Τεχνολογία

Φυτέψτε δέντρα ενόσω περιηγείστε στο διαδίκτυο

Η τεχνολογία μπορεί και είναι σύμμαχος του ανθρώπου στις προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αυξημένες πυρκαγιές που καταγράφονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου και σε άλλες δασικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, δημιουργούν ανησυχία ως προς το μέλλον του πλανήτη και των κατοίκων του.

Υπάρχει όμως ο τρόπος να δράσουν οι άνθρωποι από κάθε άκρη του πλανήτη και να μην αφήσουν άλλη μία κινητοποίηση να χαθεί στις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι γνωστό ότι τα δέντρα και τα φυτά απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, επιβραδύνοντας με αυτό τον τρόπο την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) ανέφερε σχετικά ότι αν οι άνθρωποι θέλουν να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου (ή 2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) έως το 2050, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε χρειάζονται άλλα 10 δισεκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης.

Σε αυτή την προσπάθεια επιχειρεί να συμβάλλει καθοριστικά η Ecosia.org, μία διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης που δωρίζει το 80% του καθαρού κέρδους της για δεντροφυτεύσεις.

Μετά το ρεκόρ πυρκαγιών που καταγράφηκε στον Αμαζόνιο και τις συνεχιζόμενες φωτιές στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου, η Ecosia ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει στην ανάκτηση της χαμένης βιοποικιλότητας με δεντροφυτεύσεις.

Τον προηγούμενο μήνα είχε δεσμευτεί να φυτέψει 1 εκατομμύριο δέντρα στο Ατλαντικό Δάσος (Mata Atlântica), ως αντίδραση στις πολιτικές που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Amazon fires 2019
Βραζιλία, Αμαζόνιος, 23 Αυγούστου 2019. [Photo Credits: Victor R. Caivano/AP]
Η μηχανή αναζήτησης της Ecosia είναι παρόμοια με αυτή της Google.

Υπάρχει όμως μία πολύ σημαντική διαφορά: ενόσω ψάχνεις να βρεις κάτι στο διαδίκτυο, συμβάλλεις ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με κάθε 45 αναζητήσεις βοηθάς να φυτευτεί ένα δέντρο, αναφέρει η Ecosia.

Ecosia - Internet search engine
Κάτω από το πλαίσιο αναζήτησης υπάρχει ο αριθμός των δέντρων που έχουν φυτευτεί από την εταιρεία μέχρι τώρα. Ανάλογα με τις αναζητήσεις που γίνονται, ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Τα έσοδα της προέρχονται από διαφημίσεις που εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης.

Για σκοπούς πλήρης οικονομικής διαφάνειας, η Ecosia δημοσιεύει τον μηνιαίο οικονομικό απολογισμό της, μέσα στην ιστοσελίδα της, ώστε να γνωρίζουν οι χρήστες πόσα χρήματα εξασφαλίσθηκαν, που θα πάνε και τι γίνεται με τις δεντροφυτεύσεις.

Μέχρι τώρα έχει συνεισφέρει περισσότερα από 12 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί για την φύτευση σχεδόν 70 εκατομμυρίων δέντρων, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό που είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της.

Η Ecosia, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο της Γερμανίας, λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Δεκεμβρίου 2009 και εκ τότε υποστηρίζει προγράμματα μη κερδοσκοπικών οργανισμών που επικεντρώνονται στην αναδάσωση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το 2010 συνείσφερε χρήματα στο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), για την προστασία του Εθνικού Πάρκου Juruena, που βρίσκεται βόρεια του Μάτο Γκρόσο και νότια της Αμαζόνας στη Βραζιλία.

Από το 2013 μέχρι το 2014 υποστήριξε το πρόγραμμα «Φυτέψτε ένα δισεκατομμύριο δέντρα» της Nature Conservancy για αναδάσωση του Ατλαντικού Δάσους στη Βραζιλία.

Το 2015, χρηματοδότησε το πρόγραμμα Great Green Wall της Αφρικανικής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για αναδάσωση της Μπουρκίνα Φάσο στη Δυτική Αφρική.

This slideshow requires JavaScript.

 

Επιπλέον, το 2017 η εταιρεία εγκατέστησε μονάδες ηλιακής ενέργειας για να εξασφαλίσει ότι οι διακομιστές (servers) της θα λειτουργούν με ανανεώσιμη ενέργεια, αναφέρει η Ecosia.

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος παράγεται από τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.

This slideshow requires JavaScript.

Η Ecosia παρείχε αρχικά ένα συνδυασμό αποτελεσμάτων αναζήτησης και διαφημίσεων από το Yahoo! και ενσωμάτωνε τεχνολογίες από το Bing και τη Wikipedia.

Πλέον τα αποτελέσματα και οι διαφημίσεις της παρέχονται από τη Microsoft Bing, τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανής αναζήτησης, καθώς επίσης από δικούς της αλγόριθμους.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν τη μηχανή αναζήτησης της Ecosia μέσω περιηγητή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής (Android και iOS) στο κινητό τηλέφωνο.

This slideshow requires JavaScript.

Η Ecosia είναι πιστοποιημένη από τον B-Lab ως benefit corporation – εταιρεία που προάγει την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close