ΚύπροςΥγεία

Έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού, όλοι είχαν επιστρέψει από εξωτερικό

Δύο επέστρεψαν από το Λονδίνο, δύο από τη Φρανκφούρτη, ένας από το Εδιμβούργο. Το έκτο άτομο είχε επιστρέψει την περασμένη εβδομάδα και εντοπίστηκε θετικό σε δεύτερη εξέταση στην οποία υποβλήθηκε.

Έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου έπειτα από σύνολο 799 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοίνωσε το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας.

Οι τελευταίοι αριθμοί για την πανδημία στην ελεύθερη Κύπρο:

  • 6 νέα κρούσματα, σύνολο 970.
  • Κανένας νέος θάνατος, σύνολο 25 (18 λόγω covid-19, 12 άνδρες και 6 γυναίκες, μέσος όρος ηλικίας 71 έτη).
  • 5 ασθενείς νοσηλεύονται, 2 σε ΜΕΘ, 1 διασωληνωμένος.

Τα πέντε από τα έξι νέα κρούσματα εντοπίστηκαν θετικά σε εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν κατά την άφιξη τους. Πρόκειται για δύο επαναπατρισθέντες οι οποίοι επέστρεψαν από το Λονδίνο, δύο από τη Φρανκφούρτη και ένας από το Εδιμβούργο. Το έκτο άτομο είχε επιστρέψει από το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα και βρισκόταν σε κατ’ κατ’ οίκον περιορισμό, αφού σε εργαστηριακή εξέταση στην οποία υποβλήθηκε κατά την άφιξη του, ήταν αρνητικός στον ιό. Λίγες μέρες μετά υποβλήθηκε σε εξέταση ιδιωτικά και τελικά ήταν θετικός.

Σε ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εξετάσεων είναι χαμηλός διότι αρκετά εργαστήρια δεν εργάστηκαν λόγω αργίας και συνεπώς δεν έγιναν πολλές δειγματοληψίες.

Τα έξι νέα κρούσματα αφορούν 5 άτομα τα οποία εντοπίστηκαν από σύνολο 337 διαγνώσεων σε επαναπατρισθέντες και 1 άτομο από σύνολο 54 διαγνώσεων που έγιναν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Από τα προγράμματα δειγματοληπτικών ελέγχων έγιναν 48 διαγνώσεις σε εργαζόμενους κομμωτηρίων, κουρείων, ινστιτούτων αισθητικής, κέντρων δερματοστιξίας και χώρων εστίασης, 39 διαγνώσεις σε μαθητές και προσωπικό σχολικών μονάδων και 153 διαγνώσεις στις ειδικές ομάδες μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

Έγιναν επίσης 124 εξετάσεις στα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και 44 διαγνώσεις από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, οι αριθμοί παραμένουν οι ίδιοι με χθες. Συνολικά 5 ασθενείς νοσηλεύονται με κορωνοϊό, εκ των οποίων 1 διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται τρεις ασθενείς, ο ένας εξ αυτών στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται συνολικά δύο ασθενείς, ένας διασωληνωμένος και ένας εκτός αναπνευστήρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button