Εκ νέου συνάντηση για Αναστασιάδη-Λουτ

Nicos Anastasiades - Jane Holl Lute
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στη συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο. [Photo Credits: Christos Avraamides/PIO]

(OnlinEpikairotita) — Συνέχεια θα έχει η  συζήτηση σχετικά με τους όρους αναφοράς και γενικότερα για το κυπριακό μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και της κ. Λουτ. 

Στη συνάντηση που είχε σήμερα Κυριακή (16/12) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με την ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο, συζητήθηκαν οι όροι αναφοράς και οι κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε την κ. Λουτ για το πλαίσιο των όρων αναφοράς με βάση το οποίο η Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί ότι θα πρέπει να κινηθεί στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:15, ωστόσο θα υπάρξει συνέχεια αφού θα γίνει εκ νέου συνάντηση τις επόμενες μέρες.

Μετά τη συνάντηση, η κ. Λουτ αναχώρησε χωρίς να προβεί σε κάποια δήλωση.

Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο  κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Jane Holl Lute in Cyprus - Presidential Palace
Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο. [Photo Credits: Christos Avraamides/PIO]

Προδρόμου: Η κ. Λουτ δεν κομίζει μηνύματα

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να συναντήσει εκ νέου την κ. Λουτ τις επόμενες μέρες, μετά τη συνάντηση που θα έχει και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”.

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Προδρόμου είπε ότι “έγινε μια δημιουργική και παραγωγική συνάντηση τόσο για τους όρους αναφοράς όσο και, γενικότερα, για τα κρίσιμα θέματα που συναποτελούν το κυπριακό ζήτημα”.

Ταυτόχρονα, ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως “βρισκόμαστε στο μέσο κρίσιμων διαβουλεύσεων για τη διαπραγμάτευση και τη συνέχεια του Κυπριακού και θα ήταν καλύτερο να αποφύγουμε τα πολλά σχόλια”.

Nicos Anastasiades - Jane Holl Lute
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δέχθηκε την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, στο Προεδρικό Μέγαρο. [Photo Credits: Christos Avraamides/PIO]
Σε ερώτηση για το αν κατατέθηκαν ιδέες από την Ελληνοκυπριακή πλευρά ή από την κ. Λουτ, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε απλά ότι “έγινε μια δημιουργική και παραγωγική συζήτηση”.

Ερωτηθείς αν το μήνυμα που κομίζει η κ. Λουτ από την Άγκυρα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, ο κ. Προδρόμου είπε εμφατικά ότι “έγινε μια συζήτηση για τους όρους αναφοράς και, γενικότερα, για τα κρίσιμα θέματα του Κυπριακού. Η κ. Λουτ έχει ένα συγκεκριμένο ρόλο και δεν κομίζει μηνύματα”.

Κληθείς να πει αν η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ έφερε στη συνάντηση κάτι γραπτώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε “όχι, δεν υπάρχει κανένα έγγραφο αυτή τη στιγμή”.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com