DigitalΑπόψεις

Είναι τα κοινωνικά δίκτυα ένας χώρος εκτόνωσης;

Καθημερινά οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων γίνονται δέκτες, αλλά και πομποί, διαφόρων προσωπικών «συγκρούσεων», διαφορών ή παραπόνων. Η φωνή που δίνουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε απλό κόσμο μπορεί να λειτουργήσει με διάφορους τρόπους.

Από τη στιγμή που αποτελούν τρόπο έκφρασης, είναι συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπουμε τους χρήστες να δίνουν τη δική τους εκδοχή σε θέματα που τους ενδιαφέρουν. Υπάρχουν σαφώς και θετικά και αρνητικά σ’ αυτόν τον τρόπο έκφρασης.

Η θετική εκδοχή

Είναι πάντα καλό να γίνεται εποικοδομητικός διάλογος. Να ανταλλάσσονται απόψεις, να υπάρχουν επιχειρήματα, να έρχεσαι σε επαφή με άτομα, οργανισμούς ή brands που παλιότερα δεν θα μπορούσες να είχες καν την ευκαιρία.

Αποτελούν έναν απλό και συνάμα δυναμικό τρόπο να ακουστούμε, αλλά και να υπερασπιστούμε μία μας θέση ή να απορρίψουμε κάτι που δεν μας εκφράζει. Είναι ένας καλός τρόπος για ενημέρωση και συζήτηση με άτομα που δεν βλέπουμε συχνά.

Η αρνητική εκδοχή

Όμως δεν είναι πάντα έτσι. Κάποιες φορές, βλέπουμε συζητήσεις να κάνουν κατάχρηση της ευκαιρίας αυτής και να ξεφεύγουν στα γραφόμενά τους.

Η έλλειψη σεβασμού, η ειρωνεία, η υποτίμηση τρίτων με διαφορετικές απόψεις, οι εγωισμοί, οι υπερβολές, τα greeklish (ναι! Δεν είναι θέμα «ελληνισμού», απλά δυσκολεύουν πολύ την ανάγνωση), αλλά και διάφορα ψέματα, συχνά κάνουν μια συνομιλία τουλάχιστον εκνευριστική.

Δυστυχώς αρκετοί χρήστες βγάζουν τα απωθημένα τους online.

Και είτε θα γίνουν πομποί μιας αμφισβητούμενης ενημέρωσης (που πολλές φορές ακούγεται μόνο η δική τους εκδοχή) είτε δέκτες μιας άλλων ντ’ άλλων συνομιλίας, με υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς και ανούσια σχόλια.

Αφορμές για… ρεζίλεμα

Πολλοί είναι οι χρήστες που με το παραμικρό θα καταφύγουν online για να κάνουν ένα παράπονο ή για να ρεζιλέψουν μία υπηρεσία. Τα γραφόμενά τους δεν φιλτράρονται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε παράπονα για ψύλλου πήδημα. Και με άσχημους χαρακτηρισμούς.

Η τρίχα γίνεται εύκολα τριχιά και τα πάντα μεγεθύνονται online, που μερικές φορές διαστρεβλώνονται άσχημα.  

Μονόπλευρος «πόλεμος»

Έχουν ακουστεί και κάποιες αναφορές από υπηρεσίες που είδαν το όνομα του brand τους να συνοδεύεται με άσχημα σχόλια, χωρίς όμως κανείς να μπει στον κόπο να ρωτήσει και την δική τους εκδοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εκδοχή του brand βάζει τα πράγματα στη θέση τους και αν μη τι άλλο δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως έχουν παρουσιαστεί. Και έχουν τόσο αβίαστα σχολιαστεί.

Και απειλές…

Συν τοις άλλοις, έχουν ακουστεί παράπονα από brands, ότι διάφοροι πελάτες απαίτησαν να μην πληρώσουν για κάτι που πήραν, με την «απειλή» ότι θα τους διασύρουν στα κοινωνικά δίκτυα.

Η αφορμή βέβαια ήταν μια δική τους εκδοχή για το ότι εξαπατήθηκαν, ότι άλλα ζήτησαν και άλλα πήραν, ότι δεν εξυπηρετήθηκαν σωστά κλπ. Μόνο που δεν είναι πάντα έτσι, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που το πρόβλημα παρουσιάζεται.   

Κατευθείαν online

Ο λογικός τρόπος που θα ακολουθήσει κάποιος που νιώθει  απογοητευμένος από αυτό που πλήρωσε και δεν πήρε, είναι να ζητήσει έναν προϊστάμενο, να πάει σε κάποιον διευθυντή, να τηλεφωνήσει σε αρμόδιους για να του αναφέρει το πρόβλημα.

Συχνά όμως, καταφεύγουμε στα κοινωνικά δίκτυα για να κάνουμε παράπονο με έναν τόσο εύκολο και αβίαστο τρόπο, που πραγματικά είναι να διερωτάται κανείς αν το θέμα του χρήστη είναι να βρει το δίκιο του ή απλά να βρει αφορμή να κατηγορήσει την υπηρεσία ή το προϊόν.

Ναι στα παράπονα, όχι στην υποτίμηση

Ασφαλώς και είναι πολύ καλό να γράφουμε για κάτι που το θεωρούμε λάθος, απάτη ή κακή διαχείριση. Αλλά αν υπάρχει και ο κατάλληλος σεβασμός, χωρίς την προσπάθεια να υποτιμήσουμε τρίτους, τότε θα δώσουμε μια ωφέλιμη αφορμή για συζήτηση.

Αν μάλιστα στη συζήτηση καλέσουμε και τον εμπλεκόμενο να δώσει την εκδοχή του, μπορεί να καταλάβουμε και υπό ποιες προϋποθέσεις έγινε ό,τι έγινε (αν και δεν είναι σίγουρο πως θα θέλει να πάρει μέρος στη συζήτηση). Μπορεί όμως όντως να είχε γίνει ένα λάθος και το ίδιο το brand να θέλει να ζητήσει συγγνώμη.  

Επίσης, μπορούμε πάντα να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα offline και να αναφέρουμε μετά online για το πως δόθηκε η λύση σε ένα πρόβλημα, αντί να αναφέρουμε το ίδιο το πρόβλημα.

Τρόποι υπάρχουν και διαφωνίες επίσης. Ο τρόπος που επιλέγουμε να πάρουμε θέση για ένα πρόβλημα καθορίζει και το είδος της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Ας μην δίνουμε στον οποιονδήποτε αφορμές για ξεσκαρτάρισμα αλλά ας προσπαθήσουμε με σωστό τρόπο να αναφέρουμε κάτι που δεν μας άρεσε και να ανοίξουμε έναν διάλογο.

Αυτή άλλωστε είναι η πραγματική δύναμη των κοινωνικών δικτύων!

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close