Κύπρος

‘Günsel’, το πρώτο αυτοκίνητο τοπικής παραγωγής του ψευδοκράτους

Η μαζική παραγωγή του πρώτου μοντέλου αναμένεται να ξεκινήσει το 2021.

Το ψευδοκράτος παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση που έγινε στην κατεχόμενη Κερύνεια, το πρώτο αυτοκίνητο τοπικής παραγωγής.

Το αυτοκίνητο φέρει την ονομασία ‘Günsel’ και σχεδιάστηκε από τις ομάδες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) του «Πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής, το οποίο βρίσκεται στην κατεχόμενη Λευκωσία. Ο σχεδιασμός του έγινε σε διάστημα πέραν των 10 ετών και σε αυτό συνέβαλαν περισσότεροι από 100 Τούρκοι μηχανικοί και σχεδιαστές αυτοκινήτων, ανέφερε ο Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ, καθηγητής και πρόεδρος του «πανεπιστημίου» Εγγύς Ανατολής, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το πρώτο μοντέλο, ‘Günsel’ B9, είναι εκατό τοις εκατό ηλεκτρικό και έχει κινητήρα με ισχύ 140 κιλοβάτ (kW). Σύμφωνα με τον Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ, η μαζική παραγωγή του πρώτου μοντέλου αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, ενώ μέχρι το 2025 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 20.000 οχήματα.

Ο Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ ανέφερε ότι για την παραγωγή του Günsel υπεγράφησαν συμφωνίες συνεργασίας με 800 προμηθευτές αυτοκινήτων από συνολικά 28 χώρες. Δεν διευκρίνισε ωστόσο τις χώρες με τις οποίες έχουν συνάψει τις συμφωνίες.

Παρουσίαση του πρώτου αυτοκινήτου τοπικής παραγωγής του ψευδοκράτους. Κύπρος, Κατεχόμενη Κερύνεια, 20 Φεβρουαρίου 2020. [Photo Credit: NEU]
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ένα δεύτερο μοντέλο αυτοκινήτου ‘Günsel’, το J9 τύπου SUV. Η ολοκλήρωση της σχεδίασης του δεύτερου μοντέλου προγραμματίστηκε για το 2022, ενώ η μαζική παραγωγή του αναμένεται να αρχίσει το 2024, όπως είπε ο Ιρφάν Σουάτ Γκιουνσέλ.

This slideshow requires JavaScript.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close