Ελλάδα

Η Ελλάδα επιστρέφει ξανά σε ολικό lockdown για 3 εβδομάδες

Επιστρέφει το SMS για έξοδο από το σπίτι, κλείνουν γυμνάσια και λύκεια και αναστέλλεται η λειτουργία των καταστημάτων, πλην των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.

Την επιβολή γενικού απαγορευτικού (lockdown) σε όλη τη χώρα για περίοδο τριών εβδομάδων, αρχής γενομένης από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον επικεφαλής της επιδημιολογικής ομάδας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

«Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα» είπε ο πρωθυπουργός κατά την ανακοίνωση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δεν θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία.

Τόνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με τον Μάρτιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας, όπως είπε.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσαν να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

«Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων», εξήγησε.

Οικονομικά μέτρα

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν, ο πρωθυπουργός στάθηκε σε τρία εξ αυτών:

  • Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε καθεστώς αναστολής εργασίας τον Νοέμβριο, θα λάβουν 800 ευρώ αντί για 534.
  • Επέκταση κατά δύο μήνες για όλα τα επιδόματα ανεργίας.
  • Θα δοθούν εφάπαξ 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους.

 

 

 

 

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button