Απόψεις

✒ ΑΠΟΨΗ | Η χρεοκοπία που έπρεπε να φοβόμαστε, επετεύχθη στις αξίες…

Μέρες τώρα στριφογυρίζει στο μυαλό μου ένα βασανιστικό ερώτημα: τι φταίει που έφτασε η Ελλάδα και ολόκληρος ο Ελληνισμός σε αυτό το σημείο;

Η απάντηση τελικά ήταν πιο απλή από όσο φανταζόμουν. Αρκούσε να απαντήσω για τον εαυτό μου: “εγώ, εγώ φταίω”. Κάπου εκεί έβαλα τη βάση για τη συνέχεια. Αλήθεια, ο μέσος Έλληνας έκανε καμιά φορά αυτή την ερώτηση στον εαυτό του και να απαντήσει ειλικρινά;

Η ωμή πραγματικότητα που προκύπτει είναι ότι σ’ όλο αυτό που ζούμε σήμερα έχει ευθύνη ο κάθε μέσος Έλληνας. Και κατ’ επέκταση οι επιλογές του για τον εκάστοτε ηγέτη του. Γιατί από την ώρα που ο εκλεκτός της ψήφου σου αποτυγχάνει, έχεις ήδη κάνει τι λάθος επιλογή. Βέβαια η ευθύνη μοιράζεται ισόποσα σε όλους όσους ψήφισαν παρόμοια, αλλά αυτό το αμελητέο μερίδιο ευθύνης συνεχίζει να υπάρχει.

Απ’ εκεί και πέρα είναι και πως μάθαμε. Αρκετές φορές αναφερόμαστε στους προγόνους μας. Και άλλες τόσες στους απογόνους μας. Θυμόμαστε τους προγόνους μας όταν νιώσουμε την ανάγκη να υπερασπιστούμε το εγώ μας -“γιατί εμείς είμαστε Έλληνες”-, και προτάσσουμε τους απογόνους μας όταν χρειαστεί να επιβεβαιώσουμε και να επικυρώσουμε την προηγούμενη πρόταση. Αλήθεια, τι σχέση έχουμε εμείς με τους Έλληνες προγόνους μας; Τι σχέση μπορεί να έχουμε εμείς που γίναμε δούλοι της ύλης, σκλάβοι του πλούτου, εργάτες του συστήματος, και τελικά πιόνια στις ορέξεις των ξένων; Τι σχέση μπορεί να έχουμε όταν οι “αξίες” και τα “ιδανικά” δεν αντικατοπτρίζουν ούτε στο ελάχιστο τις προθέσεις των πράξεων μας;

Μάθαμε να προβάλλουμε το ψέμα ως προσόν, και την επίτευξη ενός στόχου με κάθε αθέμιτο μέσο ως μαγκιά! Μάθαμε να διαχειριζόμαστε ανθρώπους και καταστάσεις, κι αυτό να το ονομάζουμε δύναμη! Μάθαμε να παίρνουμε θάρρος από την αποτυχία του αδελφού μας, και μίσος από την επιτυχία του, κι αυτό να το ονομάζουμε χαρακτήρα! Μάθαμε να στηριζόμαστε όχι στις δυνάμεις τις δικές μας, αλλά στις δυνάμεις αυτών που γνωρίζουμε, κι αυτό να το ονομάζουμε δικτύωση! Μάθαμε να θάβουμε για να φανούμε, και να κρυβόμαστε στη διπροσωπία για να ανέβουμε, κι αυτό να το ονομάζουμε προσωπικότητα! Και μετά είμαστε Έλληνες.. Και μετά φταίνε οι ξένοι και τα σκοτεινά σχέδια τους..

Μα ναι! Είναι απολύτως λογικό να θέλουν να δουν τον Έλληνα γονατισμένο. Είναι απολύτως λογικό να θέλουν να το δουν υποταγμένο. Είναι επίσης απολύτως λογικό να θέλουν να το δουν κι έρμαιο τους. Και ξέρετε γιατί είναι απολύτως λογικό; Επειδή έτσι δεν τον είδαν ποτέ! Ποτέ! Και προφανώς δεν θα έχαναν μια τέτοια ευκαιρία..

Αλλά ακόμη κι έτσι τίποτα δεν θα πετύχαιναν χωρίς τη δική μας συγκατάθεση. Χωρίς τη συγκατάθεση του “Έλληνα”. Γιατί εμείς τους επιτρέψαμε να πετύχουν στις μέρες μας ότι δεν είχαν πετύχει αιώνες ολόκληρους. Εμείς, που αντί να χρησιμοποιήσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας ως φάρο, τι χρησιμοποιούμε ακόμη ως μέσο για να ανυψώνουμε το “εγώ” μας, και να δημιουργούμε την ψευδαίσθηση ότι έτσι όπως έχουμε καταντήσει, μπορούμε αυτή την κληρονομιά να τη μεταβιβάσουμε στους απογόνους μας.

Όσο αφορά τα δρώμενα τώρα. Ναι, το δημοψήφισμα είναι η δημοκρατικότερη διαδικασία όλων. Ναι, είναι η φωνή του λαού. Ναι, ο λαός επιλέγει. Επιλέγει τι όμως; Τι; Πως να πεθάνει; Γιατί ουσιαστικά, αυτό το δημοψήφισμα, το μόνο που ζητά απ’ το λαό να επιλέξει, είναι ο τρόπος με τον οποίο επιθυμεί να πεθάνει! Και μέσα σε όλα αυτά ένας ακόμη υποψήφιος ηγέτης αποτυγχάνει παταγωδώς. Κι όχι απλά αποτυγχάνει, αλλά νομίζω ότι αποδεικνύεται και επικίνδυνος.

Ο ξεπεσμός συνεχίζεται βέβαια όταν όλοι εκείνοι που με τις πράξεις και την απραξία τους όλα τα προηγούμενα χρόνια έφτασαν την Ελλάδα ως εδώ, παρουσιάζονται σήμερα ως σωτήρες. Και παντογνώστες. Και από μηχανής Θεοί! Μα κύριοι για να αποτυγχάνει ο “επικίνδυνος” που αναφέρεστε σήμερα, έχει προηγηθεί η δική σας παράσταση! Εσείς φέρατε τον “επικίνδυνο” στην εξουσία! Εσείς τον οπλίσατε, και τώρα ζητάτε τι; Τον αφοπλισμό του;

Και ο εξευτελισμός ολοκληρώνεται μεγαλειωδώς με μια πρόεδρο της βουλής που έδωσε με τον πλέον κατάλληλο και παραστατικό τρόπο ένα δείγμα για το πώς αντιμετωπίζει ο σημερινός “Έλληνας” κάθε δύσκολη κατάσταση: κάνει λάθος, αντί να το παραδεχθεί και να απολογηθεί, το παρουσιάζει ως παρεξήγηση (!!) και στη συνέχεια προσπαθεί να δικαιολογηθεί, με τα όσα λέει προφανώς να μην έχει καν σημασία εάν τα πιστεύει ακόμη κι ο ίδιος! Έτσι μάθαμε να λειτουργούμε, δυστυχώς! Γι’ αυτό και τέτοιες συμπεριφορές πλέον δεν προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση!

Έλληνες, μη γελιέστε, η χρεοκοπία που έπρεπε να φοβόμαστε, επετεύχθη στις αξίες, και μάλιστα εδώ και καιρό. Στο σημείο που είναι σήμερα η Ελλάδα μας, η οικονομική χρεοκοπία που τόσο τρομάζει τη σκέψη, ίσως τελικά να είναι κι ο μοναδικός τρόπος για να υιοθετήσουμε κάποιες από τις αξίες που χαρακτήριζαν τους Έλληνες προγόνους μας.  Κι ίσως είναι κι ο μοναδικός τρόπος για τους Έλληνες απογόνους μας να αναφέρονται σε μας με περηφάνια.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close