Απόψεις

O επαγγελματικός προσανατολισμός στα χρόνια του κορωνοϊού

Ήρθε ο κορωνοϊός και τα σχολεία έκλεισαν ξαφνικά χωρίς καμιά προειδοποίηση. Ένα πρωτοφανές γεγονός για όλους μας. Η μάθηση όμως δε διακόπηκε αλλά συνεχίστηκε κανονικά. Μέσα σε μια νύχτα μεταφερθήκαμε όλοι από τη συμβατική εκπαίδευση στην ψηφιακή εκπαίδευση, μέσω της εφαρμογής Microsoft Teams (MS Teams). Με μεγάλη μας χαρά και έκπληξη, είδαμε ότι όλοι οι μαθητές μας αγκάλιασαν και προσαρμόστηκαν εύκολα στην νέα πραγματικότητα. Συμμετείχαν κανονικά στα μαθήματα και ακολουθούσαν κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου, μένοντας στο σπίτι.

Όπως δεν σταμάτησε η μάθηση, έτσι δεν σταμάτησε ούτε ο επαγγελματικός προσανατολισμός. Άλλωστε, ο επαγγελματικός προσανατολισμός αποτελεί και αυτός αναπόσπαστο κομμάτι της μάθησης, αφού βοηθά τον κάθε μαθητή/μαθήτρια να εξελιχθεί ως άτομο και να πάρει σημαντικές αποφάσεις ζωής. Στις Σχολές μας εκμεταλλευτήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία και, μέσω της εφαρμογής MS Teams, το γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του διαδικτυακά.

Οι διαδικτυακές συναντήσεις με μαθητές και γονείς συνεχίστηκαν κανονικά, έχοντας ως στόχο την στήριξη μαθητών καθώς επίσης την επίλυση αποριών σχετικά με θέματα σπουδών, αιτήσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, επιλογή αλλαγής μαθημάτων ή κατεύθυνσης, επιλογή επαγγέλματος, Παγκύπριες Εξετάσεις και άλλα. Επίσης, έγινε αποστολή δελτίων επίδοσης και άλλων εγγράφων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (ΗΠΑ, Η.Β., Καναδά).

Σε συνεννόηση με τους διδάσκοντες καθηγητές συνδεόμασταν ως «επισκέπτες» (visitors) στις διαδικτυακές τάξεις για σημαντικές ανακοινώσεις που άπτονται του γραφείου ΣΕΑ του σχολείου. Παράλληλα, οι μαθητές αλλά και οι γονείς συνέχισαν να ενημερώνονται για οποιεσδήποτε εξελίξεις σε θέματα σπουδών και διαδικτυακών σεμιναρίων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, της διαδικτυακής πλατφόρμας 4schools αλλά και μέσω σχετικών ανακοινώσεων (posts) στα διάφορα teams.

Επιπλέον προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα και οργανώσαμε διαδικτυακά εργαστήρια καριέρας για όλους τους μαθητές των Σχολών μας (Γυμνάσιο και Λύκειο). Έτσι μέσω συζητήσεων, προβολή βίντεο και διαδικτυακών εκπαιδευτικών τεστ (τύπου Kahoot) μάθαμε ποιες οριζόντιες δεξιότητες (soft skills) θα πρέπει ένα μαθητής/μαθήτρια να αναπτύξει ώστε να πετύχει και να επιβιώσει στην αγορά εργασίας του 2030. Με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο μιλήσαμε, μεταξύ άλλων, για τη συναισθηματική νοημοσύνη, την κριτική σκέψη, την ψυχική ανθεκτικότητα, τις κοινωνικές δεξιότητες (people skills), τις ψηφιακές δεξιότητες.

Τελικό Συμπέρασμα: Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δε σταματά ποτέ ακόμη και στους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. Εξάλλου η ευελιξία, δηλαδή η προσαρμοστικότητα σ’ ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, είναι μια σημαντική δεξιότητα ζωής, την οποίοι εμείς οι ίδιοι οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας ν’ αναπτύξουν, για να μπορούν να πετύχουν στη νέα αγορά εργασίας. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι όλοι οι μαθητές ανταποκρίθηκαν θετικά στις προκλήσεις της ψηφιακής εκπαίδευσης, είναι προφανές ότι άρχισαν ήδη να κατακτούν αυτή τη δεξιότητα.

*Η Άννα Σοφοκλέους είναι Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Σχολές ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας.

Reporting by Anna Sofokleous on May 13, 2020.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Anna Sofokleous

Η Άννα Σοφοκλέους είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας με ειδίκευση στη Συμβουλευτική και Επαγγελματική Αγωγή. Στόχος της είναι να βοηθάει νέα άτομα και κυρίως εφήβους ν’ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, τις κλίσεις τους και τα ενδιαφέροντα τους ώστε ν’ αναπτύξουν την αυτογνωσία τους και να επιλέξουν την επαγγελματική πορεία που να ταιριάζει στην επαγγελματική τους προσωπικότητα. Όπως η ίδια πιστεύει είναι πραγματική ευλογία να ξυπνάς κάθε πρωί και να πηγαίνεις για εργασία ευτυχισμένος/η γιατί έχεις βρει αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει, γιατί εκεί έξω υπάρχει ένα επάγγελμα για τον καθ’ ένα. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται στις ιδιωτικές Σχολές ΠΑΣΚΑΛ Λευκωσίας. Κάθε χρόνο διοργανώνει διάφορα βιωματικά εργαστήρια σε μαθητές με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής αλλά και διαλέξεις σε γονείς για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να αποκτήσουν τα σωστά εφόδια για μια πετυχημένη προσωπική και επαγγελματική ζωή. Είναι μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Συμβουλευτικής και Καθοδήγησης. Κάθε χρόνο συμμετέχει σε σεμινάρια και συνέδρια τόσο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό με στόχο την επαγγελματική της ανάπτυξη.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close