ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γονίδια που κάνουν τα μαλλιά κάποιων να μην ξεμπλέκουν εύκολα

Οι μεταλλάξεις σε οποιοδήποτε από τα τρία γονίδια προκαλούν μια διαταραχή που κάνει τα μαλλιά να μπερδευτούν.

Σκέφτεστε ότι τα μαλλιά σας είναι δύσκολο να χτενιστούν; Είναι ευκολάκι σε σύγκριση με αυτό που μερικά παιδιά αντιμετωπίζουν κάθε μέρα. Έχουν κληρονομήσει ένα γονίδιο ανθεκτικής τρίχας, η οποία μπλέκεται σε κόμπους εύκολα και σκληρά.

Πολλά παιδιά έχουν ακούσει: “Βουρτσίστε τα μαλλιά σας! Είναι χάλια!”. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το βούρτσισμα των μαλλιών μπορεί να είναι ευχάριστο, αλλά για κάποιους άλλους, κόπωση. Δυστυχώς, για μερικά παιδιά κάθε μέρα είναι μια κακή ημέρα μαλλιών. Αυτοί οι νέοι έχουν μια περίεργη – αν και συνήθως όχι μόνιμη – κατάσταση που κάνει τα μαλλιά τους να είναι σχεδόν αδύνατα να χτενιστούν, ενώ καταβάλλουν επίπονη προσπάθεια για να τα κάνουν να φαίνονται “καθώς πρέπει”.

Οι επιστήμονες έχουν πλέον εντοπίσει αρκετά γονίδια που φαίνεται να είναι υπεύθυνα για αυτό το  “σύνδρομο τρίχας” γνωστό ως “uncombable hair syndrome”. Ναι, αυτό είναι επίσημο όνομα. Τα παιδιά που έχουν προσβληθεί από αυτό έχουν φριζαρισμένα και μπερδεμένα μαλλιά. Η ανωμαλία αυτή, δεν έχει καμία σχέση με τις συνήθειες περιποίησης, απλά η δομή της τρίχας είναι διαφορετική από αυτή των περισσότερων ανθρώπων λόγω μετάλλαξης. Τα καλά νέα είναι πως τα περισσότερα παιδιά θα ξεπεράσουν αυτήν την σκληρότητα μαλλιών αφού όταν θα φτάσουν στην εφηβεία τους, τα μαλλιά τους αρχίζουν να τακτοποιούν και να αναγεννιέται η τρίχα.

Preteen Series: Brushing Lots Of Hair

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι αυτά τα τρία γονίδια είναι υπεύθυνα για την ισχυρή ανάπτυξη των μαλλιών. Αλλά η Betz και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι εάν υπάρχει μια μετάλλαξη σε ένα από τα γονίδια – μια αλλαγή στο DNA της – αυτό αρκεί για να καταστήσει τα μαλλιά του παιδιού εντελώς άκαμπτα. Για να μάθουν πώς αλλάζουν οι μεταλλάξεις τα μαλλιά ενός παιδιού, η ομάδα της Betz έκανε ένα πείραμα. Στο εργαστήριο, μεγάλωσαν και τα φυσιολογικά κύτταρα και τα κύτταρα με τη μετάλλαξη. Όταν το έκαναν αυτό, διαπίστωσαν ότι οι μεταλλάξεις προκάλεσαν τα γονίδια ισχυρών τριχών για να δημιουργήσουν πρωτεΐνες που σχημάτισαν βρώμικες συστάδες ενώ η κανονική μορφή των πρωτεϊνών δεν  το κάνει αυτό.

Εάν οι γιατροί θα μπορούσαν να επιβεβαιώσουν ότι ένα παιδί κληρονόμησε το μεταλλαγμένο γονίδιο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γονείς που ενδιαφέρονται. Οι εταιρείες φαρμάκων μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τα νέα δεδομένα για να σχεδιάσουν θεραπείες. Αλλά η Betz πιστεύει ότι δεν θα τους ενδιαφέρει ακόμα. Επειδή η κατάσταση είναι τόσο σπάνια, δεν θα υπήρχαν πολλοί πελάτες.

Ας ασχοληθούμε και λίγο με τρίχες! Εξ’ άλλου τόσα και τόσα δίνει ο γυναικείος πληθυσμός για στα κομμωτήρια για μια αψεγάδιαστη εμφάνιση, οι επιστήμονες δεν θα ασχοληθούν?!

Journal: F.B.Ü. Basmanav et al. Mutations in three genes encoding proteins involved in hair shaft formation cause uncombable hair syndrome. The American Journal of Human Genetics. December 1, 2016, Vol. 99, p. 1292.

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close

Χρησιμοποιείς Adblock... :-(

Αν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το Adblock θα έκανες κάποιους συνανθρώπους σου χαρούμενους. Δηλαδή εμάς, που τα μοναδικά έσοδα μας είναι από τις διαφημίσεις. Δεν θα το παρακάνουμε. Υπόσχεση! :-)