Απόψεις

Η «λύση» της «μη λύσης»

Είναι αδήριτη ανάγκη να αναζητήσουμε και να κατανοήσουμε τι προνοεί η λύση της «μη λύσης» του Κυπριακού, δηλαδή η διατήρηση της παρούσας κατάστασης.

Μας εξασφαλίζει την ασφάλεια και την εγγύηση ότι ο κυπριακός ελληνισμός θα επιβιώσει στο νησί μας ή μήπως η παρούσα κατάσταση εμπερικλύει πολλούς κινδύνους;

Καταρχάς, προνοεί την παρουσία τουρκικού στρατού που καμιά εσωτερική δύναμη, δε θα είναι σε θέση να τον εμποδίσει να προελάσει στις ελεύθερες περιοχές. Μαζί με τον τουρκικό ζυγό, παραμένουν και χιλιάδες έποικοι που αυξάνονται μέρα με τη μέρα, που ενδεχομένως να έχει ως συνέπεια τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού ολόκληρης της Κύπρου.

Η πλήρης οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό κίνδυνο. Επιπλέον, ο κίνδυνος για πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Τουρκία και κυριολεκτική τουρκοποίηση των κατεχομένων, θα ελλοχεύει, με καταστροφική συνέπεια την αφάνισή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μείζον θέμα, που απασχολεί όλους μας είναι το ‘περιουσιακό’. Με τη διατήρηση της «μη λύσης», κανένας πρόσφυγας δε θα επιστρέψει στο σπίτι του και οι περιουσίες τους θα αφανιστούν. Το νησί μας θα συνεχίσει να ζει ‘μοιρασμένο’, νοσταλγώντας το άλλο μισό του για 41 και επιπλέον χρόνια, αφού το 37% θα αποτελεί απώλεια πολέμου.

Τέλος, άλλοι μη προβλέψιμοι, επί του παρόντος κίνδυνοι, υφίστανται, λόγω του ότι η παρούσα κατάσταση, δεν είναι μια στατική κατάσταση, αντιθέτως, χειροτερεύει εις βάρος μας και μόνον. Παράλληλα, γεωπολιτικά, όσο στα κατεχόμενα μας εδάφη υπάρχουν 40.000 τουρκικά στρατεύματα, η Κύπρος θα αποτελεί «όμηρο» στα χέρια της Τουρκίας.

Είναι ευκόλως αντιληπτό ότι η επιλογή του συμβιβασμού, με τη διατήρηση της παρούσας κατάστασης, δεν είναι καθόλου ακίνδυνη, αν και έχουμε τη ψευδαίσθηση πως είναι.

Η επιλογή της «μη λύσης» αποτελεί μια κάκιστη επιλογή και λανθασμένα θεωρείται ως η δεύτερη καλύτερη λύση, από ένα μέρος των συμπατριωτών μας. Οι οποιεσδήποτε ανησυχίες, φοβίες και ανασφάλειες που υπάρχουν από την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι απόλυτα κατανοητές. Παρ’ όλα αυτά, η διατήρηση της κατάστασης αυτής, θα ήταν πηγή ακόμα μεγαλύτερων ανησυχιών.

Μόνο μία επιλογή πρέπει να αποτελεί στόχο όλων μας. Η λύση.

Αλλά, η σωστή λύση που θα ανατρέπει την κατοχή, θα διασφαλίζει την ειρήνη και συνάμα την ευημερία του νησιού.

Εγώ θέλω, εσύ;

Copyright © 2020 OnlinEpikairotita.com

Show More

Elizabeth Evangellou

Η Ελίζαμπεθ Ευαγγέλου σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close