Έτοιμη η Κύπρος για Brexit χωρίς συμφωνία;

BREXIT - Cyprus
[Photo Credits: CypLIVE]

Εξαιρετικά δύσκολα φαντάζουν πλέον τα πράγματα για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit και το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η Κύπρος να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά από την πόρτα εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίχως συμφωνία, μετά την χθεσινή απόρριψη της πρότασης Μέι στη χθεσινή ψηφοφορία του βρετανικού Κοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία ενδέχεται να έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις, δεδομένων των σχέσεων που έχει μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο είναι προετοιμασμένη η χώρα μας να αντιμετωπίσει αυτό το ενδεχόμενο (σ.σ. Brexit δίχως συμφωνία), ώστε να μην μείνει εκτεθειμένη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Σαμουήλ σε δηλώσεις που έκανε στο ΚΥΠΕ, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς τις προετοιμασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει ενός ενδεχομένου για άτακτο Brexit.

«Θα συνεχίσουμε και θα εντατικοποιήσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία ακόμη περισσότερο τις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από το περασμένο καλοκαίρι, έτσι ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στο απευκταίο ενδεχόμενο που θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το σενάριο ενός Brexit άνευ συμφωνίας», είπε ο κ. Σαμουήλ.

Οι προετοιμασίες της Κύπρου

Μερικοί από τους τομείς που ενδέχεται να επηρεάσουν την Κύπρο είναι μεταξύ άλλων η εκπαίδευση, ο τουρισμός, οι εξαγωγές και τα εμπορικά σήματα.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, θα καταστούν έκνομες οι συμφωνίες μεταξύ των Κυπριακών και των Βρετανικών πανεπιστημίων.

Ήδη η Επιτροπή Παιδείας της Κυπριακής Βουλής συζήτησε και κατέληξε σε δύο τροποποιήσεις στην κείμενη νομοθεσία του Φορέα Διασφάλισης της Ποιότητας Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Στόχος των νομοθετικών ρυθμίσεων είναι η διασφάλιση των φοιτητών που σπουδάζουν στην Κύπρο αλλά λαμβάνουν διπλώματα από τα Βρετανικά Πανεπιστήμια στη βάση εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις που έκανε μετά την τελική συζήτηση των κειμένων την Τετάρτη (13/3), είπε ότι η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και είναι πανέτοιμη, ώστε αν κριθεί σκόπιμο να ψηφιστούν στη συνεδρία της Ολομέλειας την ερχόμενη Παρασκευή ως κατεπείγοντος.

Άγνωστες παραμένουν ωστόσο οι επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι πέραν των 10 χιλιάδων Κύπριοι φοιτητές του Ηνωμένου Βασιλείου και τι θα συμβεί με τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιπτώσεις που ελλοχεύουν στους υπόλοιπες τομείς, με τους οποίους συνδέονται η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com