ΚΥΠΡΟΣ

Έσβησε η πυρκαγιά στα χωριά της Λεμεσού – Εξετάζεται ενδεχόμενο εμπρησμού

Ύστερα από σχεδόν ένα 24ωρο κατασβέστηκε πλήρως η καταστροφικότερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού που μαινόταν σε χωριά της επαρχίας Λεμεσού, ενώ εξετάζεται από τις αρχές το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε τη Δευτέρα, στις 11:40, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Μαλιά και Πάχνα, και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα προς τα χωριά Κισσούσα και Βουνί. Μικρές εστίες φωτιάς υπήρξαν και στον Άγιο Αμβρόσιο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες ενισχύονταν συνεχώς, αφού είχαν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο λόγω του δύσβατου της περιοχής και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνες τις ώρες.

Τη μάχη με τις φλόγες έδωσαν συνολικά 120 πυροσβέστες με 38 πυροσβεστικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 12 δασοπυροσβεστών και 3 οχημάτων του Τμήματος Δασών καθώς επίσης 5 στελεχωμένων φορητών μονάδων πυρόσβεσης – 3 της Πολιτικής Άμυνας και 2 του Ταμείου Θήρας.

Στις προσπάθειες συνέδραμαν εναέρια 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και 1 ελικόπτερο της αστυνομίας, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος.

Λίγο μετά τις 18:00 δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση του χωριού Κισσούσα, όπου διέμεναν 10 άνθρωποι, αφού είχε προηγηθεί αξιολόγηση από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία.

Ενόσω η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτα, η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία οχημάτων στον κύριο δρόμο Λεμεσού-Καντού-Πλατρών, κοντά στο χωριό Κισσούσα. Λίγες ώρες μετά διέκοψε και την κυκλοφορία στο δρόμο Αγίου Αμβροσίου-Βουνιού, καθότι προέκυψαν προβλήματα με τους πασσάλους φωτισμού.

Οι προσπάθειες για κατάσβεση της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ σταμάτησαν οι ρίψεις νερού από τις εναέριες δυνάμεις λόγω του σκότους.

Οι επίγειες δυνάμεις ωστόσο συνέχισαν ολονύχτια το έργο τους, έως ότου κατάφεραν να θέσουν υπό μερικό έλεγχο την καταστροφικότερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού.

Με το πρώτο φως της επόμενης μέρας ενεργοποίηθηκαν ξανά τα 4 εκμισθωμένα ελικόπτερα του τμήματος Δασών, πραγματοποιώντας τελικές κατασβέσεις και ασφάλιση της περιμέτρου.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε πως η πυρκαγιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και ανέφερε ότι θα παραμείνουν σε επιφυλακή δυνάμεις πυρόσβεσης καθώς υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης σε ορισμένα σημεία.

Από τη φωτιά κάηκαν περίπου 2 τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, καθώς επίσης πάσσαλοι ηλεκτρικής, καλώδια και ακατοίκητα υποστατικά.

Νωρίτερα, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, επισκέφθηκε την περιοχή και είπε ότι θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αποζημιώσεων που προβλέπονται στην περίπτωση καταστροφής αμπελώνων από πυρκαγιά.

Στο μεταξύ, η αστυνομία λαμβάνει από χθες μαρτυρίες δεκάδες ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή και εξετάζει το ενδεχόμενο κακόβουλης ενέργειας.

Ήδη ένας άνδρας, 49 ετών, έχει συλληφθεί και ανακριθεί στον Αστυνομικό Σταθμό της Πάχνας, καθώς υπήρξαν μαρτυρίες ότι κινείτο ύποπτα στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού ενέκρινε ένταλμα για τετραήμερη κράτηση του υπόπτου.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα κάνεις κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)