Συνεντεύξεις

Original Minds: Από τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο

Δύο νέοι θέλουν να κάνουμε αποσύνδεση από τα λάθη του παρελθόντος και επανασύνδεση με όλα εκείνα που έφεραν τον άνθρωπο σε αυτό που είναι σήμερα.

Από τότε που άρχισαν να αναδύονται τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μία νέα εποχή επικοινωνίας μπήκε στη ζωή των ανθρώπων. Η ένταξη σε διάφορες διαδικτυακές κοινότητες αλλά και η ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών έγινε ένα με την καθημερινότητα μας. Μία από αυτές της κοινότητες είναι το ‘Original Minds’, το οποίο ξεκίνησα να παρακολουθώ περισσότερο κατά τη διάρκεια των περιορισμών κυκλοφορίας στη χώρα μας λόγω της πανδημίας.

Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι ότι εστιάζει στον άνθρωπο για τον άνθρωπο (by the people, for the people) και πιστεύει πραγματικά στην αλλαγή. Πρόκειται για μία σελίδα που μας παρακινεί να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και επαγγελματίες μέσα από καθημερινά παραδείγματα  προσφέροντας λύσεις και την αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Η φιλοσοφία του Original Minds βασίζεται στην αποσύνδεση από τα λάθη του παρελθόντος και στην επανασύνδεση με όλα εκείνα που έφεραν τον άνθρωπο σε αυτό που είναι σήμερα, ενώ τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν είναι η καθοδήγηση, η καινοτομία, η κινητοποίηση και η εκπαίδευση.

Το Original Minds δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου από τους Sergiu Popescu (ή αλλιώς Serj) και Αβραάμ Θεμιστοκλέους, δύο νέους με διαφορετικό υπόβαθρο και γνώσεις αλλά με κοινό όραμα για ένα καλύτερο μέλλον. Μέσα από μία πολύ όμορφη συζήτηση που είχα μαζί τους, μέσω διαδικτύου, ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι οραματίζονται ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι θα έχουν αναπτύξει και καθιερώσει συνήθειες και πρακτικές οι οποίες θα βοηθήσουν ολόκληρη την ανθρωπότητα. Είτε αυτές αφορούν την εκπαίδευση, είτε την επιχειρηματικότητα.

Η σελίδα του Original Minds στο Facebook. [Photo Credit: OnlinEpikairotita]
Προς το παρόν, διαθέτει σελίδες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ενώ στα σχέδια των δημιουργών είναι η σύσταση μίας εταιρείας η οποία θα ασχολείται με διαδικτυακές και όχι μόνο υπηρεσίες, έχοντας πάντα ως γνώμονα ότι μία επιχείρηση δεν εξαρτάται μόνο από τις πωλήσεις αλλά και την βιωσιμότητα του πλανήτη. Η ενθάρρυνση άλλων εταιρειών να γίνουν φιλικές προς το περιβάλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και πιο ωφέλιμες προς την κοινωνία αλλά και δωρεάν εκπαιδευτικά μαθήματα.

Πώς προέκυψε η ιδέα

 Η ιδέα προϋπήρχε αρκετό καιρό πριν αλλά όλα άρχισαν το 2019 και επιταχύνθηκαν λίγο πριν εισβάλει στη ζωή μας ο κορωνοϊός. Οι δύο δημιουργοί αλληλοσυμπληρώνονται και συνεισφέρουν παραγωγικά, ο ένας στο κοινωνικό κομμάτι (Αβραάμ) και ο άλλος στο τεχνολογικό κομμάτι (Serj).

«Βιώνοντας όλα αυτό το πέρασμα του COVID-19 είδαμε να αυξάνεται ραγδαία η διαδικτυακή κίνηση και κατανάλωση (online media consumption) καθώς επίσης τα περιεχόμενα του διαδικτύου όπως βίντεο, ήχος και περιεχόμενο κειμένου», είπαν και εξήγησαν ότι μέσα από τη δική τους σελίδα ξεκίνησαν με σκοπό να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους να βρουν τον δρόμο τους και να αναπτυχθούν τόσο οι ίδιοι προσωπικά όσο και η επιχείρησή τους.

Οι άνθρωποι πίσω από το Original Minds

Και οι δύο γεννήθηκαν στο εξωτερικό, ο Sergiu στη Μολδαβία και ο Αβραάμ στη Γερμανία. Όταν ήρθαν στην Κύπρο δεν μιλούσαν καθόλου ελληνικά και αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες αλλά αυτό δεν τους πτόησε. Ο ένας ακολούθησε τον δρόμο της τεχνολογίας και ο άλλος του ανθρώπου και της φύσης.

«Μεγάλωσα στην Μολδαβία. Στην Κύπρο ήρθα όταν ήμουν μόλις 10 ετών. Στην αρχή δεν ήξερα καθόλου ελληνικά και τα αγγλικά μου δεν ήταν και τόσο καλά. Όταν ήμουν 11 ετών, έμαθα να γράφω αλγόριθμους για να δημιουργώ λύσεις μέσα από τις μαθηματικές πράξεις», είπε ο Serj.

[Photo: Personal Archive]

Η σχέση του με την τεχνολογία ξεκίνησε μέσω του Αλέξανδρου Παπουνίδη, ενός πολύ καλού του φίλου και προγραμματιστή λογισμικού (software developer), ο οποίος τον βοήθησε να αναπτύξει ένα διαφορετικό δομημένο τρόπο σκέψης αλλά και νοητικής πρακτικής. «Με βοήθησε να αγαπήσω και να αντιλαμβάνομαι τόσο τον προγραμματισμό, αλλά και το πως δουλεύει ο αλγόριθμος, έτσι ώστε να μπορώ να  χρησιμοποιώ την τεχνολογία για να βοηθάω τον κόσμο.» είπε ο Serj.

Η αυτοεξέλιξη και το deliberate practice mindset, δηλαδή, η συνεχής εξάσκηση και επανάληψη θετικών σκέψεων και εφαρμόσιμων πράξεων είναι ανάμεσα στα πράγματα που τον συνεπαίρνουν. «Χρησιμοποιώ και καλλιεργώ συνεχώς το pattern recognition, που σημαίνει να μπορώ να αναγνωρίσω μοτίβα και πρότυπα, δίνοντας έμφαση να αναπτύξω λύσεις απόδοσης προς το άτομο, μέσα από δημιουργικές και τεχνολογικές λύσεις βασισμένες στην χρήση δεδομένων (data).» πρόσθεσε.

Ο Αβραάμ έχει διπλή καταγωγή. Ο πατέρας του είναι Κύπριος και η μητέρα του Γερμανίδα. Στην Κύπρο ήρθε όταν ήταν 7 ετών και εγκαταστάθηκε σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κύπρου, όπως χαρακτήρισε την Ορόκλινη της Λάρνακας. «Στην αρχή δεν μιλούσα καθόλου ελληνικά, αλλά στην πορεία όλα βρήκαν τον δρόμο τους», είπε.

O Αβραάμ Θεμιστοκλέους παρέα με ένα σκύλο ντόμπερμαν. [Photo: Personal Archive]

Την παιδική του ηλικία δεν την έζησε όπως θα άρμοζε για ένα παιδί, αφού είχε υποστεί μπούλινγκ και δεν είχε αρκετούς φίλους, εξομολογήθηκε. «Η μητέρα μου αποφάσισε να μου χαρίσει ένα σκυλάκι έτσι ώστε να μην νιώθω μόνος μου και να έχω παρέα. Αυτό πέτυχε αρκετά, τα ζώα είναι αγάπη και κατανόηση μπορεί να σου αλλάξουν τα συναισθήματα και όλη σου την ζωή». Το συμβάν με το μπούλινγκ τον βοήθησε να κατανοήσει από νωρίς ότι στην πορεία θα είχε να αντιμετωπίσει δυσκολίες. «Κάπως έτσι, ανακάλυψα και την αγάπη μου προς την φύση, ανέπτυξα τις δικές μου ευαισθησίες και το ποιος είμαι».

Παρόλο που ήθελε να γίνει κτηνίατρος, δεν υπήρχε κτηνιατρική σχολή στην Κύπρο. Στα 23 του αποφάσισε να δώσει εξετάσεις και κατάφερε να περάσει στο τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αργότερα όμως κατάλαβε ότι αυτή η επιλογή δεν του ταίριαζε και έτσι αποφάσισε να σταματήσει τις σπουδές του και επέλεξε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Να αποκτήσει επαγγελματική κατάρτιση στο Animal Assisted Therapy στο Harcum College του Νιου Τζέρσεϊ. «Ήθελα να μάθω περισσότερα για τον άνθρωπο και την φύση, πως λειτουργεί η ψυχοσύνθεση, δηλαδή η σύνθεση των συναισθημάτων», εξήγησε ο Αβραάμ.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η σελίδα Original Minds ήταν ένα από τα πρώτα βήματα για να έρθει πιο κοντά στους ανθρώπους, έστω και διαδικτυακά μέσα από τις επιλεγμένες δράσεις των δύο. «Στην Κύπρο μπορούμε να είμαστε καλύτεροι και θα γίνουμε, όλοι μαζί. Σ’ ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι ζουν, σκέφτονται και πράττουν». 

Μια καθημερινή ημέρα

Στην καθημερινότητα του, ο Serj αθλείται, πηγαίνει βόλτες, διαβάζει άρθρα και βιβλία, ακούει διαφορετικές θεματολογίες podcasts, βλέπει εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube και προσπαθεί να βοηθάει κόσμο. Στο ίδιο περίπου μοτίβο και ο Αβραάμ, η καθημερινότητα του οποίου περιλαμβάνει γυμναστική, φροντίδα και παρέα με τα ζώα, βόλτες στην φύση και στιγμές με την οικογένεια του.

Για τον Serj η φράση που τον εκφράζει είναι το “Together we can achieve the impossible” (Μαζί μπορούμε να επιτύχουμε το ακατόρθωτο) και για τον Αβραάμ “Κάνε κάθε μέρα κάτι, για το οποίο ο μελλοντικός σου εαυτός θα είναι περήφανος”.

Original Minds

Η σελίδα του «Original Minds» στο Facebook έχει περισσότερους από 4.200 ακόλουθους, αν και η συνολική επίδραση υπολογίζεται πολύ μεγαλύτερη. Διαθέτει επίσης γκρουπ με εκατοντάδες μέλη όπου γίνεται ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων, καθώς επίσης σελίδες στο TikTok, Instagram και YouTube.

Διαβάστε περισσότερα

Irene Artaka

Η Ειρήνη είναι 24 χρονών και κατάγεται από την Κύπρο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τον τομέα της Δημοσιογραφίας, το Ραδιόφωνο και τις Δημόσιες Σχέσεις. Θα την αποκαλούσαμε ένα ανήσυχο πνεύμα που δεν εφησυχάζει ποτέ. Αυτό που την εκφράζει και την ελκύει θα ήθελε να το δοκιμάσει μα προπάντων να το ανακαλύψει και να μάθει αυτό το γιατί, το πως, πότε και όλα τα συναφή. Ένας από τους λόγους που γράφει είναι αυτό το γιατί, επιθυμεί να το ανακαλύψει και να το μοιραστεί μαζί σας με κάθε εκδοχή. Ας αναλύσουμε και ας δούμε τα γεγονότα με μια άλλη ματιά!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close