ΚΥΠΡΟΣ

Εταιρείες επιχειρούν εξαγορά ξενοδοχείων στα Βαρώσια

Εταιρείες ανάπτυξης βολιδοσκοπούν Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για εξαγορά των περιουσιών τους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε την Πέμπτη το κρατικό ραδιόφωνο, τις τελευταίες εβδομάδες αρκετοί Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσιών δέχονται τηλεφωνήματα από εταιρείες ανάπτυξης, τουρκικών και άλλων κεφαλαίων.

Οι εν λόγω εταιρείες επιχειρούν να μάθουν τις προθέσεις των ιδιοκτητών σε ενδεχόμενο πώλησης των περιουσιών τους, όπως αναφέρθηκε.

Την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου επισκέφθηκε την Τετάρτη (28/8) ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίντ Γκιουλ, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε είπε ότι τα Βαρώσια αποτελούν μέρος του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Τουρκίας προς την «κυβέρνηση» των κατεχομένων, όπως μετέδωσαν τα Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε ότι τα Βαρώσια θα ανοίξουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ισχυρίστηκε ότι αποτελούν προέκταση της Αμμοχώστου και βρίσκονται εντός των συνόρων του ψευδοκράτους.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη το γραφείο του «υπουργείου εξωτερικών» των κατεχομένων διοργάνωσε επίσκεψη στα Βαρώσια για επιλεγμένους λειτουργούς μέσων ενημέρωσης – Τ/κ δημοσιογράφους και ξένους ανταποκριτές, κυρίως από την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο «υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων, Κουντρέτ Οζερσάι, ανέλυσε τους σχεδιασμούς του ψευδοκράτους για τα Βαρώσια.

Μετά από αυτές τις νεότερες εξελίξεις, παρατηρείται έντονη ανησυχία μεταξύ των προσφύγων της Αμμοχώστου.

Ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, κάλεσε τους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου να προετοιμαστούν καθώς ενδέχεται όπως είπε να χρειαστεί να διεκδικήσουν νομικά τις περιουσίες τους.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να ανοίξει η περιφραγμένη πόλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και σε αυτή την περίπτωση θα κληθούν οι Βαρωσιώτες να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα.

Τόνισε, ότι είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες των περιουσιών να είναι εν ζωή. Αυτό είπε αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι εταιρείες προ του 1974, αυτές πρέπει να επικαιροποιηθούν άμεσα στον έφορο εταιρειών για να δικαιούνται διεκδίκησης της περιουσίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι περιουσίες στην περίκλειστη πόλη δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα που έχουν οι προσφυγικές περιουσίες καθώς δεν γίνεται χρήση τους μετά το 1974.

Από πλευράς της Κυπριακής κυβέρνησης, λέχθηκε ότι είναι εντελώς εκτός θέματος τα όσα πολύ προκλητικά αναφέρονται στα κατεχόμενα για το Βαρώσι.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη, είπε ότι οι αναφορές των κατεχομένων αποτελούν παρασπονδία σε σχέση με συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν και συγκρούονται με αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα, διερωτήθηκε «ποιός αποφασίζει για το τι γίνεται στα κατεχόμενα διότι ο κ. Ακιντζί για παράδειγμα έχει τοποθετηθεί επικριτικά απέναντι σε αυτές τις πρωτοβουλίες».

Σε ό,τι αφορά την πορεία των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσβλέπει στη συνάντηση που έχει οριστεί με την κ. Λουτ, με την ελπίδα ότι θα συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)