Κύπρος

Έρευνα σε βάρος του Μητροπολίτη Μόρφου διέταξε ο Γ. Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, είπε την Τετάρτη ότι διέταξε έρευνα σε βάρος του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε για την ομοφυλοφιλία και άλλα συναφή θέματα.

Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε προηγουμένως η Επίτροπος Διοικήσεως που κάλεσε την Πολιτεία να καταδικάσει τις δηλώσεις που προωθούν το μίσος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος που κάλεσε να αναιρεθούν οι δηλώσεις καθώς επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από το λόγο του Ιεράρχη.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι με σημερινή επιστολή προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας έχει δώσει ήδη οδηγίες για έναρξη διερεύνησης του ενδεχομένου διάπραξης οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος από τον Μητροπολίτη Μόρφου.

Ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε επίσης στον Κώστα Γαβριηλίδη, σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας για Πολυπολιτισμικότητα, Αποδοχή και Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, δηλώνοντας ότι «θα είναι καλό να γνωρίζει τις βασικές έστω πρόνοιες του Συντάγματος και να σέβεται τους Θεσμούς του» προτού προβαίνει σε δηλώσεις.

Ο κ. Γαβριηλίδης είχε αναφέρει χθες σε γραπτή δήλωση του, ότι υπάρχει ανάγκη αλλαγής της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε η κίνηση νομικών διαδικασιών εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να δηλητηριάσει την κοινωνία κατά συγκεκριμένης ομάδας ατόμων να πάψει να εξαρτάται από ένα και μοναδικό φορέα, δηλαδή τον Γενικό Εισαγγελέα.

Την Τρίτη η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού Λοττίδου, είχε πει ότι οι δηλώσεις του Μητροπολίτη είναι ρατσιστικές και πως η Πολιτεία καλείται να τηρεί μια συνεπή και συνεκτική στάση καταδικάζοντας δηλώσεις που δύναται να προαγάγουν το µίσος, την εχθρότητα, τις διακρίσεις και τον ρατσισμό.

«Οι δηλώσεις συγκεκριμένου Μητροπολίτη φαίνεται πως αναμφίβολα προσέβαλαν τη γυναίκα, τη μητρότητα και τη διαφορετικότητα ως προς την επιλογή σεξουαλικού προσανατολισμού», είπε η κ. Στυλιανού Λοττίδου.

Αργότερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με γραπτή δήλωση του είπε ότι πρέπει να αναιρεθούν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου για την ομοφυλοφιλία με τρόπο που να αποκατασταθεί ο σεβασμός στα δικαιώματα όλων των πολιτών.

Εκτός από την Πολιτεία, τον διαχωρισμό της από τις δηλώσεις που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Μόρφου έκανε και η εκκλησιαστική εξουσία, πρωτοστατούντος του επικεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη και είπε ότι δεν τον εκπροσωπούν οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Μόρφου σχετικά με την ομοφυλοφιλία και πως «είναι καθαρά προσωπικές του απόψεις».

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης Κερύνειας Χρυσόστομος πήρε θέση κατά του Μητροπολίτη Μόρφου, δηλώνοντας με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εκφράζει την προσωπική του θέση αλλά και εκείνη της Μητρόπολης του.

«Εκφράζοντας τη θέση της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας και τη δική μου προσωπικώς, πιστεύουμε ότι ο κληρικός δεν πρέπει να ανακατεύεται μέσα στις κρεβατοκάμαρες των ζευγαριών. Επίσης από την εμπειρία μας μέσα από τη μελέτη των έργων αγίων ανθρώπων της Εκκλησίας ή και σε προσωπική επικοινωνία μαζί τους, δεν έχουμε διαβάσει και δεν έχουμε ακούσει οι άγιοί μας να αναφέρονται σε τέτοιου είδους θέματα με τόση λεπτομέρεια», είπε ο Μητροπολίτης Κερύνειας.

Τα σχόλιά του Μητροπολίτη Κερύνειας προκάλεσαν την αντίδραση του Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ, του πρωτοσύγκελλου του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου – δηλαδή του πρώτου βοηθού του.

Σε μια μακροσκελή δήλωση με αναφορές στις γραφές, ο Αρχιμανδρίτης κατηγόρησε τον Μητροπολίτη Κερύνειας ότι προσβάλλει το ήθος και τα λόγια των αγίων της εκκλησίας, παλαιών και σύγχρονων και πως αλλάζει την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και τον λόγο του Θεού όπως εκφράζεται στην Αγία Γραφή.

«Η Ορθόδοξη ζωή, σεβαστέ μου άγιε Κερύνειας, δεν διακρίνεται σε ιερές και μη στιγμές, σε ζωή στο ναό, σε σαλόνια, σε τραπεζαρίες, σε κρεβατοκάμαρες… Δεν υπάρχουν ηθικά ουδέτερες πράξεις. Η ζωή του Ορθοδόξου πιστού, σε όλες τις εκφάνσεις και εκφράσεις της, πρέπει να λούζεται στο Φως του Ευαγγελίου, στο Φως του Χριστού», είπε μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου δέχθηκε την κατακραυγή της κοινωνίας μετά την δημοσίευση ενός βίντεο, στο οποίο έλεγε πως η ομοφυλοφιλία είναι πρόβλημα που μεταδίδεται στο έμβρυο όταν μια έγκυος γυναίκα κάνει πρωκτικό σεξ και το απολαμβάνει.

Πρόκειται για βίντεο από την πνευματική σύναξη διαλόγου που έγινε τον Ιούνιο στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του δημοτικού σχολείου Ακακίου, και κατά την οποία ο ιεράρχης απαντούσε σε ερωτήσεις των πιστών.

Ο ιεράρχης είπε ακόμα πως οι ομοφυλόφιλοι έχουν «συγκεκριμένη μυρωδιά» και «βρωμάνε» και συνέκρινε τις εκτρώσεις με τις δολοφονίες των επτά θυμάτων του Νικόλα Μεταξά.

Από τις συγκεκριμένες δηλώσεις του ιεράρχη προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το θέμα απασχόλησε τόσο τα τοπικά, όσο και τα ξένα ΜΜΕ.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close