Συνεντεύξεις

Συνέντευξη με τον νεαρό υποψήφιο Βουλευτή Βαλεντίνο Ιωάννου

Μια συνέντευξη με τον υποψήφιο-έκπληξη του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Βαλεντίνο Ιωάννου, στις βουλευτικές εκλογές του 2016 για την επαρχία Λεμεσού.

Ο Βαλεντίνος είναι 27 ετών και θέλει βοηθήσει τον τόπο του από τη θέση του βουλευτή.

Μεταξύ άλλων μας μίλησε για την απόφαση του να ασχοληθεί με την πολιτική, την υποψηφιότητα του, αλλά και για τις θέσεις του στην οικονομία και το κυπριακό.

Βαλεντίνο σε ευχαριστούμε που δέχθηκε την πρόσκληση μας να μιλήσεις στο OnlinEpikairotita. Αρχικά θα ήθελα να μου πεις πώς σου προέκυψε η ιδέα να ασχοληθείς με την πολιτική;

Ανέκαθεν υπήρξα ενεργός πολίτης, όχι για την άσκηση στείρας κριτικής, δεν αρκούμαι σ’ αυτή. Αναζητώ με άλλους δραστήριους συμπολίτες μας εκείνες τις προτάσεις που θα δώσουν τις λύσεις, τις υπερβάσεις στις οποίες πρέπει να προβούν η πολιτεία αλλά και το πολιτικό προσωπικό.

Αντλώντας ερεθίσματα μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο με τους πολίτες, με ρεαλιστικό προγραμματισμό και με σκληρή δουλειά αναζητώ να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε ξανά το συλλογικό αίσθημα.

Ποια τα σχέδιά σου αν εκλεγείς;

Να προτείνουμε πρακτικές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον τόπο, τους πολίτες και ειδικά τους νέους. Μας απασχολεί η μείωση της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας, η αναζήτηση ενός εκπαιδευτικού συστήματος ως καταλύτη ανάπτυξης, που θα προωθεί σύγχρονο και ευρωπαϊκό επαγγελματικό προσανατολισμό.

Επίσης, η δημιουργία μιας ισχυρής πολιτικής για την ύπαιθρο που θα δίνει κίνητρα στους νέους για εγκατάσταση και επαγγελματική δραστηριοποίηση.

Ποιες μεταρρυθμίσεις θέλεις να προωθήσεις;

Ονειρεύομαι μια Κύπρο που θα γνοιάζεται πρωτίστως για τα παιδιά της και θα διευκολύνει την κοινωνική ένταξη και την αλληλεγγύη μεταξύ και εντός των γενεών.
Να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην πολιτική αρετές όπως η ανιδιοτέλεια, η αλήθεια, η αλληλεγγύη, το γνήσιο ενδιαφέρον για τους πολίτες.

Να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους και τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα προσπαθήσουμε το πολιτικό προσωπικό να προσφέρουμε ύψιστη υπηρεσία στην πατρίδα.

Για να πετύχουμε τα πιο πάνω, να προωθήσουμε μια σειρά από νομοθετικές ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν να κερδίσουμε πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως:
• Την οριζόντια ψηφοφορία. Οι πολίτες σήμερα επιλέγουν άτομα και όχι κόμματα. Να δώσουμε την ευκαιρία για περισσότερη δημοκρατία και συλλογικότητα.
• Τον περιορισμό θητειών. Δύο θητείες για όλα τα πολιτειακά αξιώματα. Και για να πετύχουμε τη ρύθμιση αυτή ο νόμος ας ξεκινήσει από μηδενική βάση για όλους.
• Το ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής και επαγγελματικής απασχόλησης.
• Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις προεκλογικές εξαγγελίες των εκάστοτε πολιτικών προσώπων και θα προβαίνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε αξιολόγηση μέσω μιας διαδικασίας σύγκρισης και ελέγχου το βαθμό υλοποίησης τους. Να δώσουμε στους πολίτες δυνατότητες ελέγχου. Στους πολιτικούς, την υποχρέωση λογοδοσίας.
• Τη ρύθμιση της Βουλευτικής Ασυλίας, μόνο για τοποθετήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού έργου.
• Τη δημιουργία πολιτικού δικαστηρίου που θα αναλάβει να αποκαθιστά κάθε είδους προσβολή της πολιτικής ιδιότητας και του κύρους των θεσμών, όλων όσων καταχράζονται την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Ίσως να ακούγονται δύσκολα όλα αυτά. Χρειάζεται όμως να προσπαθήσουμε ώστε να κερδίσουμε ξανά το συλλογικό αίσθημα.

Ποια η γνώμη σου για την οικονομία; Ποια οικονομική πολιτική πιστεύεις πως πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον;

Το ζητούμενο σήμερα είναι μια σταθερή οικονομία που θα δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα απαλλάξουν τη χώρα από το δυσκίνητες και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Να δημιουργήσουμε μηχανισμούς ευέλικτους και αποδοτικούς. Η οικονομία δεν είναι μόνο αριθμοί. Είναι άνθρωποι. Είναι ψυχολογία. Να κτίσουμε μια οικονομία που θα απαντά σε κλίμακες οικονομίας και ανάπτυξης.

Η Κύπρος, είναι μια μικρή χώρα με απεριόριστες δυνατότητες. Είναι η γεωγραφική μας θέση, η εργατικότητα μας, η ικανότητα μας να διαλεγόμαστε και να κτίζουμε συμμαχίες με στρατηγικούς εταίρους, το ελκυστικό νομοθετικό πλαίσιο που προσφέρεται.

Η επιτυχής ολοκλήρωση των μηνημονιακών μας υποχρεώσεων και η έξοδος από το μνημόνιο καθιστά την μικρή μας Κύπρο, ένα σύγχρονο άθλο. Με συνετή πολιτική, επαναφέρουμε σταδιακά την σταθερή προοπτική για ανάπτυξη και ευημερία.

Να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται και να δώσουμε έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό της οικονομίας μας σε τομείς που πραγματικά είναι μοναδικοί και με τεράστιες ευκαιρίες επιτυχίας. Να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη στην ύπαιθρο.

Είναι άποψη μου ότι πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία ως καταλύτη ανάπτυξης. Να στοχεύσουμε σε ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα που θα καλλιεργεί πανανθρώπινες αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συναδέλφωση και η συλλογικότητα. Επίσης θα προωθεί σύγχρονο ευρωπαϊκό επαγγελματικό προσανατολισμό τόσο σχετικά με την Κυπριακή όσο και με την Ευρωπαϊκή αγορά.

Ποιες οι θέσεις σου για το Κυπριακό;

40 και πλέον χρόνια είναι πολλά… Να διερωτηθούμε πρώτα και πάνω από όλα αν είμαστε όλοι υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας. Υπάρχει κανείς που να είναι εναντίον; Πιστεύω ότι υπάρχουν δυο παγιωμένες δεξαμενές σκέψης. Αυτοί που ψήφισαν ΝΑΙ και όσοι στήριξαν το ΟΧΙ. Να καταφέρουμε να απαντήσουμε στις ανησυχίες και τα ερωτήματα όλων.

Να παραδεχθούμε ότι η οποιαδήποτε λύση θα είναι ένας αμοιβαίος συμβιβασμός. Να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή συνεννόηση μεταξύ του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.

Οι συνέργειες και τα γεωπολιτικά δεδομένα της περιόδου, δίνουν ώθηση στο κυπριακό. Η γειτονιά μας είναι γενικότερα μια ασταθής περιοχή με πολέμους, συγκρούσεις και αναταράξεις. Οι κακές σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, τη Συρία, την Αίγυπτο. Οι ενεργειακές και περιφερειακές προκλήσεις της Κύπρου και της ΕΕ.

Όλα τα πιο πάνω δίνουν παράθυρο ευκαιρίας για την Κυπριακή πλευρά.

Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας το «όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» αλλά ξεχάσαμε να πούμε ότι πρακτικά αυτό δεν μπορεί να μεταφραστεί. Να πούμε την αλήθεια με ειλικρίνεια στους πολίτες. Αρκετά λαϊκίσαμε. Να εξετάσουμε το κοινωνικό κόστος της μη λύσης, ώστε να απορρίψουμε κάθε ενδεχόμενο έξω από τα όρια της ανάγκης για λύσης. Μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες.

Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να απαντήσουμε σε υποθετικές ερωτήσεις. Αλλά να επαναπροσδιορίσουμε και να αξιολογήσουμε βασικές θέσεις μας στο Κυπριακό και να δώσουμε την ευκαιρία στην Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει.

Πως πιστεύεις πως πρέπει να κινηθεί το κράτος πρόνοιας για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες; Ποιες μεταρρυθμίσεις έχεις υπόψιν σου να προωθήσεις για την ευημερία των οικονομικά αδύνατων;

Η καλύτερη πολιτική κοινωνικής πρόνοιας είναι οι δημιουργία θέσεων εργασίας για όλους όσους έχουν ανάγκη. Να σταματήσουμε να επιδωτούμε την αποτυχία σε κάθε της έκφανση. Να προωθήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα δίνει ευκαιρία στους πολίτες να έχουν άμεση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κάθε φορά που θα έχουν ανάγκη. Να δώσουμε κίνητρα για νεανική επιχειρηματικότα και καινοτομία.

Ποια η γνώμη σου για την αποχή;

Η αποστασιοποίηση από την πολιτική είναι ένα πρόβλημα της εποχής, το οποίο χαρακτηρίζει ιδιαίτερα τη σημερινή νεολαία.

Ωστόσο, ανάμεσα στους νέους υπάρχει ακόμη ο προβληματισμός για το μέλλον.
Προσωπικά, ως νέος αρνούμαι να δεχθώ ότι δεν υπάρχουν σε τούτο το τόπο τα απαραίτητα κεφάλαια αγωνιστικότητας και επιμονής για να πετύχουμε να δημιουργήσουμε πάλι μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο.

Παρατηρώ ότι σήμερα οι νέοι και οι πολίτες γενικότερα συζητούν ακόμη για πολιτική.
Ίσως με έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα θέλαμε, αλλά συζητούν με ωριμότητα ζητώντας πρακτικές λύσεις και όχι λόγια. Όσα λένε φανερώνουν την οργισμένη ελπίδα για καλύτερες μέρες.

Αν όμως οι νέοι διεκδικούμε να κερδίσουμε το αύριο δεν υπάρχει άλλος δρόμος μπροστά μας, εκτός από το δρόμο τον καλό, τον δύσκολο, τον ανηφορικό. Εκεί που χρειάζεται θέληση, γνώση και υπευθυνότητα ώστε στο τέλος να βρούμε μπροστά μας τους καρπούς της ανθρώπινης ολοκλήρωσης.

Ποιο είναι το μήνυμα σου στους ψηφοφόρους σου και ιδιαίτερα στους νέους , που ταυτίζεσαι μαζί τους λόγω ηλικίας, και οι οποίοι διψούν για ένα σύγχρονο κράτος ευκαιριών;

Η πολιτική βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου και θεωρείται ως ο βασικός υπαίτιος για την παρακμή της εποχής μας. Ωστόσο, η πολιτική και το πολιτικό προσωπικό είναι προϊόντα της κοινωνίας. Διαμορφώνουν και διαμορφώνονται μέσα από τη λειτουργία της.

Ως νέος, αρνούμαι να πιστέψω ότι η τράπεζα της ελπίδας και της προοπτικής έχουν πτωχεύσει. Αρνούμαι να δεχθώ ότι δεν υπάρχουν σε τούτο τον τόπο τα απαραίτητα κεφάλαια αγωνιστικότητας και επιμονής για να πετύχουμε και να δημιουργήσουμε πάλι μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο.

Προσωπικά, δεν θέλω απλά να δουλέψω για τους νέους του αύριο. Είμαι νέος και ονειρεύομαι μαζί να δουλέψουμε για εμάς σήμερα.

Να αγωνιστούμε ώστε να φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο που μας αξίζει. Να προτείνουμε πρακτικές λύσεις για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, τους πολίτες και τους νέους.

Ζητώ την στήριξη σας για να κερδίσουμε ξανά μαζί το συλλογικό αίσθημα.
Η Κύπρος θα αλλάξει, αν την αλλάξουμε εμείς.

Συνέντευξη: Κωνσταντίνος Μενοίκου

Διαβάστε περισσότερα

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button
Close