Θέατρο

Ο «Ριχάρδος Γ’» για πρώτη φορά στην κυπριακή σκηνή!

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας έρχεται για πρώτη φορά στην κυπριακή θεατρική σκηνή!

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) παρουσιάζει στη Κεντρική Σκηνή τον «Ριχάρδο Γ’» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου.

Η παγκύπρια πρώτη θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή (22/2), ενώ η παράσταση θα παίζεται από την 1 Μαρτίου 2019 μέχρι τις 21 Απριλίου 2019.

Θα γίνει επίσης μία παράσταση στη Λεμεσό στις 10 Απριλίου.

Η ιστορία του δύσμορφου, κακού αλλά και απροσδόκητα γοητευτικού βασιλιά Ριχάρδου Γ’ είναι μια μελέτη για την εξουσία, τη βία και την «ομορφιά», που εκτυλίσσεται μέσα στο σκοτεινό περιβάλλον της μεσαιωνικής Αγγλίας και αποκαλύπτει τα πιο αρχέγονα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης.

Συνωμοσίες, λυκοφιλίες, συναλλαγές και εκβιασμοί συνθέτουν το σκηνικό της ζωής αυτού του αινιγματικού ήρωα, που βαδίζει τον δρόμο από τη γρήγορη άνοδο ως την εκκωφαντική πτώση.

Η σκηνοθεσία του Πάρι Ερωτοκρίτου διερευνά την πολύπλοκη φύση του Ριχάρδου –στον ομώνυμο ρόλο ο Προκόπης Αγαθοκλέους– και τη σχέση του θεάτρου με την Ιστορία, για να αναδείξει τη διαχρονικότητα των θεμάτων του έργου.

Λίγα λόγια για το έργο

Μέσα σ’ ένα πολύ ταραγμένο κλίμα από εμφύλιες συγκρούσεις, ο Βασιλιάς Εδουάρδος του οίκου των Γιορκ ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας. Η ειρηνική βασιλεία του κινδυνεύει από τον μικρότερο του αδελφό Ριχάρδο Γ’, ο οποίος έχει μοναδικό σκοπό την κατάκτηση του στέμματος. Ο Ριχάρδος, κινείται μεθοδικά και μελετημένα προς την επίτευξη του στόχου του, μη διστάζοντας να στείλει στο θάνατο ακόμη και τους συγγενείς του.

Με πρώτη ύλη την Ιστορία, ο κορυφαίος ελισαβετιανός δραματουργός δημιουργεί έναν ήρωα, σκοτεινής γοητείας και δαιμόνιας εξυπνάδας, οδηγώντας μας από την άνοδο στην πτώση μιας μοναχικής ψυχής.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ΘΟΚ παρουσιάζει τον «Ριχάρδο Γ’».

Ταυτότητα παράστασης

 • Μετάφραση: Νίκος Χατζόπουλος
 • Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Πάρις Ερωτοκρίτου
 • Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
 • Μουσική: Μάριος Τακούσιης
 • Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
 • Μουσική διδασκαλία-τραγούδι-φωνή: Βασιλική Αναστασίου
 • Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
 • Βοηθός Σκηνοθέτις: Μαρία Ιόλη Καρολίδου
 • Βοηθός Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Ρέα Ολυμπίου

Παίζουν: Προκόπης Αγαθοκλέους, Εβελίνα Αραπίδη, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Πέτρος Ιωάννου, Στυλιάνα Ιωάννου, Έλενα Καλλινίκου, Γιάννης Καραούλης, Στέλιος Καψάλης, Γιώργος Κυριάκου, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Παυλίδου, Κώστας Σιλβέστρος, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Βασίλης Χαραλάμπους

Συμμετέχουν επίσης τα παιδιά Άρης Κυθραιώτης και Στέλιος Κυριακίδης.

Παραστάσεις

 • Λευκωσία: Από 22 Φεβρουαρίου 2019 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:00, στο Θέατρο ΘΟΚ (Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης)
 • Λεμεσός: Την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στις 20:30 στο Θέατρο Ριάλτο

Οι παραστάσεις στις 5 Απριλίου στη Λευκωσία και 10 Απριλίου στη Λεμεσό θα είναι με αγγλικούς και τουρκικούς υπέρτιτλους.

Πληροφορίες και Εισιτήρια

Για Λευκωσία μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 77772717 του ταμείου θεάτρου του ΘΟΚ (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30, 16:00-18:00) ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.thoc.org.cy.

Για τη Λεμεσό μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 77777745 του ταμείου θεάτρου του Ριάλτο (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-13:00, 17:00-19:00 και Σάββατο 10:00-13:00) ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.rialto.com.cy.

Τιμές Εισιτηρίων: €12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου, άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close