Ελλάδα

Μητσοτάκης και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικώς και συμφώνησαν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας

Τα βασικά θέματα στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν ήπιας πολιτικής ατζέντας, όπως η νόσος του Covid-19 και ο τουρισμός.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικώς την Παρασκευή, πέντε μήνες μετά από την τελευταία μεταξύ τους επικοινωνία και εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα βασικά θέματα στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ήταν ήπιας πολιτικής ατζέντας, όπως η νόσος του Covid-19 και ο τουρισμός. Πρόκειται για θέματα που ενδιαφέρουν πολύ και τις δύο χώρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις χώρες από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες. Η Τουρκία δεν βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες από τις οποίες επιτρέπεται σε επιβάτες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών», ανέφερε το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι συμφωνήθηκε η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται η Καθημερινή, η επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών διευθετήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επικοινωνιών που έχουν η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελενη Σουρανή και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν.

Κατά τις ίδιες πηγές, παρόλο που οι δύο ηγέτες δεν μπήκαν σε θέματα υψηλής πολιτικής ατζέντας, η τηλεφωνική επικοινωνία είχε έναν κοινό τόπο: ότι υπάρχει μια ένταση που έχει φτάσει σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα και χρειάζεται μια αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Διαβάστε περισσότερα

Giorgos Ioannides

Ο Γιώργος Ιωαννίδης γράφει για θέματα που αφορούν την πολιτική σε Κύπρο, Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close