Απόψεις

Χαμένες ευκαιρίες – Εγκληματικές εσκεμμένες ( ; ) επιλογές

Διάχυτη είναι πλέον η αντίληψη των Αμμοχωστιανών πως οι πολιτικές δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο με λάθη και παραλείψεις έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες για επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ήθελαν; Όχι; Αυτό το αφήνουμε να το κρίνει η ιστορία.

Ας δούμε παρακάτω ορισμένες από αυτές, με βάση τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν.

• Απρίλιος 1978

Η Τουρκική πλευρά προχωρεί στις 13 Απριλίου στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στις οποίες σημείωνε την ετοιμότητα της να αναπροσαρμόσει την πράσινη γραμμή μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Πρώτο βήμα ήταν η επιστροφή της περιοχής μεταξύ των Νοτίων Βαρωσίων και Δερύνειας.

Κυβέρνηση Κυπριανού: ΚΑΤΑ

• Ιούλιος 1978

Το εμπάργκο πώλησης όπλων από την αμερικανική Γερουσία στην Τουρκία οδήγησε τον Ντενκτάς να καταθέσει πρόταση για επιστροφή των Βαρωσίων. Δυστυχώς η κυβέρνηση Κυπριανού είχε επιδοθεί σ’ ένα κυνήγι μαγισσών και σεναρίων περί συνωμοσιών που ως σκοπό είχαν τον εξαναγκασμό της σε παραίτηση.

Η πρόταση χαρακτηρίστηκε ως μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει της συζήτησης στην Αμερικανική Γερουσία για άρση του εμπάργκο, και απερρίφθη.

Ένα μήνα αργότερα, η Γερουσία ήρε το εμπάργκο, χωρίς επιστροφή της Αμμοχώστου.

Κυβέρνηση Κυπριανού: ΚΑΤΑ

• Νοέμβριος 1978 – Αμερικανοβρετανοκαναδικό Σχέδιο

Στο σχέδιο υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στα Βαρώσια, βασει της οποίας τα μέρη των διακοινοτικών συνομιλιών θα έπρεπε «να συνεργαστούν με τα Η.Ε. για τη ρύθμιση των όρων μίας σύντομης επανεγκατάστασης στην περιοχή».

Σύμφωνα με το σημείο 12 του σχεδίου η επανεγκατάσταση των Βαρωσίων θα έπρεπε «να μονογραφεί ταυτόχρονα με την επανάληψη πλήρων διακοινοτικών διαπραγματεύσεων σε συνοπτική συμφωνία». Η επιστροφή του τμήματος των Βαρωσίων, δηλαδή, που θα τίθετο υπό τη διοίκηση των Η.Ε. και θα θεωρείτο προέκταση της ζώνης των Η.Ε., θα γινόταν αμέσως και ανεξαρτήτως της εξέλιξης που θα είχαν οι συνομιλίες.

Δεν υπήρχε επίσης περιορισμός στον αριθμό των κατοίκων που θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Το σημαντικότερο όμως στοιχείο ήταν ότι εκείνοι που θα επέστρεφαν δεν θα υπόκειντο σε περαιτέρω μετακινήσεις χωρίς τη θέληση τους.

Αν οι διαπραγματεύσεις κατέληγαν σε αδιέξοδο, οι πρόσφυγες που θα είχαν ήδη επιστρέψει θα μπορούσαν να παραμείνουν. Η δική μας πλευρά αρνήθηκε να το συζητήσει παρά τις αντίθετες απόψεις Κληρίδη-Ρολάνδη.

Κυβέρνηση Κυπριανού και ΑΚΕΛ: ΚΑΤΑ

• Μάιος 1979

Η Δεύτερη Συμφωνία Κορυφής αναπτέρωσε τις ελπίδες για επιστροφή της Αμμοχώστου καθώς έθεσε ως προτεραιότητα «την επίτευξη συμφωνίας για την επανεγκατάσταση της περιοχής υπό την αιγίδα των Η.Ε., ταυτόχρονα με την έναρξη μελέτης από τους συνομιλητές της συνταγματικής και της εδαφικής πτυχής μιας συνολικής συμφωνίας».

Η συμφωνία για την Αμμόχωστο θα εφαρμοζόταν «χωρίς να αναμένεται η έκβαση της συζήτησης για τις άλλες πτυχές του προβλήματος».

Οι συνομιλίες που άρχισαν στις 15 Ιουνίου 1979 διακόπηκαν 4 βδομάδες αργότερα. Το νέο αδιέξοδο διήρκεσε 14 μήνες με τις δύο πλευρές να κατασπαταλούν τον χρόνο τους σε εννοιολογικές διαμάχες, αμφισβητούμενες ερμηνείες λέξεων, και εκ του σύνεγγυς συνομιλίες καθώς ο Σπύρος Κυπριανού αρνείτο να συναντήσει το Ραούφ Ντενκτάς, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αναγνώριση του ως πρόεδρου ανεξάρτητου κράτους.

Δεν τέθηκαν καν σε συζήτηση!

• Οκτώβριος 1980

Εν μέσω διακοινοτικού διαλόγου ο τ/κ συνομιλητής,Σουλεϊμάν Ονάν,προχώρησε σε κατάθεση προτάσεων οι οποίες περιελάμβαναν και χάρτη. Σύμφωνα με αυτές, οι Τ/κ ήταν έτοιμοι να παραχωρήσουν μέρος των Βαρωσίων και κάποιες άλλες περιοχές, που αποτελούσαν συνολικά το 2.6% των κατεχομένων, όπου θα μπορούσαν να επιστρέψουν 31,000 πρόσφυγες.

Η περιοχή που θα επιστρέφετο θα αποστρατικοποιείτο και θα ετίθετο, μέχρι την επίτευξη συνολικής λύσης, υπό (την προσωρινή διοίκηση) μιας τριμελούς επιτροπής, η οποία θα αποτελείτο από ένα εκπρόσωπο του τουρκικού κρατιδίου, ένα εκπρόσωπο των κατοίκων της περιοχής και ένα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία θα ήταν αρμόδια για την εφαρμογή των αποφάσεων και κανονισμών της επιτροπής.

Δεν υπήρχαν περιορισμοί στο δικαίωμα επιστροφής, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν και το γεγονός ότι, αν και οι ρυθμίσεις θα επανεξετάζονταν με το πέρας 5 χρόνων, ξεκαθαρίζετο ότι δεν τίθετο θέμα απομάκρυνσης αυτών που θα είχαν ήδη επιστρέψει.

Κυβέρνηση Κυπριανού: ΚΑΤΑ

• Μάιος 1981

Τα Η.Ε. υποβάλλουν πρόταση για επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας υπό την αιγίδα των Η.Ε. και χρήση του και από τις δυο κοινότητες. Ως αντίμετρο στην ε/κ πλευρά προτείνετο η επιστροφή της Αμμοχώστου.

Κυβέρνηση Κυπριανού: ΚΑΤΑ

• Ιανουάριος 1985

Τον Ιανουάριο του 1985 ο γ.γ. του ΟΗΕ Χαβιέ Πέρες ντε Κουεγιάρ κατέθεσε σειρά ενοποιημένων εγγράφων με τα οποία γινόταν πρόταση, μεταξύ άλλων, ώστε να «τεθεί το Βαρώσι και έξι επιπρόσθετες περιοχές υπό την προσωρινή διοίκηση των Η.Ε. για επανεγκατάσταση των κατοίκων τους».

Ο Ραούφ Ντενκτάς –μετά από παρεμβάσεις του Αμερικανού Προέδρου Ρίγκαν στον Τούρκο ομόλογο του Οζάλ– εμφανίστηκε σε συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη έτοιμος να υπογράψει τα έγγραφα ως είχαν.

Ο Κυπριανού όμως επέμεινε ότι θα έπρεπε να υπάρξει περαιτέρω διαπραγμάτευση ώστε να συμπληρωθούν κάποια κενά και οι συνομιλίες κατέληξαν σε ναυάγιο.

Κυβέρνηση Κυπριανού: ΚΑΤΑ

• Αύγουστος 1992

Ο γ.γ. Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι υποβάλλει μία «δέσμη ιδεών», βάσει των οποίων το Βαρώσι θα τεθεί υπό τη διοίκηση των Η.Ε. και θα ετοιμασθεί πρόγραμμα δράσης για απόδοση της πόλης στους κατοίκους της.

επερχόμενη κυβέρνηση Κληρίδη: ΚΑΤΑ

• Απρίλιος 2004

Το Σχέδιο Ανάν προνοείται με σαφήνεια η επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στις 10 Αυγούστου 2004. Το σχέδιο αποδέχονται οι Τ/κ.

Κυβέρνηση Παπαδόπουλου-ΑΚΕΛ: ΚΑΤΑ

• Ιούλιος 2017 – Κρανς Μοντανά

Μετά από συνομιλίες 2 και πλέον ετών Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί φτάνουν στο σημείο να καταθέσουν χάρτες με τις προτάσεις τους στο εδαφικό.

Η Αμμόχωστος και στις 2 βρίσκεται υπό επιστροφή άμεσα. Με ορισμένες δικαιολογίες ( ; ) / προφάσεις ( ; ) ο Αναστασιάδης κηρύσσει αδιέξοδο και μια ακόμα ευκαιρία χάνεται!

Ζήτω λοιπόν ο μακροχρόνιος αγώνας!
Ζήτω το πατριωτικό μέτωπο!
Ζήτω η ανάπτυξη της Λεμεσού!
Ζήτω τα σύνορα μας στην Λευκωσία!
Ζήτω η ξερή κεφαλή μας!

Για αυτό πρέπει ΟΛΟΙ οι Αμμοχωστιανοί να βρίσκονται απόψε στις 18:00 έξω από το Προεδρικό, να πιέσουν το κατεστημένο που τους θέλει πρόσφυγες και την Αμμόχωστο σε ομηρία!

Show More

Artemis Michael

Φοιτητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας στη Γερμανία.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close