OE TEAM STUFF

Η επιστολή Αναστασιάδη στην πρόταση Ακιντζί για φυσικό αέριο

Το Προεδρικό δημοσίευσε την Τετάρτη την επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ως απάντηση στην πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για σύσταση κοινής επιτροπής υδρογονανθράκων.  

Η εν λόγω επιστολή στάλθηκε στις 22 Ιουλίου 2019 και κοινοποιήθηκε στους ηγέτες των κυπριακών πολιτικών δυνάμεων, τους εκπροσώπους των άλλων 27 κρατών-μελών της ΕΕ, την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απορρίπτει την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ακιντζί στις 13 Ιουλίου, καθότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στο ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Σημειώνει πως οι συγκεκριμένες συγκλίσεις προνοούν, μεταξύ άλλων, ότι :

(α) η ομόσπονδη Κύπρος, μετά τη λύση, θα εξακολουθήσει να είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και όλα τα θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες θα ρυθμίζονται από την εν λόγω Σύμβαση.

(β) Ότι τα χωρικά ύδατα, η ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, η συνορεύουσα ζώνη και η ΑΟΖ (με την έννοια που τους αποδίδεται από τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας) καθώς και η θαλάσσια οριοθέτηση και η διευθέτηση οποιωνδήποτε διαφορών σχετικά με αυτές τις θαλάσσιες περιοχές με γειτονικά κράτη, εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

(γ) Ότι όλοι οι φυσικοί πόροι της Κύπρου, περιλαμβανομένων των υδρογονανθράκων, θα αποτελέσουν ομοσπονδιακούς πόρους που θα διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και κατά συνέπεια τυχόν έσοδα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του κράτους θα διατεθούν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

This slideshow requires JavaScript.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνει, ότι οι συγκλίσεις αυτές συνιστούν ένα πλήρες πλαίσιο στο οποίο έχουν ήδη συμφωνηθεί όλα τα θέματα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες.

«Η τουρκική πλευρά δεν αμφισβήτησε ποτέ αυτές τις συγκλίσεις και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος για τον οποίο το θέμα των υδρογονανθράκων δεν τέθηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της εντατικής διαπραγματευτικής διαδικασίας από το 2012 έως τον Ιούλιο του 2017 στο Κραν Μοντανά», σημειώνεται στην επιστολή.

Απευθυνόμενος στον κ. Γκουτέρες, αναφέρει ότι «ούτε εσείς δεν το θεωρήσατε ποτέ αναγκαίο να συμπεριλάβετε το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο των έξι σημείων που εάν υπήρχε συμφωνία επ’ αυτού, θα άνοιγε τον δρόμο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».

Η πρόταση Ακιντζί, προσθέτει ο Πρόεδρος Αναστασιάδη, ισχυρίζεται ότι στοχεύει στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, κάτι που επικαλείται η Τουρκία ως πρόσχημα για τις παράνομες δραστηριότητές της στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε σχέση με αυτό το θέμα, υπενθυμίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θέσει σε ισχύ, μέσω σχετικής νομοθεσίας, το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων (Ταμείο Υδρογονανθράκων) στη βάση του νορβηγικού μοντέλου, για τη διαχείριση τυχόν μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Με αυτή τη νομοθεσία διασφαλίζεται ότι τα έσοδα θα προορίζονται για τις μελλοντικές γενιές όλων των Κυπρίων, υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει επίσης πως οι τουρκικές αξιώσεις μειώνουν και περιορίζουν την ΑΟΖ της Κύπρου κατά 44% εις βάρος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του κυπριακού λαού, τόσο των Ε/κ όσο και των Τ/κ.

Ταυτόχρονα, υπενθυμίζει την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Δημοκρατία στην Τουρκία για έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια πρόσκληση την οποία η ΕΕ επανέλαβε και χαιρέτισε στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Ιουλίου 2019 και την οποία η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αποδεχθεί.

Όσον αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων, παράλληλα με τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, είναι διατεθειμένος να εξετάσει πρόσθετους μηχανισμούς διασφάλισης προς όφελος των Τουρκοκυπρίων από τα έσοδα, όταν και αν προκύψουν, από την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων, στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως παρότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απόρριψη της πρότασης Ακιντζί, δεν θα επεκταθεί περαιτέρω, αφού το πλέον σημαντικό ζήτημα είναι επίτευξη λύσης του Κυπριακού, που θα δώσει αναμφισβήτητα απαντήσεις σε όλα τα ανεπίλυτα ζητήματα που προκύπτουν από το απαράδεκτο στάτους κβο.

«Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων συνεπάγεται ότι η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία ενός κατάλληλου και ευνοϊκού για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες δραστηριότητες της», καταλήγει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτσού, σε δήλωση που έκανε την Τρίτη μετά την παραλαβή της απαντητικής επιστολής, είπε ότι δεν ήταν πειστικά τα επιχειρήματα του Προέδρου Αναστασιάδη και πως το θέμα θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση στην συνάντηση των δύο ηγετών, στις 9 Αυγούστου 2019.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)