Νέα Ζηλανδία: 40 νεκροί από τις ένοπλες επιθέσεις σε δύο τζαμιά

New Zealand shootings 2

Συναγερμός έχει σημάνει στο Κράιστσερτς της Νότιας Ζηλανδίας μετά από ένοπλες επιθέσεις σε εναντίων πιστών σε 2 τζαμιά της πόλης. 

Η πρώτη επίθεση έγινε στις 13:40 (τοπική ώρα) στο τζαμί Μαστζίντ Αλ Νουρ που βρίσκεται στο πάρκο Χάγκλεϊ, ενώ ακολούθησε μια δεύτερη σε τζαμί στην περιοχή Λίνγουντ.

Από τις επιθέσεις 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν.

Η πρωθυπουργός Αρντέρν σε διάγγελμά που έκανε προς τους πολίτες είπε ότι η χώρα της βιώνει σήμερα μια από τις πιο μαύρες της μέρες και πως αυτό που έγινε είναι μια πράξη ακραίας βίας χωρίς προηγούμενο.

«Οι μόνες λέξεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε ό,τι συνέβη είναι πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση» είπε η Τζέσικα Άρντερν.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αν και επί του παρόντος δεν έχουμε υπόνοιες ότι υπάρχουν άλλοι δράστες, παραμένουμε σε εγρήγορση». Σύμφωνα με την ίδια κανείς από όσους έχουν συλληφθεί δεν βρισκόταν σε κάποια λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

Τα 30 από τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη επίθεση στο τζαμί Αλ Νουρ και τα 10 στο τζαμί Λίνγουντ. Οι τρεις εκ των νεκρών στη δεύτερη επίθεση έχασαν, μάλιστα, τη ζωή τους ενώ ήταν έξω από το τζαμί.

Στην τελευταία ενημέρωσή της, η αστυνομία έκανε λόγο για τέσσερις συλλήψεις, τριών ανδρών και μιας γυναίκας αλλά και για εκρηκτικούς μηχανισμούς που εντοπίστηκαν σε αυτοκίνητα.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που έκανε την ενημέρωση δεν μίλησε για τρομοκρατία, εντούτοις είπε ότι «η υπόθεση είναι πάρα πολύ σοβαρή».

Σε βίντεο που αναδημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ένας ένοπλος, ο οποίος μετέδιδε τις κινήσεις του απευθείας μέσω του facebook.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, ο ένοπλος οδηγεί ένα όχημα, παρκάρει, βγαίνει από αυτό και να ανοίγει πυρ εναντίον ανθρώπων.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο δράστης ήταν ντυμένος με στολή παραλλαγής και κρατούσε μια αυτόματη καραμπίνα.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com