Το OnlinEpikairotita.com στα πλαίσια της δράσης Νέα Εποχή Στην Ενημέρωση, παρουσιάζει την πρωτοβουλία των συντακτών της ιστοσελίδας υπό τον τίτλο «Είμαστε Νέοι – Αλλάζουμε» – Συνεντεύξεις. Μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προβολή νέων ανθρώπων που έχουν όραμα, όρεξη και θέληση για πρόοδο και εξέλιξη.

Ποδαρικό στην ιστοσελίδα μας κάνει ο νέος Αντιπρόεδρος Β’ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου Γιώργος Πολυκάρπου, με τον οποίο συναντηθήκαμε και μας μίλησε μεταξύ άλλων για τον ακτιβισμό, την πολιτική αλλά και την αλλαγή.

Μίλησέ μας λίγο για τον εαυτό σου.
Είμαι ο Γιώργος Πολυκάρπου από τον Γερόλακκο και προσωρινός κάτοικος Αγίου Δομετίου. Είμαι απόφοιτος της Πολυτεχνικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και παράλληλα κατέχω μεταπτυχιακό ΜΒΑ με κατεύθυνση τα χρηματοοικονομικά. Αυτή την περίοδο είμαι λειτουργός στο Οργανισμό Φίλοι της Γη Κύπρου ενώ παράλληλα προσφέρω εθελοντικά και σε άλλους οργανισμούς, όπως και στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου.

Ποια θεωρείς ότι είναι τα κυριότερα προτερήματα και ελαττώματα σου;
Συνήθως ότι είναι προτέρημα για κάποιον, μπορεί για κάποιον άλλο να θεωρηθεί ελάττωμα. Με αυτό το σκεπτικό νομίζω το μεγαλύτερο μου τόσο προτερήματα όσο και ελαττώματα είναι ότι δεν μπορώ να πω ποτέ μου όχι. Από την μια με ικανοποιεί και με γεμίζει γιατί μόνο με βοήθεια, αλληλοστήριξη και συνεργασία μπορούμε να δούμε μικρές αλλαγές. Από την άλλη βέβαια ο χρόνος που περισσεύει για τον εαυτό μου είναι τόσο περιορισμένος που χρειάζομαι αυστηρότατο πρόγραμμα.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες αποτυχίες σου και πως τις αντιμετώπισες;
Η πιο μεγάλη “αποτυχία” που είχα ήταν ότι εξασφάλισα θέση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και την αποδέχτηκα. Δυστυχώς σπούδασα κάτι που δεν με εκφράζει καθόλου και ο λόγος είναι γιατί το εκπαιδευτικό μας σύστημα σε παροτρύνει να σπουδάσεις κάτι που θα εξασφαλίσεις σίγουρα δουλειά και όχι κάτι που θα σε εκφράζει. Πως το αντιμετώπισα; Αφού τέλειωσα το πτυχίο μου, εργάστηκα ως Μηχ. Μηχανικός και όταν είδα ότι δεν με εκφράζει απλά το κορνίζαρα και σταμάτησα να ψάχνω σε αυτό τον τομέα.

Σε μία εποχή όπου κυριαρχούν ο υπερ-καταναλωτισμός και η καλοπέραση πως το καταφέρνει να παραμένεις ακτιβιστής;
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουν ότι η λέξη ακτιβισμός ή το να ζεις σαν ακτιβιστής σημαίνει να είσαι αντιδραστικός και χούλιγκαν. Η λέξη ακτιβισμός προέρχεται από την αγγλική λέξη act = δρω, και σημαίνει να δρας, να εργάζεσαι και να παλεύεις για αυτό που θεωρείς εσύ σωστά. Τώρα σίγουρα η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγαλομανία και υπερκατανάλωση. Σίγουρα δεν απορρίπτω την τεχνολογική ανάπτυξη και τις ευκολίες που μπορεί να μου παρέχει αυτή. Θα ήταν ανόητο να διαγράψεις αιώνες τεχνολογικής ανάπτυξης και να “ξανασχεδιάσεις” τα πάντα από την αρχή. Αυτό που προσπαθώ είναι να είμαι όσο μπορώ πιο απλός στη καθημερινότητά μου, συμβαδίζοντας πάντα με την εποχή.

Ποιος είναι ο ρόλος σου στο Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου;
Το Συμβούλιο Νεολαίας είναι ένας χώρος όπου όλοι οι νέοι της Κύπρου, οι ενεργοί νέοι της Κύπρου, είτε ασχολούνται με Κομματικές Νεολαίες είτε ασχολούνται με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις λαμβάνουν αποφάσεις. Στη γραμματεία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου κατέχω την θέση του Αντιπρόεδρου. Επιπλέων συμμετέχω πολύ ενεργά στην ομάδα Εκπαιδευτών του ΣυΝΚ. Η Ομάδα εκπαιδευτών του ΣυΝΚ ειδικεύεται σε μεθόδους Μη-Τυπικής Μάθησης και με διάφορα σεμινάρια ή workshops προσπαθούμε να βοηθήσουμε μικρές ομάδες νέων ατόμων που ενδιαφέρονται για κάποια θεματική π.χ. επιχειρηματικότητα, προστασία περιβάλλοντος, ειρήνη, ανθρώπινα δικαιώματα κ.ο.κ.

Τι είναι αυτό που σου αρέσει πιο πολύ στην εργασία σου στους Φίλους της Γης;
Οι Φίλοι της Γης Κύπρου είναι η οικογένεια μου. Είναι ο οργανισμός που από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα μαζί του με μάγεψε. Αυτό που με ενθουσιάζει στους Φίλους της Γης είναι ότι είναι ένας επαγγελματικός ακτιβιστικός οργανισμός. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι θέλουν και τι απαιτούν από την κοινωνία μας και προσπαθούν να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κοινή γνώμη αλλά παράλληλα και τις πολιτικές αποφάσεις με διάφορες καμπάνιες, μη-βίαιες δράσεις και προτάσεις τις οποίες προωθούμε σε όλα τα αρμόδια όργανα, υπουργεία, κοινοβούλια ή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια είναι η σχέση σου με την πολιτική;
Η γενιά μου σιχαίνεται την πολιτική όσο τίποτα. Δεν εμπιστεύεται ούτε στο ελάχιστο το πολιτικό σύστημα. Λογικό μετά από όλα όσα έχουν συμβεί. Θα ήταν και παράλογο όμως να μην κάνουμε κάτι για αυτό, να γκρινιάζουμε από τον καναπέ μας και να κατηγορούμε μόνο άλλους για τα προβλήματα μας. Έχοντας αυτά κατά νου πάντα πίστευα ότι μπορείς να κάνεις την διαφορά δια μέσου του πολιτικού συστήματος. Φτάνει πάντα να είσαι σωστός με τις αποφάσεις σου και ειλικρινής με τους ανθρώπους γύρω σου. Για την επόμενη διετία είμαι ο Γραμματέας Εθελοντισμού και Μ.Κ.Ο. της ΝΕΔΗΣΥ ενώ διατέλεσα και Επαρχιακός Γραμματέας ΝΕΔΗΣΥ Λευκωσίας την περίοδο 2013-2015.

Τι σημαίνει για σένα επιτυχία;
Επιτυχία. Επιτυχία είναι να είσαι σωστός με τις αποφάσεις σου και να δρας με αγάπη και σεβασμό για όλους. Πολλές φορές αυτό δεν είναι και το πιο εύκολο. Αλλά κάποια στιγμή όλα συγχρονίζονται και βλέπεις αυτή τη μικρή σταδιακή αλλαγή που χρόνια ονειρευόσουν. Ε αυτό για μένα είναι η επιτυχία..

Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει;
Από μικρός προσπαθούσα να αλλάξω τον κόσμο. Για πάρα πολλά χρόνια αυτό ήταν ακατόρθωτο. Όταν κατάφερα να αλλάξω τον Γιώργο και τον τρόπο που έβλεπα τον κόσμο, τότε είδα τον κόσμο μου να αλλάζει. Ο κόσμος δεν αλλάζει. Και είμαι σίγουρος για αυτό. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον κόσμο μας. Όταν καταφέρουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, όταν καταφέρουμε να μεταφέρουμε αυτή την αγάπη και τον σεβασμό για όλους και για όλα τότε θα δούμε τον κόσμο μας να αλλάζει.

Συνέντευξη: Γιάννης Κωνσταντίνου
Γενική Επιμέλεια: Ζωή Παναγή

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com