I AM

Νεκταρία Παναγή: Στις δύσκολες στιγμές επιλέγω να συνεχίζω πιο δυνατά

Η Νεκταρία Παναγή, η οποία θα γίνει η πρώτη Κύπρια αθλήτρια που θα αγωνιστεί την στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο αγώνισμα του Μήκους, παραχωρεί συνέντευξη στο ‘I AM’ του OnlinEpikairotita.

Αυτή την εβδομάδα βάλαμε τα αθλητικά μας (όχι και στην κυριολεξία) και συναντήσαμε την Νεκταρία Παναγή στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ, όπου προετοιμαζόταν για τους Παγκόσμιους Αγώνες του Λονδίνου που διεξάγονται αυτές τις μέρες. Την ίδια ώρα που κάποιοι από εμάς αναζητούμε δικαιολογίες, για να δικαιολογήσουμε όσα θέλουμε να κάνουμε και δεν τολμούμε, η Νεκταρία συνδυάζει εξίσου πετυχημένα τον Πρωταθλητισμό και τις σπουδές της. Μια πολύ όμορφη συζήτηση on και off the record, με μια εξαιρετική αθλήτρια, πρότυπο ήθους και επιμονής.

“I AM”… αθλήτρια στο άλμα σε μήκος και προσπαθώ να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κάθε φορά, σε κάθε αγώνα, για να εκπροσωπώ και να αντιπροσωπεύω όσο καλύτερα γίνεται τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και την χώρα μου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ό,τι κάνω το κάνω με αγάπη, πάθος και πίστη

Καλησπέρα Νεκταρία. Σε καλωσορίζουμε στο Onlinepikairotita και το “Ι am”. Μίλησε μας, καταρχάς, για τη σχέση σου με το στίβο. Πότε κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με το άλμα εις μήκος; Σε παρότρυνε κάποιος ή προέκυψε στην πορεία;

Σας χαιρετίζω και εγώ με τη σειρά μου και σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η αρχή και η πρώτη επαφή με το άλμα εις μήκος έγινε όταν ήμουν τετάρτη δημοτικού, με την επιλογή μου τότε από τον δάσκαλο της γυμναστικής του σχολείου και την ένταξη μου στην ομάδα στίβου του σχολείου. Παράλληλα ξεκίνησα δειλά δειλά τις προπονήσεις και εκτός σχολείου. Πρωταθλητισμό, όμως, κάνω τα τελευταία εννιά χρόνια.

Η στροφή σου στον πρωταθλητισμό πώς ήρθε;
Έγινε όταν έφυγα από τη Λάρνακα, από το σπίτι μου, για να έρθω για σπουδές στη Λευκωσία. Τότε ξεκίνησε η συνεργασία μου με τον ομοσπονδιακό προπονητή, τον Γιώργο Σκέντε και συνεχίζουμε μαζί μέχρι και σήμερα.

Ποιες είναι οι πιο δυνατές αναμνήσεις – εμπειρίες που είχες μέχρι σήμερα στους αγώνες σου;
Η πιο δυνατή εμπειρία ήταν το χρυσό μετάλλιο στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην Τουρκία το 2013. Εκείνες οι στιγμές είναι ακόμα πολύ έντονες στο μυαλό μου. Αλλά και η φετινή στιγμή όταν εντάχθηκα στην Εθνική Ομάδα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ήταν μια πολύ σπουδαία στιγμή για μένα, με πολύ δυνατά συναισθήματα.

Το γεγονός ότι οι γονείς σου είναι πρόσφυγες, είχε ιδιαίτερη αξία για σένα όταν πανηγύρισες το χρυσό μετάλλιο στην Τουρκία;

Ο πατέρας μου είναι από την Άχνα και τώρα διαμένουμε στο Δασάκι, οπότε είμαστε και δίπλα στα κατεχόμενα. Όσο κι αν δεν το θέλουμε η προσφυγιά είναι βαθιά ριζωμένη μέσα στην καρδιά μας και αναπόφευκτα ήταν ένα επιπλέον κίνητρο για να κερδίσω τον αγώνα.

Τι είναι αυτό που κάνεις για να ισορροπείς καθημερινή ζωή και πρωταθλητισμό; Πώς είναι το πρόγραμμά σου;
Σίγουρα το πρόγραμμά μου δεν είναι πολύ ευέλικτο αλλά δεν θεωρώ ότι στερούμαι κάτι. Εφόσον το θέλω, το αγαπώ, η επιλογή μου είναι συνειδητή και το κάνω επειδή θέλω να το κάνω. Άλλωστε δεν το κάνεις αν δεν το αγαπάς.

Η Νεκταρία Παναγή κατά τη διάρκεια της προπόνησης της στο ΓΣΠ. [Photo Credits: Zoe Panayi/OnlinEpikairotita]

Ο αθλητισμός “επιβάλλει” θυσίες. Ένιωσες να έχεις στερηθεί πράγματα; Την περίοδο που άλλοι συνομήλικοί σου βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν, εσύ πρέπει να ακολουθείς αυστηρό πρόγραμμα.

Σίγουρα είναι στιγμές,πολύ μικρές που λες “εγώ τώρα πρέπει να πάω πάλι στο γήπεδο, πρέπει πάλι να κάνω προπόνηση και αυτό το απόγευμα και το άλλο απόγευμα’”. Αλλά είναι μικρές αυτές οι στιγμές. Γενικά, όμως, είναι αυτό που είπα πριν. Αν αγαπάς αυτό που κάνεις, δεν νιώθεις ότι στερείσαι πράγματα.

Υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκες ευάλωτη και είπες «εδώ ήταν, σταματώ»;
Φυσικά υπήρξαν. Ο δρόμος για ένα αθλητή στίβου είναι μοναχικός, δεν είναι μια ομάδα, οπότε πρέπει μόνος του να τα φέρει σε μια σειρά και να στηρίξει τον εαυτό του ψυχολογικά. Για να έρθουν επιτυχίες υπάρχουν πάρα πολλές δύσκολες στιγμές, πολλές αποτυχίες, πολλοί τραυματισμοί και εκεί είναι που λες ή σταματάω ή συνεχίζω πιο δυνατά.Εγώ επέλεξα και επιλέγω το δεύτερο.

Γνωρίζουμε ότι, σπούδαζες και κατάφερες να τελειώσεις με επιτυχία το πτυχίο και το μεταπτυχιακό σου στη Δημοτική Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έπρεπε να ανταπεξέλθεις και στο σκληρό πρόγραμμα του πρωατθλητισμού. Πώς ήταν η περίοδος αυτή για σένα;

Σίγουρα ήταν μια δύσκολη περίοδος, αλλά δεν ήταν και ποτέ πολύ εύκολα τα πράγματα. Δύσκολες στιγμές ήταν όταν έπρεπε να κάνω την πρακτική μου για το πτυχίο σε σχολείο, οπότε χάθηκαν όλες οι πρωινές προπονήσεις και έπρεπε κάπως να καλύψουμε τα κενά αλλά και όταν έπρεπε να κάνω τις έρευνές μου για το μεταπτυχιακό μου. Η αλήθεια είναι ότι τώρα ξεκινώ και το διδακτορικό μου.

Συγχαρητήρια και Μπράβο για τη δύναμη και την επιμονή σου!

Ευχαριστώ και εύχομαι πραγματικά να συνεχίσουν να είναι όλα σε μια σειρά, σε ένα πρόγραμμα. Εύχομαι να τα καταφέρω.

Ο κλάδος των σπουδών που επέλεξες έχει να κάνει με τη συνέχεια σου μετά τον πρωταθλητισμό, την επαγγελματική σου αποκατάσταση;

Η μαθηματική παιδεία (Σ.Σ. έχει κάνει πτυχίο στη Δημοτική Εκπαίδευση και μεταπτυχιακό στη Διδασκαλία των Μαθηματικών) είναι ένας κλάδος που μου αρέσει πάρα πολύ. Το έκανα επειδή ήθελα να το κάνω και όχι τόσο για την επαγγελματική μου αποκατάσταση, αλλά κυρίως για τη σχέση μου με τα παιδιά και την αγάπη μου για τα Μαθηματικά.

[Photo Credits: Zoe Panayi/OnlinEpikairotita]

Φαντάζομαι ότι στην πορεία σου μέχρι τώρα υπήρξαν και αποτυχίες αλλά και τραυματισμοί. Τι σου έδινε και τι σου δίνει ακόμα δύναμη να συνεχίζεις με το ίδιο πάθος και την ίδια δίψα;

Σίγουρα αν η οικογένειά μου, ο σύντροφός μου αλλά και ο προπονητής μου δεν ήταν στο πλευρό μου τίποτα δεν θα ήταν εύκολο. Αυτό είναι η δύναμή μου, οι άνθρωποι που είναι κοντά μου και μου δίνουν δύναμη στις μη καλές μου στιγμές και στις άσχημες μέρες.

Στην Κύπρο υπάρχει η αντίληψη που λέει πως η Πολιτεία δε δίνει την απαραίτητη στήριξη προς αθλητισμό, όπως θα έπρεπε. Εσύ ένιωσες να μη λαμβάνεις στήριξη;

Η αλήθεια είναι ότι στήριξη υπάρχει, εν μέρει. Υπάρχουν όμως πάρα πολλά περιθώρια βελτίωσης. Η πολιτεία, ο ΚΟΑ και η ΚΟΕΑΣ πρέπει να κοιτάξουν λίγο περισσότερο τους αθλητές. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξή τους, την ΟΠΑΠ Κύπρου και την Adidas Κύπρου και να τονίσω ότι η στήριξη στην προσπάθεια των αθλητών είναι πολύ απαραίτητη.

Είναι αρκετή η οικονομική υποστήριξη;

Η στήριξη αυτή πρέπει να αφορά όλους τους τομείς: στο οικονομικό και ψυχολογικό κομμάτι, στην προβολή των αθλητών, στην πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στην αποθεραπεία του αθλητή.

Ακόμα και ένα μπράβο, αλλά και αυτό να μην έρχεται μόνο στις καλές στιγμές των αθλητών που όλοι τρέχουν να δώσουν συγχαρητήρια και να βγάλουν φωτογραφίες.

Ναι, γιατί για να φτάσει ένας αθλητής μέχρι εκεί, κανείς δεν γνωρίζει τι έχει προηγηθεί και τι προσπάθεια έχει καταβάλει.

Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα κατέρριψες 2 φορές το ατομικό σου ρεκόρ, με άλμα στα 6,66 που σου έδωσε και την είσοδο στους Παγκόσμιους Αγώνες του Λονδίνου που θα γίνουν την ερχόμενη βδομάδα (Σ.Σ. 4 – 13 Αυγούστου). Πώς ήταν αυτή χρονιά για σένα;

Δεν ήταν εύκολη χρονιά, είχα και ένα τραυματισμό τον Φεβρουάριο. Δούλεψα όμως πάρα πολύ, τοσο τις προηγούμενες χρονιές όσο και αυτή τη χρονιά. Αυτά τα μέτρα είναι στα πόδια μου και ευτυχώς μου βγήκαν πριν το deadline για το Παγκόσμιο.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχεις σε Παγκόσμιους Αγώνες;

Ναι είναι η πρώτη φορά και αν δεν κάνω λάθος είναι και η πρώτη φορά που η Κύπρος εκπροσωπείται στο άλμα σε μήκος. Είμαι πολύ χαρούμενη και πολύ αισιόδοξη που πάω εκεί. Εύχομαι όλα να πανε καλά και να παρουσιαστώ έτοιμη να κάνω τις επιδόσεις μου.

Σου το ευχόμαστε ολόψυχα και πιστεύουμε ότι θα δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Τι είναι αυτό που σε ωθεί στο να ξεπερνάς τα όρια σου και να θέτεις νέους στόχους κάθε φορά;

Έμαθα, τόσα χρόνια στον αθλητισμό, να έχω αυτοπεποίθηση, να είμαι συγκεντρωμένη και να διαχειρίζομαι τις καταστάσεις που έχω μπροστά μου. Μέσα από τους αγώνες, μέσα από τα χρόνια προετοιμασίας κατάφερα να τα φέρω εις πέρας, να ξεπερνώ τα όρια μου και να θέτω καινούριους στόχους κάθε φορά.

Τόσο στο Λονδίνο, όσο και στο Ρίο βρέθηκες μια ανάσα πριν τη συμμετοχή σου στους Ολυμπιακούς. Είναι ο μεγάλος στόχος οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020;

Είναι ο μεγάλος στόχος. Φυσικά και είναι. Δε θα μπορούσα να μην τον έχω σαν στόχο. Έχω ακόμα 3 χρόνια να δουλέψω μέχρι την Ολυμπιάδα. Γεροί να είμαστε…

Στις εγκαταστάσεις του ΓΣΠ, όπου συναντήσαμε τη Νεκταρία Παναγή κατά τη διάρκεια της προπόνησής της. [Photo Credits: Zoe Panayi/OnlinEpikairotita]

Τι θα συμβούλευες τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον Πρωταθλητισμό σήμερα;

Αυτό που λέω πάντα είναι ότι όταν αγαπάς τον αθλητισμό, προσπαθείς πάντα να ανταπεξέλθεις και να ξεπεράσεις τα εμπόδιά που θα έρθουν μπροστά σου. Αν οι νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με τον Πρωταθλητισμό, βάζουν πρόγραμμα και έχουν επιμονή μπορούν να τα συνδυάσουν τόσο με το σχολείο, όσο και μετέπειτα με τις σπουδές και όλα θα πάνε καλά.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου και ποια τα όνειρά σου για το μέλλον;

Τώρα βλέπω το Παγκόσμιο. Φέτος έχουμε και την Παγκόσμια Πανεσπιστημιάδα που είναι στην Ταϊπέι, τέλος του Αυγούστου. Θέλω να κάνω δικό μου το Παγκύπριο ρεκόρ που είναι 6,80 και να κάνω αθλητισμό για όσο με ευχαριστεί, για όσο με γεμίζει και για όσο είμαι υγιής. Για να μπορώ να εκπροσωπώ την Κύπρο επάξια στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Ευχαριστούμε πολύ Νεκταρία. Καλή επιτυχία στους αγώνες σου!

Συνέντευξη: Άντρη Τάσου / Ζωή Παναγή
Γενική Επιμέλεια: Ζωή Παναγή

Antri Tasou

Σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button