Επενδυτικό ενδιαφέρον για κοίτασμα «Αφροδίτη»

ΑΟΖ

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου, εταιρείες εμπορικής εκμετάλλευσης και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκάλεσε η διακρατική συμφωνία που υπόγραψε η Αίγυπτος και η Κύπρος για τον υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη». 

Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ-Μόλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), είπε ότι μετά τη σημαντική συμφωνία-ομπρέλα για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, διεξάγονται τώρα συζητήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας μετά την ολοκλήρωση των συνταγματικών και νομικών διαδικασιών σε κάθε χώρα, η οποία θα πρέπει στη συνέχεια να ακολουθηθεί από την εμπορική συμφωνία για το έργο.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός τόνισε επίσης τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο από τη συνεργασία με την Αίγυπτο στο πλαίσιο του νεοσύστατου Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το Φόρουμ για γρήγορη δημιουργία εσόδων από τα υπάρχοντα αποθέματά της, πιθανή αύξηση των μελλοντικών ανακαλύψεων και ενοποίηση με άλλα μέρη στην αλυσίδα αξίας, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας και σταθερή τεχνική και εμπορική συνεργασία.

Η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Ιταλία, το Ισραήλ, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη συμμετέχουν στο EMGF, με έδρα την Αίγυπτο και στόχο τη βέλτιστη κοινή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ελ-Μόλα αναφέρθηκε επίσης στα πολιτικά οφέλη από μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι η συζήτηση για τα θέματα φυσικού αερίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω επίλυση άλλων συγκρούσεων και να στείλει το μήνυμα ανά τον κόσμο ότι η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα “ασφαλές περιβάλλον για επενδύσεις”.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η Αίγυπτος είναι «η πιο έτοιμη επιλογή με το μικρότερο ρίσκο» για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λόγω των καλών πολιτικών σχέσεων με όλους και του νέου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί στην Αίγυπτο.

Επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος είναι η καλύτερη επιλογή τόσο από οικονομικής όσο και από πολιτικής απόψεως για πρόσβαση του συνόλου του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σε πιθανές αγορές, ο Ελ-Μόλα δήλωσε ότι οι υφιστάμενες υποδομές και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) δίνουν στην Αίγυπτο ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, κάτι που την κάνει την πιο οικονομική επιλογή.

Όσον αφορά την επιλογή του αγωγού EastMed μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας, είπε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια, “κάτι που από μόνο του είναι μια πολυτέλεια που η περιοχή δεν μπορεί πλέον να αντέξει “.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός περιέγραψε επίσης το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Αίγυπτο για τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, μετά την ανακάλυψη και ανάπτυξη του κοιτάσματος Zορ, το οποίο έδωσε σημαντική ώθηση στη βιομηχανία.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com