ΤεχνολογίαΥγεία

Πιο ακριβής η διάγνωση καρκίνου του μαστού με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο ακριβής από τους γιατρούς στην ανίχνευση καρκίνου του μαστού μέσω μαστογραφιών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από την Google Health είχε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τους ακτινολόγους στην ανίχνευση καρκίνου του μαστού μέσω μαστογραφιών.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από τη λονδρέζικη εταιρεία DeepMind, που ιδρύθηκε από τον κυπριακής καταγωγής Ντέμη Χασάμπη και αγοράστηκε στη συνέχεια από την Google, το Κέντρο Imperial της οργάνωσης Cancer Research UK, το αμερικανικό πανεπιστήμιο Northwestern και το περιφερειακό νοσοκομείο Royal Surrey.

Οι υπεύθυνοι της μελέτης, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, δήλωσαν ότι αποδεικνύεται πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ακτινολόγους ώστε να κάνουν ακριβέστερες διαγνώσεις.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα είχε αναλογικά λιγότερες λανθασμένες θετικές και λιγότερες λανθασμένες αρνητικές διαγνώσεις από τους ακτινολόγους στο δείγμα των περισσότερων από 80.000 χιλιάδων γυναικών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες που συμμετείχαν στην έρευνα.

[Photo Credits: Getty Images]

Στην ομάδα των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο οι λανθασμένες θετικές διαγνώσεις από το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης ήταν κατά 1,2% λιγότερες σε σχέση με τις λανθασμένες διαγνώσεις των ακτινολόγων και οι λανθασμένες αρνητικές διαγνώσεις ήταν αντιστοίχως κατά 2,7% λιγότερες.

Τα αντίστοιχα ποσοστά στη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν κατά 5,7% και 9,4% καλύτερα για το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close