Πολιτική

Ευρωεκλογές 2019: Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ

Το ψηφοδέλτιο με τους 6 υποψήφιους του για τις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, ανακοίνωσε το ΑΚΕΛ. 

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ σε σημερινή συνεδρία κατέληξε στο ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωπαικές Εκλογές του ερχόμενου Μαίου, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι υποψήφιοι του ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις είναι (με αλφαβητική σειρά):

  • Γιώργος Κ. Γεωργίου
  • Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου
  • Niyazi Kızılyürek
  • Γιώργος Κουκουμάς
  • Μαρίνα Νικολάου
  • Νεοκλής Συλικιώτης

Η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (26/1) και ώρα 10:00 στο Hilton Park.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των υποψηφίων του ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές 2019.

Γιώργος Κ. Γεωργίου, 55 ετών

Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός φιλόλογος και έφθασε στο βαθμό του Βοηθού Διευθυντή.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 2011 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας και επανεξελέγη το 2016. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Παιδείας, Περιβάλλοντος και Νομικών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.

Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέγηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου, 48 ετών

Ο Δρ. Χρύσανθος (Άθως) Γεωργίου γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας το 1997 και συνέχισε για ειδικότητα Γενικής Χειρουργικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2006-2007 ήταν ερευνητικός συνεργάτης στην Κλινική Τραύματος στο USC των ΗΠΑ και το 2007 απέκτησε τίτλο PhD. Από το 2013 είναι επίτιμος κλινικός ερευνητικός συνεργάτης του Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου και επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Είναι Ιατρός – Γενικός Χειρουργός και εργάζεται στη Χειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Είναι Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας της Παγκύπριας Εταιρείας Τραυματολογίας και Επείγουσας Χειρουργικής.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής. Το 2016 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

Niyazi Kızılyürek, 59 ετών

Ο Niyazi Kizilyurek γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις.

ΕΡΓΑΣΙΑ
Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Είναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και ο Εθνικισμός.

Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών (ελληνικά), Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού (τουρκικά) και Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους. Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία (τουρκικά). Έχει γράψει συνολικά 14 βιβλία για την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού στα τουρκικά και επτά από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα.

Γιώργος Κουκουμάς, 35 ετών

Ο Γιώργος Κουκουμάς γεννήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1983.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού στο Διεθνές Δίκαιο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (University of London).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.

Είναι Γραμματέας του Κυπρο-Κουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας, Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΦΕΚ (Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων) Αθήνας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Μαρίνα Νικολάου, 32 ετών

Η Μαρίνα Νικολάου είναι 32 χρονών.

Σπούδασε Πολιτική Επιστήμονας και είναι Μέλος Γραμματείας Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, ως επιστημονική συνεργάτιδα του ΑΚΕΛ στις Βρυξέλλες.

Νεοκλής Συλικιώτης, 59 ετών

Ο Νεοκλής Συλικιώτης γεννήθηκε το 1959 Λεμεσό.

ΣΠΟΥΔΕΣ
Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο Άαχεν στη Γερμανία.

Όταν φοιτητής συνέλαβε στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας (ΟΦΚΥΣ), της οποίας διετέλεσε πρόεδρος. Από το 1988 έως το 1999 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ). Επιπρόσθετα, διετέλεσε κεντρικός οργανωτικός γραμματέας της ΕΔΟΝ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το 1995 εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και το Δεκέμβριο του 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Από το Δεκέμβριο του 2013 είναι μέλος της Γραμματείας της κεντρικής επιτροπής του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου.

Το 2006 διορίστηκε από τον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής δημοκρατίας. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2007, όταν και υπέβαλλε την παραίτηση του μετά την απόφαση του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση και διεκδίκηση της προεδρίας της δημοκρατίας από το Δημήτρη Χριστόφια

Με την εκλογή του Δημήτρη Χριστόφια στην προεδρία της Κυπριακής δημοκρατίας, διορίστηκε Υπουργός Εσωτερικών. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως το Μάρτιο του 2012, όπου διορίστηκε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θέση στην οποία παρέμεινε έως τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης το 2013. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέδρευσε στα Συμβούλια Υπουργών στους τομείς της Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας (εσωτερική αγορά και βιομηχανία).

Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close