ΕιδήσειςΚύπρος

Ενδυναμώνεται η πολιτική προστασίας και ευημερίας των ζώων στην Κύπρο

Σε νέα σημαντικά μέτρα που θα ενδυναμώσουν την πολιτική προστασίας και ευημερίας των ζώων στην Κύπρο, προχωράει η κυβέρνηση.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη πρόταση για τροποποίηση του νομοσχεδίου για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται νέες απαγορεύσεις αλλά και αύξηση των ποινών, ενώ θα υποβληθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση.

Τα νέα μέτρα για την προστασία και ευημερία των ζώων

– Εισάγονται νέες απαγορευτικές διατάξεις με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης κατοικίδιων ζώων. Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται:

(α) Η μόνιμη πρόσδεση σκύλου ή γάτας.

(β) Η διατήρηση ή απομόνωση σκύλου ή γάτας σε μπαλκόνια, ταράτσες και βεράντες.

– Αυξάνονται σημαντικά οι χρηματικές ποινές που μπορεί να επιβληθούν από το Δικαστήριο, παράλληλα με τη δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης, σε περίπτωση καταδίκης προσώπου για κακοποίηση ή παραμέληση ζώου. Συγκεκριμένα:

(α) Σε περίπτωση πρώτης καταδίκης, η χρηματική ποινή που μπορεί να επιβάλει το δικαστήριο αυξάνεται από 1.700 ευρώ σε 10.000 ευρώ.

(β) Σε περίπτωση δεύτερης ή μεταγενέστερης καταδίκης, η χρηματική ποινή αυξάνεται από 3.400 ευρώ σε 20.000 ευρώ.

(γ) Σε περίπτωση καταδίκης για παρεμπόδιση του έργου ή παρακοής προς τις οδηγίες των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών ή των Αστυνομικών Αρχών, η χρηματική ποινή αυξάνεται από 850 ευρώ σε 5.000 ευρώ.

– Εισάγεται απαγόρευση κράτησης θαλάσσιων θηλαστικών (δελφίνια, φάλαινες και φώκιες) σε συνθήκες αιχμαλωσίας (ενυδρεία, τεχνητές δεξαμενές κλπ).

– Ενισχύεται η Παγκύπρια Επιτροπή Ευημερίας Ζώων και οι Επαρχιακές Επιτροπές Ευημερίας Ζώων:

(α) Αλλάζει η σύνθεσή τους, για ευρύτερη εκπροσώπηση σε αυτές των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

(β) Ενδυναμώνονται οι εξουσίες τους, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση νέων πολιτικών και μέτρων και να μπορούν να υποβοηθούν αποτελεσματικότερα το έργο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών και των Αστυνομικών Αρχών κατά τον έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close