Κυπριακό

Χωρίς κάτι νεότερο για το Κυπριακό μετά την τριμερή στο Βερολίνο

Ξεκαθαρίστηκε η ΔΔΟ ως βάση λύσης, ενώ έγιναν εκ νέου δεσμεύσεις και επιβεβαιώσεις από τους δύο ηγέτες. Δέσμευση ΓΓ του ΟΗΕ για συμβολή, ώστε να τεθεί σε τροχιά η διαδικασία Άτυπης Πενταμερούς.

Στον ίδιο παρονομαστή φαίνεται πως βρίσκεται το Κυπριακό μετά και την τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο.

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συνάντηση υπό τη μορφή δείπνου με τον ΓΓ του ΟΗΕ τη Δευτέρας, 25 Νοεμβρίου 2019, στις 19:30 (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Κύπρου), στο ξενοδοχείο ‘Adler Kempinski’ της γερμανικής πρωτεύουσας, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.

Στην ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη λίγο πριν τις 23:00, διαφαίνεται πως υπήρξε συνεννόηση και θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική κατάληξη σε κάτι νεότερο από αυτά που ήδη γνωρίζουμε έως σήμερα.

UN Secretary General's Statement on Cyprus - 25.11.2019
Η ανακοίνωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο Βερολίνο της Γερμανίας. 25 Νοεμβρίου 2019. [Credits: UN]

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή και την αποφασιστικότητά τους για επίτευξη μιας διευθέτησης του Κυπριακού, βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του ΟΗΕ (1991).

Η παράγραφος 4 στο Ψήφισμα 716 (1991) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπως καταγράφηκε και ερμηνεύθηκε από τον τότε Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στην έκθεση S/21183 της 8ης Μαρτίου 1990, ορίζει τα εξής:

«Ενώ πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε όλα τα ομοσπονδιακά κυβερνητικά τμήματα και διοίκηση, θα πρέπει να αντανακλάται, μεταξύ άλλων, με διάφορους τρόπους:

  • Με την ανάγκη όπως το ομοσπονδιακό Σύνταγμα του κράτους της Κύπρου θα υιοθετείται και θα τροποποιείται με τη συναίνεση και των δύο κοινοτήτων,
  • Με την αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης,
  • Με διασφαλίσεις ούτως ώστε να εξασφαλισθεί ότι η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν θα μπορεί να υιοθετεί οποιαδήποτε μέτρα εναντίον των συμφερόντων μιας από τις κοινότητες, και
  • Με την ισότητα και τις ταυτόσημες εξουσίες και λειτουργίες των δύο ομόσπονδων πολιτειών.»

Τόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όσο και ο Τ/κ ηγέτης Ακιντζί συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλεπόμενο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων και πως το status quo είναι μη βιώσιμο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Επίσης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις καθώς επίσης και στο πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

«Ενόψει αυτών των συζητήσεων, συμφώνησα να επεκτείνω τις προσπάθειές μου για την επίτευξη των όρων αναφοράς που θα χρησιμεύσουν ως σημείο έναρξης για διαπραγματεύσεις με σταδιακή, ουσιαστική και προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων, όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο κ. Γκουτέρες ανέφερε ακόμη πως δεσμεύτηκε να διερευνήσει μαζί με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες δυνάμεις (σ.σ. Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο) τη δυνατότητα να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση πέντε και πλέον μελών του ΟΗΕ σε κατάλληλο στάδιο, τονίζοντας πως αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική.

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

oestaff

Το OnlinEpikairotita.com είναι μία ανεξάρτητη ενημερωτική ιστοσελίδα που παράγει πρωτογενές υλικό, αναδεικνύει απόψεις και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επικαιρότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close