Απόψεις

Η ιστορία του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών for dummies

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Το κράτος έχει τρεις εξουσίες. Την εκτελεστική, όπου αποτελείται ουσιαστικά από την κυβέρνηση, Πρωθυπουργό και υπουργούς. Την δικαστική, όπου ελέγχουν την συνταγματικότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης. Τρίτη την νομοθετική, όπου είναι οι πολίτες. Οι πολίτες εκλέγουν αυτούς που θέλουν να τους εκπροσωπούν στην βουλή, γι’ αυτό και ονομάζεται βουλή των αντιπροσώπων. Η μια εξουσία δεν δικαιούται να παρεμβαίνει στο έργο της άλλης, αλλά επιβάλλεται να ασκεί έλεγχο. Με λίγα λόγια η βουλή νομοθετεί, η εκτελεστική, εκτελεί τους νόμους και η δικαστική ελέγχει το κατά πόσο είναι σωστές οι αποφάσεις. Υπάρχει και ανεπίσημα μια τέταρτη εξουσία, τα ΜΜΕ. Με το ίδιο σκεπτικό, ότι και αυτά ελέγχουν τις εξουσίες, βοηθώντας τον πολίτη να σχηματίσει γνώμη, μέσα από τα ρεπορτάζ για το πολιτικό τοπίο.

Η λέξη διαπλοκή ακούστηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Αυτή η λέξη περιγράφει την κατάσταση στην οποία υπάρχουν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ κάποιων εξουσιών. Για να το εξηγήσω με απλά λόγια. Εάν εγώ είμαι υπουργός, και δίνω έργα του δημοσίου σε έναν εργολάβο, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μέτοχος σε ένα τηλεοπτικό μέσο, τότε αυτό ονομάζεται διαπλοκή. Εγώ δηλαδή τον πληρώνω με λεφτά του δημοσίου και αυτός ελέγχει την ενημέρωση για χάρη μου, με τρόπο που να επιτίθεται στους αντιπάλους μου και να με επευφημεί.

Ο Σύριζα αποφάσισε να κηρύξει ένα διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Καλώς κατά τη γνώμη μου. Αυτό που παραξένεψε πολλούς, ήταν το γεγονός οτι το έκανε για τέσσερις μόνο άδειες. Μέχρι σήμερα δεν πήραμε επαρκείς εξηγήσεις γι’ αυτό. Αποφάσισε να παρακάμψει το ΕΣΡ, όπου σύμφωνα με το Σύνταγμα μας, είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για να εκδίδει τηλεοπτικές άδειες και να ελέγχει την ποιότητα του τηλεοπτικού σκηνικού. Αντ1 και Alpha δεν κάνουν ενημερωτικές εκπομπές όλο το καλοκαίρι μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Η πρώτη σχέση διαπλοκής αρχίζει ήδη να φαίνεται. Από φόβο μη δεν τους δώσουν άδεια “έκλεισαν το στόμα τους”. Μέσα απο το διαγωνισμό προκύπτουν οι τέσσερις καναλάρχες. Ένας από αυτούς ο κύριος Καλογρίτσας…

Ο κύριος Καλογρίτσας είναι κουμπάρος του υπουργού υποδομών, του κύριου Σπίρτζη. Από τότε που έγινε κυβέρνηση ο Σύριζα, πήρε περισσότερα έργα από το δημόσιο, από όσα είχε πάρει εδώ και 30 χρόνια ως εργολάβος. Κάτι αρχίζει να φαίνεται στο βάθος του τούνελ. Όλοι οι υποψήφιοι καναλάρχες δίνουν το “πόθεν έσχες” τους για να ελεγχθεί στην γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Σύριζα. Όλοι θεωρήθηκαν νόμιμοι. Όμως ο Καλογρίτσας είχε ένα σωρό σκελετούς στην ντουλάπα. Από φοροδιαφυγή, μέχρι δάνειο εκατομμυρίων από την Attica bank, κάτι που απαγορεύεται πλέον στα χρόνια της κρίσης. Είχε επίσης βάλει ως εγγύηση κάτι βοσκοτόπια στην Ιθάκη τα οποία δεν φτάνουν το ένα εκατομμύριο. Και μάλιστα δεν είναι δικά του. Του τα δάνεισε ένας φίλος. Χεχε!

Για να μην μακρηγορώ, ο Σύριζα προσπάθησε να φτιάξει το δικό του κανάλι, βγάζοντας από τη μέση και άλλους για να έχει πιο ισχυρή φωνή. Αλλιώς είναι ένας στους 8 και αλλιώς ένας στους 4. Όλα τα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα για τον Καλογρίτσα, συν το πόσο ύποπτα έγινε ο διαγωνισμός, με τις κάμερες να δείχνουν ύποπτα πράγματα και συναλλαγές στο κτήριο που έγινε ο διαγωνισμός, έφεραν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Τώρα το μόνο που της έμεινε είναι να κλείσει κάποιους. Ίσως κρύβει και έναν κρυφό τζόκερ στο μανίκι της, Μαρινάκη ή Σαββίδη.

Και φτάνουμε στο χθες, όπου το Στε, θυμίζω δικαστική εξουσία, πρέπει να αποφασίσει εάν ο διαγωνισμός είναι συνταγματικός ή όχι. Αποφάσισαν αναβολή της διαδικασίας, κάτι το οποίο προκαλεί εντύπωση. Ο Σύριζα έπρεπε να θέσει αντιπρόεδρους στο Στε απο τον Ιούλη. Καθυστερεί. Γιατί? Κακές γλώσσες λένε οτι το κάνει για να ασκήσει πιέσεις στην απόφαση του Στε. Εαν ισχύουν όλα αυτά τότε μιλάμε για την πρώτη κυβέρνηση που προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να ελέγχει όλες τις εξουσίες, και τις τέσσερις! Εχοντας την πλειοψηφεία στη βουλή, ελέγχοντας την ενημέρωση και τους δικαστές, σαν κυβέρνηση θα έκανε οτι ήθελε. Το πιο αντιδημοκρατικό πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί.

Ο Τσίπρας εκτός από δημαγωγός πάει να εξελιχθεί σε Ερντογάν. Δημοκρατικά πήρε την εξουσία, αντιδημοκρατικά, με μικρά βηματάκια, το πάει για δικτατορία. Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται και αυτός μας παρουσιάζει τα δυσάρεστα νέα με δόσεις. Πότε το «όλοι ίδιοι είναι» ή το «βαριέμαι να ασχοληθώ» μας κάνουν απλά θεατές στην κλοπή δημοκρατικών μας δικαιωμάτων που έχουμε ως πολίτες, δικαιώματα που παππούδες μας έχυσαν αίμα για να έχουμε εμείς σήμερα. Αν συνεχιστεί αυτό μια μέρα θα είναι αργά. Και όπως οι τραγικές φαρσοκωμωδίες Πούτιν και Ερντογάν έγιναν πραγματικότητα, η αρρώστια δεν θα αργήσει να εξαπλωθεί και σε εμάς.

Του Σταύρου Μιχαλακάκου

Copyright © 2019 OnlinEpikairotita.com

Show More

Stavros Michalakakos

Σταύρος Μιχαλακάκος

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close