμως έμφυλη βία είναι και οι αυτοκτονίες ανδρών στρατιωτών και οι θάνατοι από εργατικά “ατυχήματα” που αφορούν σχεδόν αποκλειστικά άνδρες. Έμφυλη βια είναι και οι μαζικές εκτελέσεις ανδρών σε περιόδους πολεμικών συρράξεων. Στη Σρεμπρένιτσα το 1995 δολοφονήθηκαν 8000 άνδρες, επειδή ήταν άνδρες.

Αν εξισώσουμε την έμφυλη βία με την βία κατά των γυναικών θα καταλήγουμε σε εκτρώματα σαν και αυτό (από τον περί Ποινικού Κώδικα Νόμο): “Όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία με γυναίκα, χωρίς τη συναίνεση της παθούσας ή με τη συναίνεση της εφόσον η συναίνεση για αυτό δόθηκε υπό το κράτος βίας ή φόβου σωματικής βλάβης ή προκειμένου για παντρεμένη γυναίκα, με την πλαστοπροσωπία του συζύγου της, είναι ένοχος κακουργήματος το οποίο καλείται βιασμός.”

Ο άνδρας στην Κύπρο δεν προστατεύεται από τον νόμο για βιασμό. Και αυτό γιατί έχει εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι ο βιασμός είναι μονής κατεύθυνσης. Και θα εμπεδωθεί ακόμη περισσότερο αν συνεχίσουμε να την αντιλαμβανόμαστε έτσι, το ότι η βία αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες.

Το να ανάγουμε την έμφυλη βία σε βία κατά των γυναικών γιατί αυτές τραβούν περισσότερα είναι σαν να λέμε ότι ρατσισμός είναι η βία των λευκών κατά των μαύρων και εθνικισμός η βία των Τούρκων κατά των Ελλήνων. Και όμως. Δεν είναι έτσι.

Όχι στην έμφυλη βία. Αλλά όχι μόνο κατά των γυναικών. Σταματήστε να λέτε “Ακόμη μία από μας”. Δεν είναι μόνο μια από εσάς αλλά και μια από εμάς. Δεν παίζουμε άνδρες vs γυναίκες. Μην το μετατρέψετε σε ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close