I AM

Πίστεψε σε ό,τι γουστάρεις!

Δεν πετυχαίνουν πάντα οι πιο έξυπνοι, γιατί και η ευφυΐα αν την αφήσεις ακατέργαστη θα σε «εκδικηθεί». Δεν πετυχαίνουν, όμως, ούτε οι πιο τυχεροί, αφού την τύχη σου την καθορίζεις αποκλειστικά εσύ.

Ακόμη κι αν έχεις γεννηθεί ο πιο ταπεινός μοιρολάτρης, η μοίρα εσένα περιμένει να την κινητοποιήσεις. Ξεγέλασέ την, λοιπόν, φέρε τα κάτω πάνω, εκεί που σου ετοιμάζει κάτι, γύρισε την παρτίδα ανάποδα. Και πού θα πάει; Θα σε ακολουθήσει η ρημάδα!

Αυτοί που στο τέλος τα καταφέρνουν είναι όσοι επιμένουν και υπομένουν. Επιμένουν να ακολουθούν το μυαλό ή την καρδιά τους – ό,τι πιστεύουν πως είναι καλύτερο για τους ίδιους.

“Η πραγματικότητα μπορεί να καταστρέψει το όνειρο. Γιατί να μην μπορεί και το όνειρο να καταστρέψει την πραγματικότητα;” (Τζορτζ Μουρ)

Και θα αναρωτιέσαι: Τι είναι επιτυχία; Τα λεφτά, η δημοσιότητα, η αναγνώριση;

Όχι, όχι, όχι Αρνούμαι!  Επιτυχία δεν είναι ο φουσκωμένος τραπεζικός λογαριασμός ούτε το να σε μάθει μέχρι και ο μανάβης της δίπλα γειτονιάς ή να σε ακολουθούν χιλιάδες στο Ίνσταγκραμ. Το θέμα είναι να σε ακολουθήσουν χιλιάδες στη ζωή.

Επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που πραγματικά «γουστάρεις», να το κάνεις τόσο καλά που να το γουστάρεις ακόμα περισσότερο, να το γουστάρουν κι αυτοί που δεν το γούσταραν ποτέ.  Να λεν «καλά, τι τον παθιάζει τόσο σε αυτό που κάνει;».

Δεν σηκώνει να κλάψω. Δεν θα πω ότι η προηγούμενη γενιά μάς στέρησε το δικαίωμα στο όνειρο, στο πάθος, στην επιτυχία. Δεν μας το πήρε κανείς. Μόνοι μας το στερήσαμε στον εαυτό μας, όσοι πάψαμε να ελπίζουμε, να ονειρευόμαστε, να σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Μείναμε να κοιτάζουμε παθητικά και στην πρώτη δυσκολία που βρήκαμε ή και μόνοι μας δημιουργήσαμε είπαμε «άσ’το ρε συ, δεν είναι για μένα. Πού να τρέχω τώρα;». Μόνοι μας το αφήσαμε.

Όχι όμως όλοι μας. Νέοι, που δεν υπολόγισαν τις «κακές» οικονομικές συνθήκες, την απάθεια των άλλων, αυτών που προσπάθησαν να τους «σταματήσουν», να τους «συνετίσουν» , να προλάβουν την… «τρέλα» τους, επέμειναν στο δικό τους όνειρο. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Φτάνει που το κυνήγησαν. Αν ακόμη δεν τα κατάφεραν, μόνο η προσπάθειά τους να φτάσουν εκεί, είναι ίσως και η μεγαλύτερη επιτυχία. Αυτούς τους νέους θέλουμε να γνωρίσουμε, να προβάλουμε την «τρέλα» τους, να μάθουμε από την επιμονή τους.

Αν ο φόβος της αποτυχίας μεγαλώνει μέσα σου, μην τον αφήσεις να γιγαντωθεί. Άσ’τον εκεί, μικρό και αδύναμο, να μην μπορεί να σε αγγίξει. Απλά για να σε κάνει δυνατό, να σου υπενθυμίζει πως αν δεν παλέψεις, αν δεν κυνηγήσεις, αν δεν πέσεις για να ξανασηκωθείς, αν δεν κουραστείς γι’αυτό που αγαπάς, αυτός θα είναι εκεί, να καραδωκεί, έτοιμος να σε δει να πέφτεις με την πρώτη ευκαιρία. Για να τραφεί από σένα, να μεγαλώσει και να σε κυριεύσει. Μην τον αφήσεις λοιπόν, δεν είναι πιο δυνατός από σένα. Η δύναμη είναι μέσα σου, μέσα μου, μέσα μας. Ας χτίσουμε το δικό μας αύριο, με τρόπο που να ‘ναι μόνο δικό μας, ολόδικό μας

Γιατί τι θα κάναμε στη ζωή αν συνεχώς σκεφτόμασταν την αποτυχία; Δε θα ζούσαμε. Το ζήτημα δεν είναι το αδιέξοδο. Ναι, είναι γεγονός, ζούμε σε μια εποχή που μαγνητίζεται από αδιέξοδες αποφάσεις, επιλογές που οδήγησαν στο τέλμα, δρόμοι που πάνω τους μετρήσαμε χιλιόμετρα για να καταλήξουν σε γκρεμούς και θάλασσες. Το ζήτημα είναι να κτίσουμε γέφυρες, να μπούμε στα βαθιά. Η επιμονή λοιπόν μας φωτίζει το δρόμο. Αν ο δρόμος τελικά ήταν σφαλερός, πάρ’ τον πάλι από το τέλος και στρίψε κάπου στη μέση.

Θα σε περιμένουν άλλοι δρόμοι, εκατό παρακλάδια έτοιμα να τα εξερευνήσεις και να πετύχεις. Και κάθε χιλιόμετρο που θα διανύεις θα αποτελεί ένα βαρύ και φορτωμένο εμπειρίες εφόδιο στη φαρέτρα σου. Θυμήσου τον εαυτό σου στο νηπιαγωγείο, θυμήσου ότι νόμιζες πως μπορείς να πετάξεις, να ταξιδέψεις όπου θέλεις, να γίνεις υπερήρωας… Μη συμβιβάζεσαι στα καλούπια, μη φλερτάρεις με το χώμα. Αν οι δυνατότητές σου είναι για περισσότερα ο βάλτος δεν είναι ο τόπος σου. Η περίοδος είναι σκοτεινή, δεν είναι ψέμα. Έχουμε όλοι στα χέρια μας ένα μικρό κερί. Ας το ανάψουμε.

Νέα σειρά συνεντεύξεων, “I AM”, έρχεται στο OnlinEpikairotita.com!

Επιμέλεια κειμένου: Αντρέας Μαλάης

Antri Tasou

Σπούδασε στη Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Πολιτική.

Zoe Panayi

Η Ζωή Παναγή είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος. Σπουδές Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button