I AM

DJ PARADISE: Καλός DJ είναι αυτός που παίζει για τον κόσμο

OnlinEpikairotita — Συνέντευξη με τον Χαράλαμπο Παραδεισιώτη, aka DJ PARADISE, που κρύβεται πίσω από τα μεγαλύτερα events της Κύπρου.

Αν δεν έτυχε να είσαι σε κάποιο από τα clubs που έπαιξε, σίγουρα θα έχεις πάει σε κάποιο από τα events που διοργανώνει με την “παρέα” του. Συναντήσαμε τον Χαράλαμπο Παραδεισιώτη aka DJ Paradise και μας μίλησε για όλα! Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, χιούμορ και αυτοσαρκασμό μας αποκάλυψε το πως ξεκίνησε, την πορεία του και πως κατάφερε “started from the bottom, now he is here” να παίζει πλέον στα μεγαλύτερα clubs της Κύπρου! Απολαύστε τον!

“I AM”… και παραμένω ο εαυτός μου, στα εύκολα και στα δύσκολα, στις επιτυχίες και τις αποτυχίες και προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε στιγμή.

Καλησπέρα Χαράλαμπε! Καλωσόρισες στο OnlinEpikairotita και στο Ι ΑΜ. Καταρχάς θα θέλαμε να μας πεις πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το DJing; Πώς έγινε η αρχή; Σε ενέπνευσε κάποιος ή ήταν δική σου αναζήτηση;

Γύρω στα 13-14 έβλεπα τον αδελφό μου να ασχολείται ερασιτεχνικά με το djing, μέσω προγραμμάτων στον υπολογιστή και μηχανημάτων που είχε αγοράσει. Βλέποντάς τον να ασχολείται με αυτό, μου τράβηξε το ενδιαφέρον και έτσι ξεκίνησα να το κάνω και εγω ερασιτεχνικά. Αρχικά σε κάποια πάρτυ φίλων όπου προσπάθησα να παίζω μουσικές που μου άρεσαν τότε, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που παίζω τώρα. (γέλια)

Πότε ήταν η πρώτη φορά που έπαιξες σε μεγάλο κοινό;

Σε μεγάλο κοινό έπαιξα για πρώτη φορά γύρω στα 17-18, σε διάφορα μικρά και μεγάλα clubs. Τότε έπαιζα τα πάντα. Να φανταστείς δεν είχα ιδέα τι έπαιζα. (γέλια)

Πότε το είδες πιο σοβαρά και αποφάσισες να το κυνηγήσεις; Το έκανες συνειδητά ή βγήκε στην πορεία;

Στα 17 – 18 μου, είχα κάνει τις πρώτες αγορές επαγγελματικών κονσολών και μηχανημάτων και άρχισα στο δωμάτιό μου να κάνω practise για ώρες, να ψάχνομαι μουσικά και να προσπαθώ να μπω στο “κύκλωμα”. Υπάρχει κύκλωμα, στο οποίο πρέπει να μπεις ώστε να ξεκινήσεις σιγά σιγά να παίζεις μουσική, αλλιώς ότι και να κάνεις στο σπίτι σου, αν δεν μπεις στο κύκλωμα, δεν θα παίξεις πουθενά μουσική. Στα 18 μου πήγα για σπουδές στην Αθήνα, όπου το κύκλωμα εκεί ήταν πολύ διαφορετικό, οπότε το practise συνέχισε για πάρα πολλά χρόνια. Θεωρώ ότι αυτό στην πορεία υπήρξε πολύ θετικό για μένα. Το γεγονός ότι άργησα να μπω στα μαγαζιά με ώθησε στο να κάνω πολλά χρόνια practise και “προπόνηση” και να καταφέρω να εξελιχθώ και να μάθω ακόμα περισσότερα.

Άρα θεωρείς ότι δεν αρκεί να είσαι απλά ένας καλός DJ για να μπεις στο χώρο. Χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Πρέπει να έχεις και τον τρόπο να μπεις στον χώρο.

Ναι. Πλέον με τα social media και το ότι μπορούμε να επικοινωνούμε όλοι μεταξύ μας από κάθε γωνιά του πλανήτη σου δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθείς πιο εύκολα.

Ο DJ PARADISE στον χώρο όπου έγινε η συνέντευξη, δείχνοντας μας μερικά κόλπα του DJing.

Μας είπες ότι ήσουν στην Αθήνα για σπουδές όπου ξεκίνησες να παίζεις σε κάποια clubs. Τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Κύπρο, έπαιξες και συνεχίζεις να παίζεις στα μεγαλύτερα bars και clubs. Φαντάζομαι όμως αυτό δεν ήρθε από τη μια μέρα στην άλλη. Τι χρειάστηκε για να φτάσεις μέχρι εκεί;

Στην Αθήνα στην αρχή δυσκολεύτηκα περισσότερο επειδή εκεί υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος που έβλεπαν τα μαγαζιά τους djs. Τους έβλεπαν περισσότερο ως μέσο στο να φέρουν κόσμο στα μαγαζιά τους και όχι για τη μουσική που παίζουν, τις μουσικές τους αναζητήσεις και τι προσφέρουν στο κοινό. Οπότε αυτό με είχε κρατήσει πίσω στο να εξελιχθώ. Εγώ προσπάθησα με δικούς μου τρόπους. Επέμενα πάντα στη μουσική μου, στον τρόπο που έπαιζα, αλλά και στα είδη μουσικής και στον εναλλασσόμενο τρόπο που δούλευα. Νομίζω σιγά σιγά μετά από χρόνια κατάφερα να κάνω κάποια πράγματα.

Είπες ότι στην Αθήνα τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά από την Κύπρο. Στην Κύπρο πώς έχουν τα πράγματα;

Στην Κύπρο είμαστε πιο μικρή κοινωνία. Οι djs είναι ακόμα πιο λίγοι, είναι κάπως πιο εύκολο να ανελιχθείς. Βέβαια στην Κύπρο δίνονται περισσότερες ευκαιρίες και από τους μαγαζάτορες και οι djs είναι πιο συνεργάσιμοι μεταξύ τους. Ήταν κάπως πιο εύκολο να ανελιχθώ σε κάποια μαγαζιά. Σίγουρα πάλι υπήρχαν δυσκολίες. Όμως μου δόθηκε η ευκαιρία 1-2 -3 φορές να δείξω κάποια πράγματα και μάλλον αυτό βοήθησε.

Άρα πέρα από το ταλέντο χρειάζονται κι άλλα πράγματα.

Ναι, Σίγουρα. Χρειάζεται ταλέντο, τύχη, γνωριμίες. Είναι όλα μαζί.

Πολλοί θεωρούν ότι η δουλειά του dj είναι κάτι εύκολο και ότι το μόνο που κάνει ένας dj είναι να βάζει τραγούδια στη σειρά. Τι απαντάς σε αυτούς; Τι κάνει ένα dj να ξεχωρίζει;

Κάποτε εγώ όταν έπαιζα, θεωρούσα ότι το πιο σημαντικό ήταν να είσαι ο καλύτερος τεχνικά και να μην κάνεις ούτε ένα λάθος. Πλέον εγώ θεωρώ ότι καλός dj είναι αυτός που βάζει τα τραγούδια που θέλει ο κόσμος. Το ζήτημα είναι να βλέπεις τον κόσμο, να αφουγκράζεσαι αυτό που θέλει και αυτό να παίζεις.

Τι αισθάνεσαι όταν παίζεις μπροστά σε χιλιάδες κόσμο;

Αισθάνομαι ότι πρέπει πρωτίστως να ικανοποιήσω αυτό τον κόσμο. Θέλω κάθε φορά που παίζω, να είναι μοναδική. Θέλω να πηγαίνουν σπίτι και να θυμούνται στιγμές, αναμνήσεις και τα τραγούδια που παίξαμε, τι έκαναν και τι ένιωσαν εκείνη τη στιγμή. Αυτό είναι για μένα μουσική και τα events μας.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις/εμπειρίες που έχεις να θυμάσαι; Κάποιες συνεργασίες/ events που συμμετείχες;

Η πιο δυνατή μου ανάμνηση είναι όταν κατάφερα, μέσω ενός διαγωνισμού στο διαδίκτυο, να βρεθώ στην O2 Arena και να ανοίξω για δύο συνεχόμενες βραδιές τη συναυλία του Drake και του The Weeknd στο Λονδίνο. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήμουν σε κατάθλιψη για 3 μήνες μετά (γέλια).

Μίλησε μας περισσότερο γι αυτή την εμπειρία. Πως τα κατάφερες;

Ήταν ένας διαγωνισμός στο Internet όπου κάθε dj έστελνε το dj set του. Μετά από ένα μήνα, όταν και εγώ είχα ξεχάσει ότι είχα λάβει μέρος στον διαγωνισμό, ανακοινώθηκε ότι ήμουν ο νικητής. Έκανα 2 μέρες να κοιμηθώ όταν μου το ανακοίνωσαν. Πήγα στο Λονδίνο, για δύο συνεχόμενες μέρες έπαιξα στην Ο2 Arena.Τι να πω; Δεν μπορώ να περιγράψω το πως ήταν. Και τα dj sets και τα VIP, ο χώρος, οι εισόδοι, η διοργάνωση ήταν όλα απίστευτα. Το μόνο που δεν κατάφερα ήταν να τους γνωρίσω. Ντάξει, οι άνθρωποι έχουν από 20 securities ο καθένας. (γέλια)

Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρεις στο μέλλον. Τώρα ας περάσουμε στη μουσική που παίζεις. Στα όλα σου τα events, παίζεις τα πάντα. Από παλιά ελληνικά, μέχρι κλασσικά ροκ και RnB. Έχεις, όμως, ιδιαίτερη αδυναμία στο classic rock και στις επιτυχίες των 90s. Τι γουστάρεις να παίζεις περισσότερο;

Μου αρέσει να παίζω τα καλύτερα τραγούδια από κάθε είδος μουσικής!

Άρα θεωρείς ότι ένας dj δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξέρει ένα μόνο είδος μουσικής;

Είχα φτάσει σε ένα σημείο να είμαι καθαρά RnB DJ. Το έλεγα και το δήλωνα φανατικά. Όταν είδα και στο εξωτερικό διάφορους DJs, μεγάλα ονόματα, να παίζουν όλα τα είδη μουσικής, το λεγόμενο open format set, που πήγαιναν από rnb σε pop, rock, funk και soul, ήθελα να το υιοθετήσω στα δικά μας δεδομένα, στα κυπριακά και τα ελληνικά. Οπότε άρχισα σε κάποια events μας, είτε σε RnB είτε σε άλλα πιο mainstream, να υιοθετώ όλα αυτά τα είδη μουσικής. Αλλά πάντοτε με ένα δικό μου τρόπο, προσπαθώντας να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους οι εναλλαγές.

Εσένα τι μουσική σου αρέσει να ακούς; Αν μπούμε στο αυτοκίνητο σου τι μουσική θα παίζει;

Θα παίζει κάποια αγαπημένα ροκ κομμάτια από ροκ μπάντες που μου αρέσουν και φυσικά… Μελισσούλες!!! (γέλια)

Ο DJ PARADISE με το καπέλο του Living Color Festival, στο οποίο και θα παίξει τη μουσική του την ίδια μέρα με τους Dimitri Vegas & Like Mike.

Ποια ήταν η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει και τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με το djing ή κάνουν ήδη τα πρώτα τους βήματα;

 

Η καλύτερη συμβουλή που μου δόθηκε ήταν όταν ξεκίνησα το ghetto funk, από ένα πολύ καλό μου φίλο και μεγάλο όνομα στο χώρο, που μου είπε: “Όταν κάνεις το revolution μετά να κάνεις το evolution”. Πρώτα να κάνεις την επανάσταση και μετά την εξέλιξη. Νομίζω καταφέραμε την εξέλιξη, τώρα πρέπει να κάνουμε την μετεξέλιξη της εξέλιξης.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από το DJing, ασχολείσαι και με τη διοργάνωση events, τα οποία “σκίζουν” όπου κι αν γίνονται στην Κύπρο. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς και με αυτό το κομμάτι; Ένιωθες ότι έλειπε κάτι από τη διασκέδαση της Κύπρου; Τι ήθελες να προσθέσεις σε αυτή;

Ένιωσα τη συγκεκριμένη περίοδο ότι δεν υπήρχε κάτι που να με ολοκληρώνει και να με εκφράζει πλήρως ως προς τα μουσικά μου στοιχεία, τον τρόπο και τη μουσική που ήθελα να παίζω, αλλά και κάποια πράγματα στη διοργάνωση και στα theme events. Έτσι αποφάσισα να κάνω κάτι από εμένα. Μαζί με όλους μου τους συνεργάτες, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε κάποια events, το ghetto funk και το rocka rolla. Το καθένα είναι διαφορετικό, έχει διαφορετικό music selection και διαφορετική οργάνωση, ενώ κάνουμε και κάποια theme events. Αυτό που θέλουμε, είναι να προσφέρουμε στον κόσμο κάθε φορά κάτι ξεχωριστό. Το κάθε ένα έχει διαφορετική μουσική, διαφορετική αρχή, μέση και τέλος.

Ποια τα σχέδια σου για το μέλλον;

Το πιο σημαντικό είναι να μπορώ και να συνεχίσω να προσφέρω διασκέδαση στον κόσμο. Να παίζω τη μουσική που αγαπά και θέλει. Σημαντικό για ένα DJ δεν είναι να παίζει τη μουσική που αυτός γουστάρει και πιστεύει ότι είναι το εναλλακτικό, το καλύτερο και το πιο “ψαγμένο”. Εμείς θέλουμε άτομα να χορεύουν, να χαμογελούν, να περνούν καλά και να ξεχνούν για εκείνες τις λίγες ώρες τα προβλήματά τους.

Μίλησέ μας και για τη συμμετοχή σου στο Living Color Festival το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.

Θα εμφανιστώ το Σάββατο το απόγευμα, την μέρα που θα παίξουν οι Dimitri Vegas και Like Mike. Νομίζω, και όπως φαίνεται και από την διοργάνωση άλλωστε, δεν έχει ξαναγίνει κάτι αντίστοιχο στην Κύπρο. Δεν είναι μόνο η μουσική, αλλά και τα live arts και όλα όσα θα συμβούν στο χώρο του φεστιβάλ. Σας περιμένουμε όλους. Θα είναι κάτι μοναδικό και πρωτόγνωρο για το κοινό της Κύπρου.

Ευχαριστούμε πολύ Χαράλαμπε! Καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες!

Συνένετευξη: Άντρη Τάσου

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button