Πολιτική

Εσπεν Μπαρθ Αϊντε: «Το Κυπριακό είναι σε πορεία λύσης»

Την άποψη ότι το Κυπριακό είναι επιλύσιμο και πως δεν μπορεί εύκολα να καταρρεύσει η διαδικασία των συνομιλιών, εξέφρασε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξή στην εφημερίδα “Η Καθημερινή της Κυριακής”.

Αισιοδοξία, που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση του Κυπριακού, εκπέμπει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντε. Ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η μεγάλη διαφορά με το αποτυχημένο σχέδιο Ανάν είναι ότι αυτή τη φορά η λύση δεν θα επιβληθεί από κάποιον τρίτο, αλλά θα είναι προϊόν συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων. Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πολύ καλή προσωπική σχέση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, για τους οποίους δηλώνει πεπεισμένος ότι επιθυμούν ειλικρινά λύση, σε αντίθεση με άλλους κατά το παρελθόν και κάνει έμμεση αναφορά στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Ραούφ Ντενκτάς.

“Δεν έχουν λυθεί όλα. Υπάρχουν ακόμα πολλά θέματα, αλλά δεν πρόκειται μια εναπομείνασα λεπτομέρεια, π.χ στο περιουσιακό, να προκαλέσει την κατάρρευση όλης της προσπάθειας”, δήλωσε, σημειώνοντας πως αν ανησυχεί για κάτι είναι ένα εξωτερικό σοκ. Δηλαδή, εξήγησε, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι μεγάλο εκτός Κύπρου που να μετατοπίσει το Κυπριακό σε άλλες ράγες.  Στην απουσία ενός τέτοιου σοκ,  του είναι δύσκολο, όπως είπε, να δει ένα ζήτημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την πορεία προς τη λύση, χωρίς ωστόσο να υποστηρίζει ότι έχουν λυθεί όλα.

Ο κ. Άιντε μιλά για τις προοπτικές λύσης, λέγοντας αρχικά πως οι δύο ηγέτες θέλουν λύση και έχουν αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό, και παράλληλα κάποια από τα “καλύτερα μυαλά στο νησί ξοδεύουν πολύ χρόνο για να βρουν λύσεις σε θέματα όπως οι περιουσίες”.

Ερωτηθείς τι είναι διαφορετικό τώρα σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν, ο κ. Έιντε δηλώνει πως αυτή τη φορά τα έγγραφα με τα συμφωνηθέντα σημεία προέρχονται από τις δύο πλευρές και όχι από τα ΗΕ, και πως υπάρχει η αίσθηση ότι η ιδιοκτησία της διαδικασίας ανήκει στους Κυπρίους.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο, ο κ. Άιντε δηλώνει ότι ο χειρισμός του θέματος, από εμπορικής άποψης, θα είναι πιο εύκολος αν υπάρξει λύση, καθώς όπως είπε, ο χειρισμός του ενεργειακού θα γίνεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που συμφωνήθηκε πριν από τους Αναστασιάδη-Ακιντζί.

Σε ερώτηση αν οι Ε/κ θα μπορούν αν επιστρέψουν και να αγοράσουν περιουσίες με μια ενδεχόμενη λύση, ο κ. Άιντε απάντησε θετικά και αυτό γιατί θα είναι μια χώρα με ελεύθερη διακίνηση. Όλοι οι Κύπριοι θα είναι πολίτες της Κύπρου με ίσα δικαιώματα, και το πιο σημαντικό από ευρωπαϊκής άποψης είναι ότι κανείς δεν θα έχει λιγότερα δικαιώματα από κάποιον άλλο. “Όλοι θα ψηφίζουν σε όλα τα επίπεδα”, είπε.

Σε σχέση με την εκ περιτροπής Προεδρία, ο κ. Άιντε είπε πως είναι ένα από τα ελάχιστα ανοικτά θέματα της διακυβέρνησης και σημείωσε πως εναπόκειται στις δύο πλευρές να το κλείσουν με ένα συμβιβασμό. Πρόσθεσε πως ο ίδιος κατοικεί στην Ελβετία όπου υπάρχει εναλλασσόμενη Προεδρία, και αυτό που έχει σημασία είναι τι είδους Πρόεδρος θα είναι και αν θα έχει ευρείες εξουσίες. Σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία είναι το σύστημα να μην παράγει αδιέξοδα.

Στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Άιντε είπε πως η σημερινή σχέση πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας πως το κλειδί σε αυτό το θέμα ίσως να μη βρίσκεται στο κεφάλαιο της ασφάλειας αλλά στη συνολική λύση. Εξήγησε πως όσο περισσότερη αίσθηση ασφάλειας επιτευχθεί στο μη στρατιωτικό επίπεδο, τόσο πιο εύκολο να υπάρξει συμφωνία στο καθαρά στρατιωτικό κομμάτι.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ξεκαθαρίζει πως δεν θα γίνει κάποια διάσκεψη αλλά ούτε θα πει σε κανένα να μην συναντηθεί με κάποιον. Σημείωσε πως πέραν από τους πολιτικούς, υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον και σε επιχειρηματικούς κύκλους και μια ενωμένη Κύπρος θα είναι ελκυστικό μέρος για επενδύσεις. Συνεπώς, λέει πως θα ήθελε να είναι εκεί οι δύο ηγέτες και να συναντηθούν με αυτούς τους ανθρώπους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close